אייקון TLV, ייפתח השנה ב-15 באוקטובר ולראשונה מרחיב את פעילותו לשניים עשר ימים. לצד מרכז פעילותו המסורתית בסינמטק תל-אביב, תתקיים פעילות בירושלים, חולון, הרצליה ומקומות נוספים
פסטיבל אייקון TLV ה-15 למדע בדיוני ופנטסיה יתקיים השנה במשך 12 יום ויכלול הקרנות סרטים מן הארץ והעולם, מפגשים עם אורחים מחו"ל ועם יוצרי קולנוע וסופרים ישראליים, תוכנית מקצועית בתחום הגיימינג, תערוכת כרזות, אמנות וציורי גוף וכן ביצוע מהפך בתוכנית העיונית שלו, הפונה כעת לקהל הרחב.
הפסטיבל מאורגן ע"י העמותה ליצירה פנטסטית וספקולטיבית בישראל בשיתוף סינמטק ת"א, מופק בשיתוף המחלקה למופעים של עיריית תל-אביב ונתמך ע"י מועצת הקולנוע הישראלית ומשרד החוץ.
הפסטיבל משתף פעולה עם גורמים רבים, בהם מכון ון ליר בירושלים השותף בהקמתו של הכנס האקדמי "עתיד האנושות – עכשיו" שיתקיים במכון בירושלים ב-24 באוקטובר, המרכז לחיזוי טכנולוגי באוניברסיטת תל-אביב וחמד"ע – המרכז לחינוך מדעי בתל-אביב, השותפה ומארחת את פעילות האי-כנס הראשון בישראל בנושא הסינגולריות (חמד"ע, 17 באוקטובר), התוכנית לעיצוב ופיתוח משחקי מחשב בבית הספר לאמנות המדרשה בית-ברל ועמותת GameIS, השותפים לתוכנית הגיימינג ומשחקי המחשב, המכללה הישראלית לאנימציה המקיימת בשיתוף הפסטיבל את תחרות העיצוב "מפגשים מהסוג הטפשי" ומוטי שמש – סטודיו לאמנות רב-תחומית שיציג בפסטיבל תערוכת אמנות איירבראש וציורי גוף.
צומת ספרים מלווה את הפסטיבל במבצע חגיגי על ספרות מדע בדיוני ופנטסיה בסניפיה בכל הארץ, וכן תפתח סניף מיוחד במתחם הפסטיבל עצמו.
הפסטיבל רשם בשנים האחרונות גידול משמעותי במספר המבקרים, בחשיפה תקשורתית ובתהודה לאומית ובינלאומית בהובלתו של מנהל הפסטיבל, אורי אביב, זאת בזכות הרחבת התכנים ופנייה לקהלים חדשים, תהליך שממשיך גם השנה עם חברים ותיקים ושותפים חדשים.
התוכנית העיונית עוברת מהפיכה ותארח אנשי רוח, אמנים וחוקרים מהשדרה הראשית של הציבוריות הישראלית, לשיחות בהסתכלות עתידנית על קו התפר שבין טכנולוגיה לחברה, מדע לפילוסופיה ויהדות ופנטסיה. בין המשתתפים: השופטת דליה דורנר, הרב יובל שרלו, פרופ' דוד פסיג, פרופ' אלישע מוזס, פרופ' חוה יבלונקה, פרופ' אורציון ברתנא, רוביק רוזנטל, נאוה סמל, עירית לינור, גיל הראבן ורבים אחרים, לצדם של אורחים מחו"ל, בהם סופר המד"ב הקנדי רוברט צ'ארלס ווילסון (המגיע לארץ בסיוע גרף הוצאה לאור), מייקל ואסאר – נשיא מכון הסינגולריות העולמי לחקר בינה מלאכותית ופרופ' שריל וינט, מומחית לספרות, קולנוע וטלוויזיה בתחום המדע הבדיוני מאונ' ברוק בקנדה.
