לאחר שפתחה את פסטיבל Young Euro Classic בברלין, תנגן התזמורת הסימפונית הצעירה ירושלים-ויימאר בסיור קונצרטים בישראל. מנצח: מיכאל זנדרלינג בתזמורת שהוקמה לפני ארבע שנים, חברים סטודנטים מהאקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים ומביה"ס למוסיקה ע"ש ליסט בויימאר.

כלים

פרופ' ינעם ליף נשיא האקדמיה: "התזמורת נולדה מתוך שליחות להחיות יצירות מופת נשכחות של מלחינים יהודים שאסורות היו לביצוע. משימתם הנצחית של הדורות הצעירים היא לגלות מחדש ערכים תרבותיים ולצקת בהם משמעות. במלאת 50 שנה לכינון היחסים בין גרמניה לישראל, נושא זה מקבל יתר תוקף".

בתוכנית הסיור יצירות המוכרות פחות או אף נשכחות מאת מלחינים יהודיים, לצד רפרטואר מוכר וידוע, כך כוללת התוכנית מיצירות קורט וייל, שוסטקוביץ' וצ'ייקובסקי. במרכז התוכנית יעמוד ביצוע בכורה עולמי של יצירה מאת המלחין הישראלי בן זמננו זיו קוז'וקרו.

23.10 ראשל"צ, 24.10 ירושלים, 25.10 ת"א

בתאריכים 23-25 באוקטובר (בראשל"צ, ירושלים ות"א) ייערך סיור קונצרטים של התזמורת הסימפונית הצעירה ירושלים-ויימאר. בתזמורת חברים סטודנטים מהאקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים ומביה"ס למוסיקה ע"ש ליסט בויימאר. על הקונצרטים ינצח מיכאל זנדרלינג וישתתף בהם הצ'לן אלכסיי שטאדלר. הקונצרט בתל אביב ייערך בנוכחות וחסות של ראש ממשלת תורינגיה, בודו ראמלוב, ושל שגריר גרמניה בישראל, ד"ר קלמנס פון גטצה.

בתוכנית: בכורה ישראלית ליצירה מאת המלחין הישראלי זיו קוז'וקרו – לינקס.מטמורפוזיס, סימפוניה מס' 2 מאת קורט וייל, קונצ'רטו לצ'לו ולתזמורת מס' 1 מאת שוסטקוביץ' ו"רומיאו ויוליה" מאת צ'ייקובסקי.

הסיור בישראל מתקיים חודשיים אחרי סיור קונצרטים שערכה התזמורת בגרמניה עם תוכנית זהה. התזמורת קצרה שבחים בעיתונות המקומית ופתחה בהצלחה אדירה את הפסטיבל השנתיYoung Euro Classic שהתקיים בברלין ב 6.8.

התזמורת המשותפת נוסדה ב-2011 מתוך תחושת שליחות לבצע מוסיקה שהייתה אסורה לביצוע, להחיות יצירות מופת נשכחות של מלחינים יהודים מוחרמים. סיור הקונצרטים שייערך באוקטובר בארץ נערך באופן דומה בגרמניה בחודש אוגוסט האחרון. זהו השלב השלישי במפגשים בין הסטודנטים משתי הערים, אשר לדברי נשיא האקדמיה פרופ' ינעם ליף "חולקות ערכים משותפים נצחיים". עוד אומר פרופ' ליף: "כאשר תרבות וערכים תרבותיים אינם מספיקים כדי להחזיק ולקיים חברה אנושית, תהיה זו תמיד משימתם הנצחית של הדורות הצעירים יותר לגלות מחדש ערכים אלו ולצקת בהם משמעות מחודשת. השנה, במלאת 50 שנה לכינון היחסים הדיפלומטיים בין גרמניה לישראל, נושא זה מקבל יתר תוקף".

"תוכנית הסיור ב-2015 משקפת את 50 שנות הקשרים הדיפלומטיים בין גרמניה וישראל. לכן, רואה התזמורת חשיבות מיוחדת השנה, כמו בשנים הקודמות, לבצע יצירות פחות מוכרות או אף נשכחות מאת מלחינים יהודיים, לצד רפרטואר מוכר וידוע. כך כוללת התוכנית מיצירות וייל, שוסטקוביץ' וצ'ייקובסקי. ובמרכז התוכנית יעמוד ביצוע בכורה עולמי של יצירה מאת המלחין הישראלי בן זמננו זיו קוז'וקארו" אומר ראש ממשלת תורינגיה, בודו ראמלוב.

