כלים

קנאביס רפואי הוא אולי התרופה הכי מפורסמת בעולם, אחרי אנטיביוטיקה ואקמול. "הילד הרע" של עולם התרופות, הגיע לביה"ח בישראל בשנת 2008, ובשלוש השנים שחלפו מאז, עולה בהתמדה מספר החולים הצורכים את הסם. איך נערכים למציאות החדשה? כנס ראשון מסוגו שיתקיים מחר ברמב"ם יעסוק בשאלה כיצד מפנימים את העובדה שמריחואנה רפואית היא תרופה לכל דבר

כ-5,400 חולים בישראל, מחזיקים כיום באישור לשימוש במריחואנה הרפואית. אולם מול התרחבות התופעה, נדרשים הגורמים השונים, הן במערכת הבריאות והן במערכת השלטון, להבנה מחודשת של המציאות ולהתאמתה לטובת החולים. מחר, יום ב', ה-19.9.11, יתקיים בקריה הרפואית רמב"ם כנס לאומי, ראשון מסוגו, אשר ידון בסוגיות השונות שבשימוש בקנאביס רפואי, בבעיות הקיימות והצעות לפתרונן, ובחידושים הטיפוליים בתחום. "הגיע הזמן שאנשים יבינו שמדובר בתרופה ויתייחסו אליה בהתאם", אומר ד"ר סיימון וולפסון, סגן מנהל המכון לרפואת כאב ברמב"ם וממארגני הכנס, "זה לא כיף וזה לא בילוי. אומנם זו תרופה המטיבה עם חולים במחלות שונות, אך כמו כל תרופה יש לה תופעות לוואי ויש לקחת אותה ברצינות".

בסקירת ספרות שפורסמה ב-2001 בכתב העת "British Medical Journal", ציינו חוקרים כי לצד השפעה בינונית על הכאב, יש לקנאביס הרפואי גם תופעות לוואי, ובהן ירידה בתפקוד קוגניטיבי ופסיכומוטורי, התקפי חרדה, טשטוש ראייה, יובש בפה, קצב לב מהיר וירידה בלחץ דם בעת העמידה (העלולה לגרום להתעלפויות). לחולה הנוטל קנאביס או מורפין אסור למשל לנהוג או לעבוד בתחום הדורש ציוד מכני מסוכן. גם שילוב של קנאביס ואלכוהול מסוכן למשתמש ולסביבתו. "הכשרות מסודרות לאנשי מקצוע בנושא הקנאביס לא קיימות במערכת הבריאות באופן מסודר", אומר ד"ר וולפסון, "המשמעות היא שישנם לא מעט חולים הצורכים מריחואנה רפואית ומקבלים עצות מהשכן, בני המשפחה ואפילו מספקי הסם. מישהו היה מעלה על דעתו לשאול את הבן שלו איך לצרוך קודאין?".

אחות, איך מעשנים את זה?

במכון הכאב ברמב"ם נתקלו לא אחת בהשלכות הלא פשוטות של היעדר הדרכה מסודרת. "היה ספק שאמר לאחד המטופלים שלנו להפחית את מינוני התרופות עד שהוא יוכל להפסיק אותן. הוא שכנע אותו שהקנאביס יאזן את רמת הסוכר שלו", מספרת ציקי אדלר, אחות אחראית במכון לרפואת כאב ברמב"ם וממארגנות הכנס, "היו חולים שקיבלו את עצות המומחים הללו ועקב כך אף התעלפו בביתם והגיעו למיון. עצות ממי שאינו מוסמך לתת ייעוץ רפואי עלולות לסכן את חיי המטופלים".