זו השנה השנייה בה הפסטיבל משתף פעולה עם קרן הקולנוע הישראלי לקיום מסלול פיתוח ייעודי לתסריטים לסרטי ז'אנר בדגש על מדע בדיוני, פנטסיה ואימה. יוצרי קולנוע הוזמנו להגיש הצעות שייבחנו ע"י צוות לקטורים משותף. ההכרזה על מענקי הפיתוח תתקיים במסגרת הפסטיבל
עוד חוזר השנה האתגר להפקת סרטים קצרים "אקשן בשלושה ימים" לזכרו של ליאור ירדני, תל-אביבי מושבע שפקד את הפסטיבל לאורך שנים והפך את תחביבו כצופה בסרטי מדע בדיוני למומחיות ולמקצוע.
בתחרות מוזמנים להשתתף קולנוענים מנוסים ויוצרים צעירים, הזוכה המאושר יזכה בפרס כספי באדיבותה של משפחת ירדני בסך 7,500 ₪ למקום הראשון ו-2,500 ₪ במקום השני. התחרות תצא לדרך מייד עם תחילת הפסטיבל וכעבור שלושה ימים יהיה על היוצרים להגיש את סרטם לוועדת שיפוט מיוחדת המורכבת מפרסונות ידועות מעולם הקולנוע הישראלי ומתחום המדע הבדיוני והפנטסיה.
גם השנה תתקיים תחרות להמצאת מלים בעברית, הפעם עבור עולם הקסם, בשיתוף איגוד המתרגמים בישראל, המעניק פרס של 2000 ש"ח לזוכה. במסגרת התחרות יוזמנו משתתפי הפסטיבל לקחת חלק בקביעת השמות העבריים לסוגי הקוסמים השונים (Magician, Sorcerer, Enchanter Wizard, Warlock) שטרם ניתן להן שם בעברית.
עוד השנה משתף הפסטיבל שוב פעולה עם המכללה הישראלית לאנימציה ומקיים את תחרות ותערוכת העיצוב "מפגשים מהסוג הטפשי" – מעצבים, מאיירים, ציירים – ותיקים ומתחילים, מבוגרים וצעירים (יש קטגוריה של "מתחת לגיל 18") מוזמנים להפגיש בין דמויות או סיטואציות של מדע בדיוני ופנטסיה, וגיבורי אנימציה – הטרמינייטור כצעצוע ב"צעצוע של סיפור", או באגס באני פוגש את אי.טי.
כמובן שלצד כל אלו תתקיים תחרות הסרטים הותיקה של הפסטיבל – ובה מסגרת תחרותית ומענק כספי לסרט קצר ישראלי.
פסטיבל הקולנוע הבינלאומי
בפסטיבל יוקרנו למעלה מ-100 סרטים – בהם מבחר פנינים מעולם סרטי הז'אנר העולמי שלא הגיעו להקרנות בישראל לבד מאלו שבפסטיבל, סרטים קצרים ובעיקר אנו גאים ביבול הנאה של יצירה ישראלית מקורית בתחום.