יצירתו של זיו קוז'וקרו לינקס.מטמורפוזיס נכתבה במיוחד לתזמורת הסימפונית הצעירה ירושלים-ויימאר. קוז'וקרו: "ניסיתי ליצור אלגוריה ליחסים בין אינדיבידואלים, קבוצות ותרבויות באמצעות עבודה עם "תאים" מוסיקליים אשר לעתים מתפתחים האחד אל עבר השני, לעתים נפגשים ואף מתנגשים ובסופו של דבר מתמזגים והופכים לישויות מוסיקליות חדשות". היצירה נוגנה על ידי התזמורת באוגוסט 2015 בגרמניה בבכורה עולמית, בעת שהסטודנטים הישראליים ביקרו בויימאר.

קורט וייל נאלץ להגר לאמריקה לאחר עליית הנאצים לשלטון. עוד קודם לכן הוא חיפש מקלט בפריז ב-1933-34, שם הוא השלים את הלחנת הסימפוניה השנייה שלו, שהוזמנה על ידי הנסיכה אדמונט דה פוליניאק, פטרונית בעלת סלון תרבותי רב השפעה. יצירה זו "מבטאת את המשמעות המחודשת שיצרה הגלות במוסיקה שלי", אמר וייל.

הקונצ'רטו לצ'לו ולתזמורת של שוסטקוביץ' נכתבה בהשראת הצ'לן רוסטרופוביץ' שהרשים את המלחין בנגינתו. לשניהם היו יחסים מסוכסכים עם הממשלה הסובייטית. שוסטקוביץ' נאלץ להלחין כשליש מיצירותיו כמוסיקה לסרטי תעמולה, וכך שרד את שנות החרמתו המקצועית. עם זאת, הוא שזר לפרק המסיים את הקונצ'רטו מלודיה מקורית יהודית עממית שהיתה ידועה כחביבה על סטאלין. רוסטרופוביץ'' נאלץ להגר ב-1974 משום שהזדהה עם המבקרים את סטאלין ועם הסופר סולז'ניצין.

שוסטקוביץ' הקדיש לו "בהערכה עמוקה" את הקונצ'רטו. רוסטרופוביץ' נגן אותו בבכורה עולמית עם התזמורת הפילהרמונית של לנינגרד בשנת 1959.

סיור קונצרטים – התזמורת הסימפונית הצעירה ירושלים-ויימאר

23.10.2015 יום שישי בשעה 12:00, היכל התרבות ראשון לציון

24.10.2015 יום שבת בשעה 21:00, אולם הנרי קראון, ירושלים

25.10.2015 יום ראשון בשעה 20:00 אולם רקנאטי, מוזיאון תל אביב לאמנות.

מחירי כרטיסים ורכישה:

כרטיס רגיל: 70 ₪ זכאי הנחה: 45 ₪. סטודנטים: 30 ₪.

לרכישה בראשל"צ: 03-9484840 או באתר

לרכישה בירושלים: 02-5605775

לרכישה בת"א: 9066* או באתר

מנצח: מיכאל זנדרלינג Michael Sanderling, Conductor, צ'לן: אלכסיי שטאדלר Alexey Stadler, Violoncello

בתכנית:

זיו קוז'וקרו לינקס.מטמורפוזיס (בכורה)

קורט וייל סימפוניה מס' 2

שוסטקוביץ' (קונצ'רטו לצ'לו ולתזמורת מס' 1 במי במול מז'ור אופ. 107

צ'ייקובסקי פתיחה פנטזיה "רומיאו ויוליה".

Ziv Cojocaru - LINKS.METAMORPHOSIS (premiere)

Kurt Weill - Symphony No. 2

Schostakowitsch - Concerto for Violoncello and Orchestra No. 1 E-flat Major op. 107

Tschaikowsky - Fantasy Overture Romeo and Juliet

זיו קוז'וקרו, מלחין

יליד באר-שבע, 1977, הוא בוגר האקדמיה למוסיקה בירושלים, שם השלים בהצטיינות תואר שני בקומפוזיציה ובניצוח. יצירותיו בוצעו בארץ ובעולם במסגרות כגון "חג המוסיקה הישראלית", ״פסטיבל צלילים במדבר", "תחרויות האביב", "פסטיבל קול המוסיקה בגליל העליון", פסטיבל ״World Music Days״, פסטיבל “Young Euro Classic ״ בקונצרטהאוז ברלין ופסטיבל MATA בני-יורק, ע"י מיטב האנסמבלים והתזמורות, ביניהם - אנסמבל מיתר, הרביעייה העכשווית, אנסמבל טמפרה, הסינפונייטה הישראלית והתזמורת הקאמרית הישראלית.

