לא מעט עסקים בישראל מנוהלים על ידי בני זוג המנהלים, במקביל לעסק, חיי משפחה. קל מאד לדמיין את התמונה האידילית של זוג מאוהב המנהל בהנאה עסק מצליח כשלמעשה התמונה ברוב המקרים היא הרבה פחות פשוטה. יש כמובן יתרונות בהיותו של עסק, עסק משפחתי. כך לדוגמא מבחינה שיווקית השימוש במונח "עסק משפחתי" משדר לרוב אמינות ומסירות. יחד עם זאת יש לתת את הדעת למספר עקרונות שיכולים לעזור בעת ניהול עסק כזוג

מכירות וקשרי לקוחות – הדבר הכי גרוע הוא כשלקוחות תוהים בינם לבין עצמם , הם זוג? אמרו את זה תמיד כהערת אגב בפגישה הראשונה. זה רלוונטי להתנהלות של הלקוחות מולכם ולכן חשוב שידעו את זה. בשום מקרה אל תכנסו לתיאורים רומנטיים כיצד ישבתם מול השקיעה והגיתם את הרעיון העסקי המדהים. הפער בין אקט שיווקי לאקט פתטי דק מאד.

כח אדם – אני יודע , יש הפרדה בין הבית לעסק ואתם מתנהלים בצורה מקצועית לגמרי. יכול להיות שאתם מנסים אבל האמת היא שהעובדים שלכם יודעים הכול ולכן הכי חשוב לא להיות מלאכותיים. אני לא טוען שאת המריבה שהתחילה בחדר המיטות אתם צריכים להמשיך במשרד, אבל בכל זאת אתם זוג  גם במשרד ולא משנה מה התפקיד שלכם. בהקשר זה, נשיקות וגיפופים פומביים הם תמיד גרועים גם כאשר הם אמיתיים ועוד יותר כשמטרתם לשכנע שהכול בסדר בניכם. השתדלו גם להימנע מלסגור את הדלת אחריכם , זה תמיד משדר תחושת אי נוחות .

כספים   - כל האמירות על הפרדה בין חשבונות עסקיים ופרטיים חשובים בריבוע, נהלו את החשבון הפרטי מחוץ לחשבון העסקי ושימרו על הפרדה בין החשבונות ככל האפשר. מן הסתם את השיחות על התשלום לגן של הילד או לדיור המוגן של האימא עדיף להשאיר מחוץ למשרד גם שיחות בניכם בנוסח "אתה תמיד מבזבז" .. מקבלות קונוטציה שונה גם אם נאמרות בהקשר העסקי ולכן נסו לא להביא מהטענות הזוגיות שלכם אל הדיונים העסקיים, גם במשתמע.

ניהול משותף – יש הבדל בין לנהל ביחד לבין לעשות הכל ביחד. לנהל את העסק כשאתם מבלים מול שולחן אחד 12 שעות ומחזיקים אחד לשני את היד זה נורא רומנטי ודביק אבל בזבוז זמן נוראי . דווקא במקרה שלכם חשוב שתהיה חלוקת תפקידים ברורה ומנגנון משותף לקבלת החלטות בדמות ישיבות הנהלה סדירות. קל מאד לגלוש לנושאים ביתיים יותר במהלך ישיבות אלה ולכן חשוב להישאר ממוקדים.

מי מנהל את מי – החיבור הזוגי-ניהולי הנפוץ ביותר הוא בין איש מקצוע ובין בן זוג שעוסק בניהול. זהו השילוב בעל הסיכויים הטובים ביותר  להצלחה. כשהחיבור הוא פונקציונאלי והגדרת התפקיד מובנית העסק מנוהל כסדרו. הצלחתן של היוזמות העסקיות המשותפת תלויות במידה רבה במערכת היחסים בין בני הזוג וביכולת שלהם לעבוד יחד, לאו דווקא בכמות האהבה השוררת בניהם.

הברית  בין בני הזוג – עליה בעצם מושתת הכול . יש הרבה חסרונות בעבודה משותפת של בני זוג . על כולם עולה  הברית החזקה בין אנשים שחיים ביחד. היכולת למנף את

הברית הזו לעבודה משותפת נותנת את התנאים הטובים ביותר להצלחה.

הכותב, עופר לנדוי, הוא בעליה של חברת 'עופר לנדוי-חברה לייעוץ וליווי עסקי'