הסרטים המרכזיים שיוקרנו בתוכנית:
הטוב, הרע והמוזר – נציג קוריאה בפסטיבל השנה הוא מערבון, כולל שוד רכבות ומרדפי סוסים. התפאורה היא אינדיאנה ג'ונסית, המקום הוא מנצ'וריה של ימי מלחמת העולם השניה. בלנדר ז'אנרים כייפי ואיכותי; העברה (Transfer) הוא אחד מסרטי המדע הבדיוני הטובים של השנה האחרונה (האחרים גם הם ברשימה!), אודות עתיד בו גוף תקול או מיושן הוא בר-החלפה; עולם אחר (Another Earth) הוא אינדי אמריקאי המגיע עטור בשבחי סאנדאנס, דרמה אינטימית ומרגשת על תאונת דרכים המשנה גורלות; קבור הוא סרט האימה המותח ביותר שתראו בשנים הקרובות, המתעד את ראיין ריינולדס במדבר העיראקי, טמון בארון קבורה מטר וחצי מתחת לאדמה – עם טלפון סלולרי ומעט מאוד אוויר; אהבה הוא סרט מדע בדיוני פואטי, מדהים ביופיו הויזואלי ומהפנט בליווי המוסיקלי, המתאר את אובדן השפיות האיטי של אסטרונאוט המאבד קשר עם כדור הארץ, תוך שהוא חושף תגלית מוזרה בתחנת החלל; הובו עם שוט-גאן זו הפקת ה"גריינדהאוס" לה כולם מצפים, רוטגר האואר משחק נווד הלוקח את החוק לידיו, הוא עושה סדר בעיר רדופת-פשע בדרך היחידה אותה הוא מכיר – עם שוט-גאן. צמיג (Rubber) היא פארודית אימה מן המוזרות בתולדות הקולנוע אודות צמיג מכוניות בשם רוברט, שלומד לחיות בכוחות עצמו, ואחר כך יוצא למסע התעללות והרג; מפלצות הוא לא הסרט שאתם חושבים שהוא – אכן יש בו מפלצות, אך במסע של העיתונאי וביתו של הבוס שלו בשטח ההפקר של מקסיקו, בכוונה להיכנס לאזור הבטוח שבארה"ב תמצאו אינטליגנציה, יושרה ותעוזה קולנועית נדירים. צייד הטרולים הוא להיט הפסטיבלים הנורבגי של השנה האחרונה – תיעוד נדיר של צוות סטודנטים הרפתקני של המעניק סוף-סוף במה לבעיית הטרולים הנורבגית – בבימויו של אנדריי אוברדאל שיתארח בפסטיבל.
ולראשונה על המסך הגדול בישראל יצירת המופת הקולנועית, אבן דרך בז'אנר האנימציה היפנית, אקירה.
בזירת הטראש לא רק גריינדהאוס אלא צמד סרטי נאצים – להיט הפסטיבלים Dead Snow (הידוע בתגית "סרט הזומבים הנאצים") לצד סרט הנאצים החדש The Devil's Rock (נאצים עם תוכנית זדונית לזימון כוחות השאול – כמקובל בעלילות קומיקס למיניהן, הפעם כסרט אימה משובח מניו זילנד).
בציר סרטי המדע הבדיוני, הפנטסיה והאימה הישראלי גדל השנה. בפסטיבל יוצג הסרט המדובר של העונה, חתולים על סירת פדלים, סרטם של נדב הולנדר, יובל מנדלסון ויהונתן בר גיורא, בהשתתפות מיכאל מושונוב, דנה פרידר, שמואל וילוז'ני, מיכאל הנגבי ועוד. ניסיון ראשון ואמיץ בקולנוע הישראלי לייצר טראש קליל, מבדר אך מודע לעצמו. עוד בקולנוע ישראלי בבכורה עולמית קומדיית הזומבים הצה"לית מורעלים, סרטו של דידי לובצקי בהשתתפות דוד שאול ואורנה שיפריס. עוד יוצגו תוכניות סרטים קצרים, ובהם תוכניות אנימציה שנאצרו ע"י אסיפ"א. קבוצת היפופוטם תקיים שוב את המופע הפסיכוטי שלה לצד הקרנת סרט הקאלט הנפלא המוסד הסגור, ובנוסף קבוצת צדי"ק סופית, תופיע בפעם הראשונה על הבמה מול קהל, עם סרטם הקצר פיצרייה מהעבר.
בזמן הפסטיבל סרטים יוצגו באולמות ההקרנה של סינמטק תל-אביב, שדרות, הרצליה, חולון, ירושלים וחיפה. הקפידו לבדוק את אתר הפסטיבל – אנו משתדלים להרחיב את הפעילות אל מקומות נוספים.
