כלים

פסטיבל עכו לתיאטרון ישראלי אחר יתקיים בעכו זו השנה ה-32 ברציפות, בין התאריכים 16 ל19 באוקטובר 2011 (חוה"מ סוכות). הפסטיבל יכלול אירועים מגוונים מכל הסוגים: הצגות תיאטרון, מחול, תיאטרון רחוב, תיאטרון אינטראקטיבי, מיצגים, וידאו-ארט, מופעי מוזיקה, ירידי אומנויות ופאנלים חברתיים- תרבותיים. מסורת הפסטיבל רבת השנים, הציעה וממשיכה להציע במה ליוצרים מקוריים, המובילים את התיאטרון הישראלי והבינלאומי

למעלה מ-500 הרמות מסך, של 68 מופעים, יתפרשו על פני ארבעה ימים בהם ישתתפו כ-350 אמנים מרחבי הארץ והעולם.

המנהלים האומנותיים של הפסטיבל, זו השנה השלישית, סמדר יערון ומוני (מנשה) יוסף, שמים דגש על החיבור ההכרחי בין ההוויה החברתית לעולם התאטרון- להתכתב, לגעת במורסות ולבחון את גבולות התאטרון על רבדיו השונים.

השנה, ניכר כי ההפקות הנבחרות ממשיכות את הקו החברתי והמעיז ביתר שאת "בשנה שעברה זיהינו שהעיסוק הדומיננטי במוות ובשואה היה נחוץ בכדי לבטא חרדות ותחושות אפוקליפטיות שבלטו בהוויה הישראלית. השנה התמהיל נוטה יותר לכיוון התוסס והכועס.

בימים אלה ממש, כשהזעם ממלא את הרחובות, נדמה שהצגות הפסטיבל שכבר נמצאות בהליכים מתקדמים היו סנוניות מבשרות של התקוממות. אולי עכשיו, כיוון שהמחאה צמחה ומדבקת, נשמע עוד מהם ותחזינה עינינו בעוד ועוד תיאטרון שמעז ורוצה להשפיע ולשנות את חיינו".

http://www.youtube.com/watch?v=rzaNSBNAktA

בין האמנים שיופיעו השנה במסגרת הפסטיבל: ד"ר נעמי יואלי חוזרת לפסטיבל עכו- מחשובות היוצרים בפרינג' הישראלי, במאית, בובנאית, חוקרת תיאטרון ומספרת סיפורים. זוכת הפרס הראשון בפסטיבל עכו 2006 עם ההצגה "הדודה פרידה" וכלת פרס מפעל הפיס לאמנויות הבמה (פרס לנדאו).

גיל אלון- שחקן ובמאי רב תחומי בינלאומי, ג'ייסון דנינו הולט עם יצירה מרגשת פרי עטו ובהשתתפות השחקנים המוערכים ליאל דניר ואייל שכטר. איסי ממנוב- מנהל תאטרון הנגב וזוכה פרס התאטרונטו משתף פעולה עם היוצרת השנויה במחלוקת נטלי כהן.

יונתן לוי- מחנך, משורר, יוצר מחאתי ומקורי עטור שבחים. יוצרים המחברים בין המחול לבין התיאטרון ביניהם היוצרות-בימאיות עמנואלה עמיחי ונועה לב. כמו כן, היוצר הישראלי-פלשתיני בשאר מורקוס, כוכב עולה בשמי התיאטרון הישראלי, מעלה עבודת ביכורים בפסטיבל בהשראתו של מחמוד דרוויש, אדווה לוי- גושן ועינת גולדסובול מור יוצרות שותפות של סאטירה אנרגטית ונטשה שולטה הולנדית ואיימי לוינטל הישראלית מחברות בין שתי יבשות בהפקה מיוחדת במינה.

עולם המחול יצא מן האולמות לבמת מחול שתוקם במסגרת אירועי חוצות הפסטיבל, בניהולה האמנותי של הרקדנית-כוריאוגרפית ענת גריגוריו. ישתתפו בין היתר גם הרקדן ארתור אסטמן והרכבי המחול של נדין בומר ומריה קונג.

