בשנים האחרונות אנו עדים לחידושים דרמטיים, בתחומי הגנטיקה הרפואית המאפשרים אבחנה מדויקת של סיכון מוגבר למחלות ובהתאם גילוי מוקדם והתאמה של טיפול אישי מתקדם. ברוח זו הוקם בימים אלו מרכז ארצי חדש ופורץ דרך לגנטיקה רפואית. המרכז נקרא GNA Medical והוא מאויש על ידי צוות רפואי מוביל בתחומי הגנטיקה השונים בראשות פרופ' איתן פרידמן, מנהל היחידה לאונקוגנטיקה במרכז הרפואי שיבא תל השומר אשר מכהן כמנהל רפואה ראשי במרכז החדש.

כלים

המרכז לגנטיקה רפואית מוקדש כולו לרפואה מותאמת אישית מבוססת גנטיקה ונותן מענה מקיף, זמין ומידי לצורך ההולך וגובר בשירות רפואי אישי מבוסס גנטיקה. המרכז מציע מגוון שירותים של ייעוץ גנטי וגישות חדשניות לאבחון מותאם אישית. על בסיס ממצאי הייעוץ הגנטי נערכות במרכז בדיקות גנטיות רפואיות מהמתקדמות בארץ ובעולם, באמצעות נטילת דגימות דם ורוק. במקביל יציע המרכז לראשונה בישראל גם בדיקה גנטית עד הבית. ברוח המדע הרפואי המתחדש ינגיש המרכז לציבור הישראלי בדיקות גנטיות חדשניות ופורצות דרך אשר יפותחו בעתיד הקרוב בארץ ובעולם בסיוע מעבדות מתקדמות ומרכזים רפואיים מובילים בזמינות תורים גבוהה ומידית ובאיכות שירות בלתי מתפשרת.

על מחלת הסרטן בישראל

על פי נתוני האגודה למלחמה בסרטן, מדי שנה מאובחנים בישראל כ - 28 אלף חולי סרטן חדשים וכ – 11 אלף חולים נפטרים מדי שנה מהמחלה. מנתוני משרד הבריאות עולה כי לאורך השנים האחרונות מסתמנת מגמת עליה בשיעורי ההישרדות מסרטן בישראל. ההישרדות גבוהה יותר בנשים לעומת גברים. סוגי הסרטן העיקריים האחראים ליותר מ-50% מכלל התחלואה בישראל הינם סרטן השד, סרטן הערמונית, סרטן הריאות וסרטן המעי הגס. סיבות המוות השכיחות מסרטן בישראל הן סרטן הריאות בגברים וסרטן השד בנשים.

פרופ' איתן פרידמן, המנהל הרפואי של המרכז לגנטיקה רפואית מסר היום כי "מחלת הסרטן הינה שכיחה ביותר, והסיכון של כל אדם ללקות בה במהלך חייו עומד על כ – 35% כתוצאה מסיבה אקראית, מחשיפה מתמשכת לגורמי סיכון ומסיבות נוספות. כ- 15% ממקרי הסרטן מתפתחים על רקע נטייה משפחתית תורשתית המעלה את הסיכון לחלות בסרטן במהלך החיים ובקרב נשים וגברים ממוצא אשכנזי הסיכון אף גבוה יותר. אנו ממליצים לכל אדם התוהה לגבי קיומה של נטייה תורשתית במשפחתו לפתח מחלות שונות, להגיע אל המרכז על מנת לקבל ייעוץ גנטי ועל פיו להעריך את הסיכון ואת הצורך בבדיקות ובהמשך בקבלת החלטות רפואיות מבוססות גנטיקה. המרכז מציע כבר היום מגוון רחב ושל בדיקות גנטיות ואנו פועלים במרץ כדי להנגיש לציבור הישראלי כל בדיקה גנטית חדשה של כל מחלה שגילויה המוקדם יאפשר מניעה, טיפול או האטה בהתפתחותה"

שירותי המרכז לגנטיקה רפואית - GNA Medical לאנשים בסיכון

המרכז לגנטיקה רפואית, הנו מרכז ראשון וחלוצי בתחומו בישראל המוקדש כל כולו לגנטיקה הרפואית ולאונקוגנטיקה שמטרתה אבחון רמת הסיכון למחלות סרטן הקשורות בנטייה תורשתית. במסגרת זו מציע המרכז אבחון רקע משפחתי גנטי למחלת הסרטן, התאמת תכנית מעקב וטיפול מותאמת אישית ליחידים ומשפחות בסיכון יתר לחלות בסרטן.

ייעוץ וטיפול אונקולוגי מותאם אישית לחולי סרטן

המרכז מציע בנייה של תוכנית רפואה מותאמת אישית אשר תכלול יעוץ אונקולוגי למטופלים המתמודדים עם מחלת הסרטן לצרכי התאמת שיטות אבחון וטיפולים מבוססי גנטיקה. גישת הרפואה המותאמת אישית היא תולדה של גילויים פורצי דרך של השנים האחרונות, לפיהם לכל גידול סרטני יש את המאפיינים גנטיים והביולוגיים הייחודיים משלו, ולכן תגובה לטיפול מסוים צריכה להבחן לפי מאפיינים רבים ועמוקים יותר של המחלה ושל המטופל. גישה חדשנית זו מאפשרת לנו להבין כיום מדוע שני מטופלים עם גידול באיבר זהה ובאותו שלב של המחלה, יכולים להגיב אחרת לגמרי לאותו טיפול. באמצעות בדיקות מעבדה חדשניות ניתן לייצר כיום פרופיל גנטי וביולוגי של הגידול הסרטני עצמו. פרופיל זה עשוי לאפשר לרופאים להבין לעומק את מאפייני המחלה ולהתאים טיפולים ממוקדים הרלוונטיים למאפיינים אלה במטרה לשפר את יעילות הטיפול, לצמצם את שיעור תופעות הלוואי וחומרתן, להגביר את הסיכוי להשתלט על התפתחות הגידול ואף לצמצם את הסיכון להישנותה המחלה. את תחום הרפואה המותאמת אישית במרכז GNA מוביל ד"ר רענן ברגר, מנהל המערך האונקולוגי במרכז הרפואי שיבא תל השומר.