מפגשים, שיחות וראיונות
תוכנית המפגשים הרב-תחומיים של הפסטיבל משנה פניה. התוכנית תתקיים בשעות אחר-הצהריים והערב בלבד ובכך תפנה לקהל רחב אף יותר ותארח אנשי רוח, אמנים וחוקרים מהשדרה הראשית של הציבוריות הישראלית, לשיחות בהסתכלות עתידנית על קו התפר שבין טכנולוגיה לחברה ומדע לפילוסופיה – נושאים שגורים במדע הבדיוני.
ערבי העיון יסקרו את קו הגבול בין האדם למכונה – האם הוא קיים והיכן הוא עובר – בעזרתם של חוקר העתיד המוכר פרופ' דוד פסיג, פרופ' אלישע מוזס ממכון וייצמן, הפילוסוף ד"ר איל דוננפלד, חוקר הוירטואליות ד"ר דורון פרידמן מהמרכז הבינתחומי, רן לוי מהפודקאסט הפופלרי "עושים היסטוריה" ודוברים מכובדים נוספים.
נסקור את הגבולות הביולוגיים, הגנטיים, החברתיים והפילוסופיים של האדם. בעזרתם של מדענים ומהנדסים נבחן את פריצת הגבולות הללו – ע"י ממשקי אדם-מכונה, שיבוט וגנטיקה, מחשבים והעולם הוירטואלי, ובעזרתם של אנשי רוח, חברה ותרבות, בהם פרופ' חוה יבלונקה ממכון כהן להיסטוריה ופילוסופיה של המדעים, הרב יובל שרלו, האוצר והאמן אורי דרומר וכבוד השופטת דליה דורנר, נשאל על הגבולות והמגבלות המוסריים שלנו – עכשיו ובעתיד, ונעמיק את השאלה בנוגע לאתגר המדעי המדהים שיוצג בפסטיבל – "ריפוי המוות".
עוד נקיים שיחה אודות היסטוריות אלטרנטיביות של עם ישראל ומדינת היהודים בהנחייתה של הסופרת והעיתונאית שהרה בלאו, בהשתתפותם של חוקרים בתחום וסופרים שכתבו היסטוריה שכזו – נאוה סמל, יואב אבני ויאיר חסדיאל.
בפסטיבל יתארחו מחו"ל סופר המדע הבדיוני הקנדי רוברט צ'ארלס ווילסון (המגיע לארץ בסיוע גרף הוצאה לאור), מייקל ואסאר – נשיא מכון הסינגולריות העולמי לחקר בינה מלאכותית ופרופ' שריל וינט, מומחית לספרות, קולנוע וטלוויזיה בתחום המדע הבדיוני מאונ' ברוק בקנדה.
בקיום אלו מהווה הפסטיבל מוקד ארצי ראשון מסוגו למפגשים ולפעילות ציבורית בנושאי עתידנות, ובפרט הסתכלות על התפתחויות צפויות במדע ובטכנולוגיה וההשלכה של אלו על פני החברה.
נוסף לשיחות ולמפגשים לקהל הרחב יתקיימו שני אירועים נוספים:
הפסטיבל יקיים במסגרתו את האי-כנס הראשון בישראל בנושא הסינגולריות (חמד"ע, רח' הפרדס 7 בתל-אביב, יום ב' 17.10.2011), זאת בשיתוף המרכז לחיזוי טכנולוגי באוניברסיטת תל-אביב וחמד"ע – המרכז לחינוך מדעי בתל-אביב. יפתח את האי-כנס יזם ומשקיע ההיי-טק יוסי ורדי. הסינגולריות היא קפיצת הדרך הטכנולוגית שתשנה באופן מהותי את האנושות, תעלים את האבחנה בין אדם למכונה ובין מוח למחשב. חוקר העתיד הנודע ריי קורצוויל חוזב כי על-פי קצב ההתפתחות הטכנולוגית, עידן זה עומד בפתח, ומיועד להגיע עוד כ-30 שנים. כיצד ייראה העולם הזה וכיצד אנו נערכים אליו – על זאת ועוד באי-כנס.