כמנצח – הופיע קוז'וקרו עם הסינפונייטה הישראלית באר שבע, התזמורת הקאמרית הישראלית, הסימפונית-חיפה, הפילהרמונית הישראלית, הפילהרמונית של בוטושאן-רומניה, הסימפונית אשדוד, הקאמרית הקיבוצית-נתניה, סימפונט רעננה, אנסמבל מיתר, אנסמבל זמרי מורן ועוד. כמו כן, ניצח על הקלטות רבות בשדה המוסיקה הפופולרית ושיתף פעולה כמעבד, מפיק ופסנתרן עם בכירי האמנים בארץ ביניהם - גידי גוב, יוני רכטר, יהודה פוליקר, דיויד ברוזה, ורבים אחרים.

עיבודיו בוצעו ביו היתר ע"י התזמורת הפילהרמונית הישראלית, הסימפונית ירושלים, הסימפונית הישראלית רשל"צ, הסימפונית חיפה, הקאמרית הישראלית, הסינפונייטה הישראלית ב"ש, הסימפונט רעננה, הקאמרית הקיבוצית, אנסמבל סולניי ת"א, אנסמבל מיתר, אנסמבל טמפרה והביג באנד של ת"א.

זיו קוז׳וקרו זכה בפרס ראש הממשלה לקומפוזיטורים 2015, במלגת ״אקו״ם״ 2002 על הצטיינות בתחומי הקומפוזיציה והעיבוד, ובפרס נגן השנה - ״תמוז״ לשנת 2000. הוא מלמד באקדמיה למוסיקה בירושלים ומכהן כחבר מועצה באיגוד הקומפוזיטורים הישראלי.

מיכאל זנדרלינג, מנצח

יליד ברלין. נחשב כיום לאחד המנצחים האהובים והמוערכים בדורו. מאז עונת 2011-12 הוא מכהן כמנצח הראשי בתזמורת הפילהרמונית של דרזדן, כהונה שהוארכה לאחרונה עד 2019. בשנים 2010-2006 שימש מיכאל זנדרלינג כמנהל אמנותי ומנצח ראשי של האקדמיה הקאמרית פוטסדאם. זנדרלינג הופיע עם תזמורות ידועות, ובהן תזמורת טונהאלה בציריך, התזמורת הסימפונית ניפון יומיורי בטוקיו, תזמורת הקונצרטהאוז בברלין, הפילהרמונית של מינכן, השטאטסקאפל דרזדן, התזמורת הסימפונית של במברג, תזמורות הרדיו של שטוטגארט, מינכן, קלן, המבורג, לייפציג והנובר, התזמורת הפילהרמונית של סטראסבורג והתזמורת הפילהרמונית ההולנדית. כמו כן, הוא ניצח על הפקה בימתית חדשה של "מלחמה ושלום" מאת סרגיי פרוקופייב בבית האופרה של קלן.

תוכניותיו של זנדרלינג לעונות 2015 ו-2016 כוללות את הזמנתו לנצח לראשונה על תזמורת הגוואנדהאוז לייפציג, התזמורת הסימפונית של וינה, התזמורת הסימפונית של טורונטו, תזמורת המטרופולין הסימפונית של טוקיו והפילהרמונית של המבורג.

עבודתו של זנדרלינג כמחנך מוסיקאים צעירים באה מאהבה. במשך שנים אחדות הוא שימש כמנצח ראשי של תזמורת המיתרים הפילהרמונית של גרמניה. בשנים האחרונות הוא עבד עם תזמורת הנוער הלאומית של גרמניה, התזמורת הפילהרמונית הצעירה ירושלים ויימאר, הפילהרמונית הצעירה של גרמניה ותזמורת הפסטיבל של שלזוויג-הולשטיין. במרכז עבודתו האמנותית עומדות יצירות הרומנטיציזם המאוחר ויצירותיהם של שוסטקוביץ' ושל הקלאסיקאים הווינאיים. הוא מתעניין מאוד גם ביצירות בנות זמננו, כפי שמעידים ביצועי בכורה רבים שהוא מעניק להן.

אלכסיי שטאדלר, צ'לו

בעונת הקונצרטים 2014-15 הופיע אלכסיי שטאדלר במספר רב של תפקידי סולן אורח חשובים ברחבי אירופה. כאחד הצ'לנים המבטיחים של דורו, שזכה ב-Tonali 12 Grand Prix בהמבורג, הוא ביצע את הקונצ'רטו לצ'לו מס' 1 מאת סן-סנס עם התזמורת הפילהרמונית של סט פטרסבורג. בהופעות הבכורה שלו עם התזמורת הקאמרית של לונדון, בניצוח וולדימיר אשכנזי, והתזמורת הסימפונית של מינכן, בניצוח אנדריי יורקביץ', הוא ביצע את הקונצ'רטו לצ'לו מאת אלגר.