מהר מאוד הבינו ברמב"ם שצריך לעשות מעשה ומינו במכון את האחות הראשונה בארץ האחראית על הדרכת המטופלים לשימוש בקנאביס רפואי. האחות, מירי אוגינץ, עברה הדרכה ייעודית ומפורטת בנושא ומאז היא משגיחה מקרוב, מלווה ומייעצת לכל מטופלי מכון הכאב ברמב"ם. "במבחן המציאות מבינים עד כמה פעולה בסיסית כמו הסברה חסרה במערכת ומה המשמעות שלה עבור החולים שתלויים בטיפול", מציינת אוגינץ, "אישה בת 89, שמעולם לא עישנה סיגריה התקשרה וסיפרה שעישנה שלוש ביום" משחזרת אוגינץ את אחד מהמקרים שבהם טיפלה, "שלוש שאיפות? שאלתי אותה. לא, שלוש סיגריות, ענתה הגברת. הקשישה לא הצליחה להתרומם מהמיטה משום שפשוט לא הבינה את דברי ספק הסם הרפואי". מאז הפכה אוגינץ לחלוצה בתחום עבר כבר כ- 40 אחיות קורס הדרכה בנושא, אולם האחיות לא לבד. צוות מכון הכאב ברמב"ם, הראשונים שהבחינו במצוקת ההדרכה, היו גם הראשונים להצביע על כך שיש צורך בהדרכה רחבה יותר: "מלבד האחיות, החולים נפגשים גם עם רופאים וצוות נלווה, דוגמת עו"סים", מזכיר ד"ר וולפסון ומספר כי בתוך חודשים ספורים אמור להיפתח קורס הדרכה לכלל הצוות המטפל בחולים הצורכים קנאביס, ביוזמת מכון הכאב ברמב"ם, יחד עם ביה"ח אברבנאל וד"ר יהודה ברוך העומד בראשו.

על משתמשי הקנאביס הרפואי נמנים חולי סרטן ואיידס, אלו הסובלים ממחלה דלקתית של המעי ומתגובות פוסט טראומטיות. קנאביס יכול לשכך כאב בדרגה קלה עד בינונית. לפי תחזיות מספר המשתמשים בקנאביס רפואי בישראל יגדל ל-40 אלף בתוך מספר שנים. "כבר היום אני נאלץ להסביר לכמויות אדירות של אנשים כי הם אינם עומדים בהתוויה של מרשם למריחואנה רפואית", אומר ד"ר וולפסון, "אנשים פשוט דורשים את הסם ונוכח התחזיות בגידול הצרכנים מדובר בתופעה מדאיגה שעלולה לגלוש לאלימות ולפשע. ברצוני להבהיר כי אנחנו איננו רופאים לקנאביס. יתרה מכך, רופאי הכאב או רופאים אחרים שמטפלים בחולים הזקוקים לקנאביס אינם מאשרים את השימוש בו, אלא רושמים המלצה. אנו, רופאי הכאב, נבדוק כל חולה ונמליץ על הטיפול לפי מיטב הבנתנו, אך חולה שיפנה אלי במלים "אני רק צריך אישור לקנאביס", יופנה כלעומת שבא".

מיצוי? אידוי? אולי אפוי?

קנאביס הוא סם שנצרך בעיקר בצורת עישון והשפעתו אורכת מספר שעות. לקנאביס סגולות רפואיות רבות בניהן מניעה או הקלה של בחילות והקאות, הוא מעורר תיאבון, מסדיר את השינה ועוד. הקנאביס נקשר עוד לעת העתיקה ובמשך אלפי שנים הוא השתלב באינספור תרבויות, אולם גם כשמדובר בשריד ארכיוני, מסתבר שניתן למצוא חדש תחת השמש. בכנס שיתקיים מחר ברמב"ם יוצגו שתי דרכים חדשות לשימוש בקנאביס רפואי-מיצוי ואידוי.

מכשיר הוולקנו מדיק ((Volcano Medic שיוצג בכנס, הינו המכשיר הרפואי, הראשון בעולם המיועד לצריכת קנאביס. באמצעות המכשיר שזכה לאישור מכון התקנים הישראלי והגרמני/אירופי, ניתן לאדות את הצמח ולהתגבר על כמה מחסרונותיהם של שיטות נטילת התרופה האחרות, דוגמת עישון. בכנס תשיק החברה המשווקת, וולקנא בע"מ, את גרסתו החדשה של המכשיר הרפואי.