עוד מקיים הפסטיבל כנס אקדמי בינלאומי ורב-תחומי בשיתוף מכון ון ליר בירושלים תחת הכותרת "עתיד האנושות – עכשיו" (יום ב', 24.10.2011). במשך מיליוני שנים האבולוציה הטבעית הייתה הכוח המניע מאחורי ההתפתחות האנושית. השפעתה של זו מתקרבת לסיומה, לצד שינוי דרמטי באופן בו אנו מבינים ומגדירים את האדם, את האנושי ואת החברה הסובבת אותנו. את תחילת המשבר הפילוסופי ניתן לאתר כבר אצל דארווין, ניטשה ופרויד, אך הטכנולוגיה המודרנית – ממשקי אדם-מכונה, טכנולוגיית חוש-שישי, עולמות וירטואליים, מניפולציה גנטית, הארכת החיים, מיגור המחלה וחזון קץ המוות – מביאים את המשבר לקדמת הבמה התרבותית, המדעית, האמנותית, הפילוסופית ואף הפוליטית. כנס זה מרחיב את היריעה על פעילות האי-כנס ועוסק בהשלכות תרבותיות, חברתיות ופילוסופיות, לצד המדע והטכנולוגיה.
תוכנית הגיימינג בפסטיבל
זו השנה השלישית בה לפסטיבל תוכנית גיימינג ומשחקי המחשב ענפה בשיתוף המחלקה לעיצוב ופיתוח משחקי מחשב בבית הספר לאמנות – המדרשה, בית-ברל. השנה אנו חוברים גם אל GameIS – קהילת מפתחי המשחקים בישראל ומקיימים את אירוע הגיימינג הגדול של השנה.
ביום ג', 18.10.2011, סטודנטים מהמחלקה לפיתוח משחקי מחשב בבית-ברל יציגו את עבודות הגמר שלהם, בעוד הפסטיבל יארח את הכנס המקצועי השנתי של תעשיית הגיימינג הישראלית, GameIS.
מתחם הפעילות בכיכר סינמטק תל-אביב
אופיה של הככר העירונית מול סינמטק תל-אביב תשתנה לבלי היכר, השנה יוקם בו מתחם שלא הוקם בו מעולם. הפעילות תתקיים בימים א' – ג', 16-18.10 מהשעה 12:00 ועד 23:00 בלילה.
במתחם תוקם פעילות של מוטי שמש – סטודיו לאמנות רב-תחומית שיציג בפסטיבל ביצוע של אמנות איירבראש – חלקה על קאנבסים, חלקה על דוגמנים ודוגמניות.
צומת ספרים תקים אזור מיוחד באופיו, חלקו חנות ספרים וחלקו מתחם ישיבה וקריאה, ובמקומם של דוכני המכירה יסודרו הספרים ע"ג מדפים ויתנו לבאי הכנס את תחושת העיון והשיטוט הנפלאה של חנות ספרים. המתחם יפעל לאורך כל ימי הפסטיבל וניתן יהיה לפגוש בו סופרים ישראליים, להשתתף בסדנאות, מפגשים והשקות.
רשת הקומיקס קומיקס וירקות תקים מתחם המיועד לאוהדי התחום – חנות בה ניתן למצוא כל עותק אפשרי ולצדה אזור סדנאות והפעלות, מפגשי חתימות ומפגשי אמן עם מיטב יוצרי הקומיקס בישראל.
עוד יציג מתחם הפסטיבל יריד דוכנים עשיר בו מגוון אמנות, ספרות, קומיקס, ביגוד ופריטים מיוחדים שניתן יהיה למצוא אך ורק בפסטיבל.