השנה, הפסטיבל יתאפיין וייתן במה ליצירה מקומית שבאה להתעמק בהוויה הישראלית על רבדיה, ולתת פרשנות גם למקום. בין ההפקות הבולטות "מיין קאמפף" בכורה ישראלית למחזהו עטור השבחים של ג'ורג' תאבורי, שמתרחשת בבית תמחוי בעוד הקהל ישוב על מיטות חסרי הבית, בין השחקנים, "תורה של אשת השגריר" תאטרון תנועה שישתלט על בניין עיריית עכו למשך ימי הפסטיבל, "R U There?" שיתוף פעולה חוצה יבשות שמתרחש במקביל בדירה בעכו ובאמסטרדם, "נפיץ- תיירות מלחמה" בין עיי חורבות ותלים הרוסים- עבודה שעוסקת בזיכרון מותן של שלוש בנותיו ואחייניתו של ד"ר עזאלדין אבו אלעיש, אשר נהרגו מהפגזת טנק ישראלי במבצע "עופרת יצוקה", ו"פלישתו השנייה של נפוליאון" תיאטרון מסע חווייתי שיעבור בין חומות עכו העתיקה.

הסימפוזיון המרכזי, יום העיון השנתי ליצירה ולמחקר תיאטרוני ע"ש ד"ר שוש אביגל, שמתקיים מדי שנה במסגרת פסטיבל עכו, יעסוק בסוגיית הייצוג של המחאה החברתית בתיאטרון הישראלי תחת הכותרת "תיאטרון מחאה ומהפכה", בניצוחה של ד"ר דיתי רונן, ובהשתתפות ד"ר שולי אלג'ן, יונתן לוי, רועי צ'יקי ארד ועוד.

במסגרת פרויקט "אמן תושב", תוצג תערוכה של בוגרי בית הספר לעיצוב שנקר בנושא עיצוב חלל ובמבנה למיצג תאטרון שהתמקד בפסטיבל עכו. העבודות שיוצגו הן פרשנות היוצרים למושג "הקיר הרביעי" הדמיוני, דרכו הקהל רואה את הפעולה בעולם המחזה.

ג'קי בכר, שהיה חלק מפסטיבל עכו שנים רבות חזר השנה לנהל את חוצות הפסטיבל, בהתרגשות גדולה: "פסטיבל עכו הוא כמו בית עבורי, גם ליצירה וגם להתפתחות המקצועית. בנינו השנה תכנית מגוונת, עכשווית ובועטת ומגרה אותי לבוא ולראות כל מופע שיעלה, אני מקווה שזה יעניין באותה מידה את הקהל".

למעלה מ250 הרמות מסך במסגרת אירועי חוצות הפסטיבל, ומגוון העבודות ינוע בין הנגיש והחייכני לאחר, בועט, ממזרי ואף חתרני, כולם מתייחסים למקום ולחלל בצורה אומנותית ומרתקת. "הכנסנו ז'אנרים שונים החל מעבודות מחול, דרך ליצנות מתוחכמת ועד למיצגים מעוצבים, מתוך מטרה להפוך את מתחם החוצות לדיאלוג מרתק בין חוויה כל משפחתית לחווה האומנותית האחרת", מוסיף בכר.

מנכ"ל פסטיבל עכו- אלברט בן שלוש "אמרת פסטיבל לתיאטרון אחר, אמרת עכו. הפסטיבל שכבר הפך לחלק מצביון העיר, יוצא בפעם ה32 למסע אומנותי האורג בתוכו תיאטרון, מחול, אמנות פלסטית, תיאטרון רחוב, קרקס, וידאו ומציאות וירטואלית. כמו תמיד, יהיה מעניין."

ראש העיר עכו- שמעון לנקרי: "פסטיבל עכו לתיאטרון אחר יוסיף השנה להיות מגוון, צבעוני וססגוני ויספק לכל המבקרים הרבים חוויה תיאטרלית יוצאת דופן. עכו- עיר תרבויות הים התיכון תשמח לארח את אורחי הפסטיבל ותקבל את פניהם בחום ובלבביות, כפי שעשתה זאת בעבר. אני מאמין, שהתיאטרון האחר, כפי שבא לידי ביטוי במופעים ובמיצגים השונים בעכו יתרחב וימשיך להיות גאוותו של העיר".

הפסטיבל מתקיים מידי שנה על רקע אוצרותיה הטבעיים של עכו: סמטאותיה מלאות הקסם, אולמות האבירים בעיר העתיקה- שהינה עיר נמל מרהיבה ביופייה, נוף הנמל הייחודי והמרקם האנושי המיוחד בו מתמזגים יהודים וערבים, עולים חדשים וותיקים ואלפי תיירים מן הארץ ומחו"ל. פסטיבל עכו הינו תוצר של חגיגת התרבות הגדולה ביותר בישראל.