בוודאי יצא לכם לשמוע לא מעט את המונח הזה. צמד המילים הכל-כך מוכר לכל כך הרבה תושבים בישראל, במהלך השנים האחרונות: בועת נדל"ן. הבועה הזו – שטופחת במהירות ולא ממהרת להתפוצץ, מקורה במחירי הנדל"ן המאד מאד גבוהים לא רק בגוש דן, אלא במקומות נוספים בארץ. מקור המחירים הגבוהים הינו בעיקר, כי יש ביקוש רב לדירות, וההיצע בשוק נמוך מאד, עקב מיעוט יחסי בהתחלות בנייה

צרכנים מודאגים

כמה נתונים שיסברו לכם את האוזן: כרבע ממספר הדירות בארץ מושכרות, באופן קבוע או זמני. לא פחות מחצי מיליון משקי בית חיים בדירות להשכרה, דירות שאינן שלהם. לעומת זאת, פחות ממאה אלף דירות חדשות נרכשות בכל שנה. המשמעות הכואבת? על כל צרכן שהינו רוכש פוטנציאלי של דירות, שאמור לדאוג ולהתמודד עם עלייה במחירי הדירות, תמצאו לא פחות מחמישה צרכני דירות להשכרה, שמאד מודאגים מהשינוי שעלול לחול בשכר הדירה שלהם.

האלטרנטיבה - דירות להשכרה

כאמור, מחירי הדירות ממשיכים לעלות בכל עת. אז מה הקשר לדירות להשכרה? ובכן, הקשר אמיץ, כמעט ישיר. וזאת, מכיוון שרוכשים רבים פשוט אינם מסוגלים לרכוש דירה חדשה, ולכן פונים לאלטרנטיבה הקיימת בשוק: דירות להשכרה. צרכנים רבים ממתינים בציפייה מסוימת להתייצבות ואך להוזלה במחירי הדירות (הוזלה שטרם הגיעה...), ואף הם פונים לאפיק הדירות להשכרה. גם בעלי ממון שתכננו לרכוש דירות להשקעה, מבצעים פחות עיסקאות רכישת דירות חדשות.

במסגרת מלחמתו של בנק ישראל באותה בועת נדל"ן עליה סיפרנו, הקשיח הנ"ל את מדיניות רכישת דירות חדשות – המדובר בהעלאת הריבית על המשכנתאות, וגם הפחתת אחוז המימון שיכולים לתת הבנקים. צעדים אלו נועדו בעיקר למנוע ממשקיעים פוטנציאליים ומבעלי ממון, לרכוש דירה שנייה ושלישית, והם פוגעים מאד בעיקר בזוגות צעירים שתכננו לרכוש דירה חדשה.

זינוק חד במחירים

אבל, הבעיה חמורה יותר. בעוד רבים מוותרים כאמור, על אופציית הקנייה ועוברים לאופציית השכירות, הולך ומצטמצם מאגר הדירות להשכרה בשוק, וכך נוצר גם כאן מצב שהביקוש עולה על ההיצע, בכל מקום בארץ, ולא רק בגוש דן. המשמעות היא אחת: עלייה וזינוק חד גם במחירי השכירות, וזו בדיוק התופעה שמתרחשת ב-2011 ואגב, לא רק בישראל – זו תופעה מוכרת שמתרחשת בעולם המערבי.

ב-2010 עלו מחירי השכירות בשיעור של כ-20%. אפילו בנק ישראל התייחס לתופעה המדאיגה, וציין שמחירי דירות להשכרה צפויים להמשיך ולעלות במהלך 2011 בשיעור של כ-8%. בעיר ת"א אגב ( שם המחירים הינם אולי הגבוהים בארץ באופן יחסי), נוצר ביקוש רב יותר, עקב מלחמתה של העירייה במפצלי הדירות. דירה שפוצלה למספר דירות קטנות וכעת חייבת לחזור למצבה המקורי, מותירה באופן מיידי מספר דיירים או משפחות שזקוקים לדיור אלטרנטיבי בדמות דירות להשכרה.