התכנית פותחה כדי להקנות לתלמידים כלים להתמודדות עם סוגיות שימור הזיכרון של השואה והנחלתו לדורות הצעירים והיא מיועדת לתלמידי כיתות ז' – י"א. התכנית כוללת פעילויות חשיבה, חקירה ויצירה באמנות, תוך שימת דגש על סיפורו של הילד היהודי היחיד.
שיאה של הפעילות הינה יצירה אישית, אותה יוצר כל תלמיד בסוף תהליך הלמידה, המוקדשת לזכרם של הילדים שנספו בשואה, תוך ציון שמם, גילם ופרטים נוספים הידועים עליהם.
כל היצירות האישיות יועלו לאתר המיוחד של משרד החינוך, שיהווה "יד זיכרון" לעד. בשל חשיבותה החינוכית והלאומית של התכנית, פנה מנכ"ל המשרד, ד"ר שמשון שושני, לאנשי החינוך, וקרא להם לקחת חלק במפעל זה. כן, ביקש המנכ"ל ממנהלי בתי הספר לבחור מורה, שייצג את ביה"ס ויהיה אחראי על ביצוע התכנית.
שרה כהן-בונן, מפקחת במחוז תל אביב ומיכל אשל, אוצרות התערוכה והיוזמות של התוכנית, "התכנית נוצרה כדי להתמודד עם נושא השואה בקרב בני הדור השלישי והרביעי לניצולי השואה ולא רק באמצעות הטקסטים הפורמאליים, אלא ג ם באמצעות המדיה הויזואלית האמנותית. במדיה זו, קיים סו ג שונה ואחר של התמודדות ר ג שית וקוגניטיבית ובניית מהות חדשה של זיכרון באמצעות תהליכי יצירה אישיים של התלמידים".