אבחון גנטי של מבוגרים

שירותי המרכז העתידיים כוללים גם בירור מחלות גנטיות לא מאובחנות, יעוץ ובדיקה לצרכי צמצום הסיכון לפתח מצבים רפואיים על רקע תורשתי כמו מחלות לב, מחלות נוירולוגיות ומחלות נוספות שגילוי הנטייה הגנטית לפתחן יאפשר התאמת טיפול רפואי למניעת או האטת התפתחותן.

ייעוץ גנטי להורים

במקביל ולמען בריאותו של דור העתיד מציע המרכז יעוץ גנטי טרום הריוני וטרום לידתי אשר כולל המלצות מעשיות לבדיקות למחלות תורשתיות לפני ההיריון, יעוץ לגבי בדיקות גנטיות במהלך ההיריון, יעוץ גנטי לגבי ממצאים חריגים במהלך ההיריון ויעוץ גנטי לזוגות עם בעיות פריון והפלות חוזרות. בין היתר מתמקד המרכז החדש באבחון גנטי של ילדים ומציע שירותי יעוץ ואבחון של מחלות, מומים ובעיות התפתחותיות בעלות רקע גנטי בתינוקות וילדים, כגון: עיכוב התפתחותי, פיגור, אוטיזם, בעיות ראיה וקשיים בשמיעה. הייעוץ הגנטי בתחום טרום הריון ולידה, ניתן על ידי פרופ' רותי גרשוני, מומחית בגנטיקה רפואית וברפואת ילדים. פרופ' גרשוני הייתה ממקימי המכון הגנטי במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה וניהלה אותו במשך למעלה מ-20 שנים, ובעלת ניסיון עתיר באבחון מחלות והפרעות גנטיות מגוונות בכל שלבי החיים, לרבות שלב טרום ההיריון, מהלך ההיריון, התפתחות הילד ומחלות מבוגרים.

בדיקה גנטית עד הבית

שירותי הבדיקה הגנטית עד הבית מיועד בעיקר לאנשים שלא יכולים להגיע בעצמם למרכז לגנטיקה רפואית לצורך נטילת דגימת דם או רוק, למשל חולי סרטן הסובלים מתשישות או נשים בשמירת הריון.

צוות המרכז לגנטיקה רפואית GNA Medical

צוות המרכז לגנטיקה רפואית כולל את פרופ' איתן פרידמן המכהן כמנהל רפואי ראשי במרכז ומנהל היחידה לאונקוגנטיקה במרכז הרפואי שיבא, ד"ר רענן ברגר, מומחה באונקולוגיה רפואית ורדיותרפיה, ראש תחום רפואה מותאמת אישית למטופלים אונקולוגיים ומנהל המערך האונקולוגי במרכז הרפואי שיבא והיחידה למחקרים קליניים והתכנית לאונקולוגיה של דרכי השתן ומערכת המין, פרופ' רות גרשוני ראש תחום גנטיקה במהלך טרום הריון, גנטיקה של ילדים ומבוגרים, מרצה בכירה במחלקה לרפואת ילדים ובמחלקה לגנטיקה בפקולטה לרפואה בטכניון, שהקימה את המכון הגנטי בקריה הרפואית רמב"ם, ומומחים נוספים שיצטרפו במהלך השנה. עו"ד הלית רוטשטיין מכהנת בתפקיד מנכ"ל המרכז.

איך להגיע אל המרכז לגנטיקה רפואית

המרכז לגנטיקה רפואית - GNA Medical נמצא ברחוב הברזל 5 א' ברמת החיל, תל אביב. על מנת לקבוע מועד לייעוץ גנטי ניתן להתקשר לטלפון 1700-77-1200. בימים אלו העלה המרכז לגנטיקה רפואית GNA Medical אתר אינטרנט חדש שגם באמצעותו ניתן לפנות להזמנת תור בזמינות גבוהה. האתר נמצא בכתובת http://www.gnamed.com/ כדי להתעדכן בבדיקות ובשירותים חדשים מומלץ לעקוב אחר עמוד המרכז בפייסבוק בקישור הבא: https://www.facebook.com/GNAMedical

בחן את עצמך האם אתה זקוק לייעוץ אונקוגנטי:

האם אתה או מישהו במשפחתך חלה בסרטן בגיל צעיר יחסית ?

האם יש במשפחתך יותר מאדם אחד החולה באותה מחלה כמו סרטן השד, סרטן השחלות, סרטן המעי הגס, סרטן הלבלב או מחלה ממארת אחרת ?

האם מישהו במשפחתך נושא מוטציה הקשורה לאחד מסוגי הסרטן ?

האם הנך חושש לסיכוייך לפתח סרטן?

האם ברצונך לאפיין את רמת הסיכון שלך לפתח סרטן?

במידה וענית בחיוב על אחת השאלות יתכן ואתה זקוק לייעוץ גנטי.