כסולן, אלכסיי שטאדלר כבר הופיע גם עם תזמורת מארינסקי, התזמורת הפילהרמונית הצעירה של צפון גרמניה והתזמורת הקאמרית האירית, תחת שרביטם של מנצחים ידועים כמו ואלרי גארגייב ומארק ינובסקי. לאחרונה הוא הקליט את הפואמה הסימפונית "דון קיחוטה" מאת ריכרד שטראוס עם התזמורת של בית הספר למוסיקה פרנץ ליסט, וויימאר, עבור הרדיו של מרכז גרמניה. כנגן קאמרי מצוין, שטאדלר כבר הגיש רסיטלים במרכזי מוסיקה רבים, ובהם אירועי "האביב של היידלברג", פסטיבל פרבייר, ופסטיבל מקלנבורג-פורפומרן. ב-2012 הוא הופיע יחד עם גדעון קרמר, יורי בשמט וכריסטיאן טצלף באקדמיה של קרונברג.

כבר במהלך לימודיו, אלכסיי שטאדלר זכה בפרסים ובמענקים לאומיים שונים, כגון "האמן הצעיר" (2008, 2009, 2010) ו"ההבטחה של רוסיה" (2008, 2009). כמו כן, הוא זכה בפרסים ראשונים בצרפת ובאוסטריה, ובהתעניינות מיוחדת בתחרויות למוסיקה קאמרית באיטליה ובאוסטריה, יחד עם הפסנתרנית הרוסיה קארינה ספוזובינה. אלכסיי שטאדלר, שנולד למשפחת מוסיקאים, החל לנגן בצ'לו בגיל 4 והמשיך את לימודיו בקונסרבטוריון רימסקי-קורסקוב בסט. פטרסבורג. שטאדלר לומד כיום בכיתתו של פרופ' וולפגנג עמנואל שמידט בבית הספר למוסיקה פרנץ ליסט, וויימאר.

התזמורת הסימפונית הצעירה ירושלים-ויימאר

Young Symphonic Orchestra Jerusalem Weimar

מוסיקאים צעירים מישראל ומגרמניה שותפים ביצירתה של תזמורת. הם תלמידי האקדמיה למוסיקה ולמחול ירושלים ובית הספר למוסיקה פרנץ ליסט בוויימאר. הרפרטואר שלהם מורכב מיצירות המשקפות את הפורענויות והקטסטרופות ההיסטוריות המפרידות ביניהם ומאחדות אותם כשהם נותנים להן עתה הזדמנות נוספת להישמע לאחר תהליכי הכחשה ושכחה. הם מקיימים חזרות, מופיעים בקונצרטים, מנהלים דיונים וחוגגים יחד. בקיץ 2011 הם הגישו את הקונצרטים הראשונים שלהם לזכר מחנה בוכנוואלד בטירת ווארטבורג באייזנאך, ברלין, ולאחר מכן, בדצמבר, בשדה בוקר, בירושלים ובתל-אביב.

הם נפגשו לשלב השני של הפרוייקט בסוף יולי 2013: תחת שרביטו של מיכאל זנדרלינג הם הגישו את קונצרט ההתרמה מטעם הנשיא הפדרלי של גרמניה בוויימאר; וכן התארחו ב"קיץ מוסיקלי של כורין" במסגרת "אירו-קלאסי הצעיר 2013" בברלין, באולם העירוני של בַּיירוֹית וב"כנסיית גבירתנו" (Frauenkirche) בדרזדן. בספטמבר-אוקטובר 2013 התזמורת הופיעה בקונצרטים בירושלים, בחיפה ובתל-אביב. יחד עם המקהלה הקאמרית של בית הספר למוסיקה וויימאר, הם ביצעו את המיסה בסי מינור מאת באך בירושלים בחג השבועות תשע"ד 2014.

השלב הנוכחי של הפרוייקט, באוגוסט 2015, שוב מביא את התזמורת הסימפונית הצעירה ירושלים-ויימאר לברלין – לפתיחת "אירו-קלאסי הצעיר", לאחר מכן ל"קיץ מוסיקלי של כורין", לאולם וויימאר ולפארק הקונגרס בוולפסבורג. הסיור הישראלי שבעקבותיו, גם הוא בניצוח מיכאל זנדרלינג, יתקיים בין 26-21 לאוקטובר 2015 בראשון לציון, בירושלים ובתל-אביב.