כיום אף אחד כבר אינו מופתע כאשר חברת מיקרוסופט מפרסמת את דוחותיה הכספיים ומדווחת על רווחי עתק של מיליארדי דולרים. לאחרונה מיקרוסופט שברה שיאים חדשים שרווחיה חצו את הסכום הסמלי של 100 מיליארד דולרים. כך ע"פ דוחות כספיים שפורסמו ביולי האחרון.

כלים

עתה נשאלת השאלה שמעניינת רבים בממשל האמריקאי – מי יזכה במיסוי על רווחי העתק של יצרנית התוכנה הגדולה בעולם שהיא גם "חברה אמריקאית"? התשובה אינה טריוויאלית ופשוטה מכיוון שהחברה מעסיקה יועצים פיננסים חיצוניים מהשורה ראשונה המאפשרים לה לנצל את חוקי המיסים הבינלאומיים ולייצר תכנון מס ייחודי שמגדיל את רווחי החברה באופן משמעותי.

תכנון המס של מיקרוסופט

החברה שמוכרת את מוצריה במאות מדינות ברחבי העולם ומעסיקה אלפי עובדים במדינות שונות פועלת באמצעות רשת ענפה של חברות אופשור במספר מרכזים פיננסים בעולם כולל מדינות כמו אירלנד, סינגפור ופורטו ריקו, שם גובה מס החברות נמוך משמעותית ממס החברות בארה"ב העומד כיום על 35% מס.גם במרכזים הפיננסים בהן רשומות החברות בנות של מיקרוסופט, החברה אינה משלמת את המס המרבי, אלא נהנית מהטבות מס משמעותיות. הערכות פיננסיות שבוצעו ע"י חברת בלומברג במהלך השנים, הובילו למסקנה כי סך כל המיסים שמיקרוסופט שילמה על כל רווחיה שנוצרו מחוץ לארה"ב עומד על 3.1% בלבד! על רווחים של 108 מיליארד, מדובר בחיסכון מס של למעלה מ-34 מיליארד דולר.

הון עתק זה, מוחזק בחשבונות בנק מחוץ לארה"ב ובמידה וחברה תרצה "להחזיר" הון לגבולות ארה"ב, היא תצטרך להשלים את תשלומי המס לשווי של 35% מהרווחים. זו הסיבה

שבגינה מיקרוסופט אינה ממהרת לשלם מס בארה"ב וזו גם הסיבה שרשות המיסים בארה"ב ( ה – IRS ) מנהלת מאבק עיקש מול החברה להגדלת אחוז המס שהחברה משלמת בארה"ב.

34 מיליארד דולרים שהיו יכולים להתווסף לגביית המיסים בארה"ב הוא סכום אסטרונומי המניע את נציבות המס בארה"ב לנסות בכל דרך אפשרית לגרום לענקית התוכנה להגדיל את הרווחים שלה שמופקדים דווקא בחשבונות החברה בארה"ב. המאבק העיקש בין הרשויות לבין חברת מיקרוסופט החל עוד לפני עשור, ונגרר לתביעה משפטית ארוכה ומסובכת, אך הודות לשורת עורכי דין מצוינים שזכרה מיקרוסופט בשילוב החוק העומד לצידה, החברה הצליחה לטעון ולהוכיח כי רווחיה אינם עומדים בקריטריון החקיקה האמריקאית האומרים כי הכנסות מחוץ לארה"ב חייבות ב-35% מס רק במידה וההון חוזר חזרה למדינה.

הממשל האמריקאי אינו מתייאש ועמל ללא הרף על תכניות שונות בניסיון להחזיר את כספי המיסים של חברות אמריקאיות לקופת המדינה. מס חד פעמי בגובה של 14% בלבד על חברות אמריקאיות שיבחרו להחזיר את הונן למדינה היא רק אחת מההצעות העומדות על הפרק, הצעה שבה תומך גם הנשיא –ברק אובאמה.

כלכלנים רבים מטילים ספק בתוכניות הנ"ל מכיוון שיתרונות החזקת הון בחשבונות בנק מחוץ לגבולות ארה"ב, עולים בהרבה על היתרונות שהממשל מנסה להציג בתוכניות "החזרת ההון" החדשות שלו.

נכתב ע"י – קומפני אקספרס – הקמת חברות וחשבונות בנק בחו"ל