ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, בראשות ח"כ חיים כץ (ליכוד), קיימה היום (ד') דיון מיוחד במסגרת יום המודעות למניעת סרטן המעי הגס בכנסת. יו"ר הוועדה ח"כ חיים כץ בירך על קיום הדיון, התעניין בסוגי הבדיקות השונים וציין כי לדעתו, מיעוט הנבדקים לצורך גילוי מוקדם של המחלה נובע בעיקר מאי הנעימות ותופעות הלוואי הכרוכות בבדיקות ובהכנות לקראתן

כלים

במהלך הדיון הציג ד"ר שלמה לבקוביץ', נציג ארגון 'צו מניעה' למען חולים במערכת העיכול, את הנתונים הבאים: סרטן המעי הגס הוא סוג הסרטן היחיד הניתן למניעה אם נבדקים בזמן (בהסתברות של 95%).

חלק ניכר מהחולים נפטרים תוך 12 חודשים, ומחציתם בלבד חיים עד 5 שנים. אחד ל-400 איש יחלה בסרטן המעי הגס בהגיעו לגילאים 50-75. בכל יום מצטרפים לסטטיסטיקה 10 חולים חדשים. בשנה ממוצעת מתים 350 איש בתאונות דרכים. 1,500 מתים כתוצאה מסרטן המעי הגס.

בדיקת קולונוסקופיה לגילוי מוקדם של המחלה עולה כאלף שקלים; לעומת זאת, טיפול בשלב ראשוני של המחלה עולה כמאה אלף שקלים ובמצב של גרורות- 370 אלף שקלים.

ד"ר ליטל קינן, משרד הבריאות: "יש עלייה בקרב הערבים החולים במחלה, אך החולים הערבים מהווים רק 8% מהסובלים מסרטן במעי הגס, בניגוד לשיעורם באוכלוסיה הכללית, העומד על 20%. בנוסף, יש ירידה בתמותה מהמחלה בקרב היהודים".

ח"כ ד"ר רחל אדטו (קדימה): "על משרד הבריאות לפתח תכנית מניעה ארצית להגברת המודעות למחלה, לשקול הכנסת בדיקות קולונוסקופיה אל סל התרופות, ובנוסף, על קופות החולים לתאם ביניהם מדיניות לגבי סוגי הבדיקות הדרושות לצורך גילוי מוקדם".