שיטה נוספת, כאמור, היא מיצוי הצמח. סטיבקס (נביקסימול), הנה תרופת מרשם חדשה, הראשונה המופקת מצמח הקנאביס (מריחואנה) מבית ניאופרם. באמצעות מיצוי בתהליך ייחודי משמרת התרופה את היכולות של החומרים הפעילים המרכזיים של צמח הקנאביס (THC,CBD). עם זאת, כתרופת מרשם, מאפשרת סטיבקס שמירה על מינון קבוע. התרופה הופקה בתקנים המחמירים של תעשיית התרופות, וכן נחקרה בניסויים קליניים כמקובל לפני קבלת אישור רגולטורי. סטיבקס מותווית כיום לחולי טרשת נפוצה הסובלים מכאב נוירופטי או מקשיות שרירים שאינם מגיבים לטיפול המקובל, והוגשה להכללה בסל הבריאות 2012. ד"ר שגב שני, סמנכ"ל רפואה ורגולציה בקבוצת ניאופרם יציג את התהליך שעבר הקנאביס בדרכו לתרופה והידע הקליני הקיים על התרופה.

עוד ייקח חלק בכנס פרופ' אלי לוונטל, לשעבר מנהל מרכז הגפן בחיפה לטיפול בנפגעי סמים, ומי שמכהן כיום ראש החוג לעבודה סוציאלית במכללת תל-חי. פרופ' לוונטל ירצה על סוגיות הקשורות בסיכון בשימוש בקנאביס: האם קנאביס הוא רפואי? האם קיימת הצדקה לשימוש בקנאביס כתרופה? האם שימוש במרשמים רפואיים בתחום זה מוצדק? יוצגו הממצאים המחקרים בנושא הנזקים האפשריים של שימוש בקנאביס וייבחנו באופן ראשוני שיקולי עלות-תועלת לשימוש בקנאביס עם אוכלוסיות שונות.

מרצה נוסף הוא ד"ר חיים מהל, ראש תחום טיפול ושיקום, ברשות הלאומית למלחמה בסמים ואלכוהול. השימוש הנרחב בקנאביס רפואי מביא את הרשות למצבים חדשים: כאשר מגיעים למקומות טיפול בנפגעי סמים, צעירים שהשתמשו בקנאביס רפואי ללא מרשם. כאשר בני נוער מסיקים שאם הקנאביס טוב כתרופה, הרי שהגדרתו כלא חוקי אינה ברורה ואינה מובנת, והיבטים נוספים. ד"ר מהל ירחיב על עמדות הרשות הלאומית למלחמה בסמים ואלכוהול בנושא השימוש בקנאביס רפואי.

ד"ר יהודה ברוך, מנהל בי"ח אברבנאל, מנהל לפי פקודת הסמים המסוכנים ומי שאחראי על מתן האישורים לשימוש במריחואנה רפואית בארץ, יבחן את סוגיות ההיבטים הרפואיים והרגולציה.

ד"ר גיל בר-סלע, מנהל השרות לטיפול תומך במערך האונקולוגי ואחד מחמשת הרופאים הרשאים להעניק אישור לשימוש בקנאביס בחולים אונקולוגיים, ירחיב על השפעות השימוש בסם בקרב החולים הללו ויציג נתונים לגבי השימוש בקנאביס בקרב חולים אונקולוגיים ברמב"ם אל מול נתונים שדווחו בהולנד.

דוברים נוספים בכנס הינם ד"ר איתי גור אריה, מנהל היחידה לשיכוך כאב בתל-השומר על "עדויות מדעיות להשפעת הקנאביס בטיפול בכאב", פרופ' שמעון פולק, סגן מנהל רמב"ם וראש מנהל תחומי רפואה נלווים על "האחריות המשפטית של רופא במתן קנאביס. האם קיים שוני מטיפול תרופתי?", העיתונאי רן רזניק על "השפעות התקשורת על טיפולים רפואיים". ד"ר סיימון וולפסון, סגן מנהל מכון הכאב ברמב"ם והגב' ליאת בני, יו"ר העמותה הישראלית לקידום הקנאביס הרפואי ייקחו חלק בפאנל שיסכם את הכנס.