moonזוכרים את הירח היבש והמאובק שם למעלה? נראה שהוא לא לגמרי יבש כמו שחשבנו זמן רב. אמנם לא תמצאו אוקיינוסים, אגמים, או אפילו שלולית רדודה על פני השטח שלו, אך צוות של גיאולוגים במכון הטכנולוגי של קליפורניה (קלטק), יחד עם עמיתים באוניברסיטת טנסי, מצא קבוצות הידרוקסיל קשורות מבנית (כלומר , מים) על מינרלים בתוך אחד מסלעי הירח שהגיע לכדור הארץ על ידי חלליות אפולו. הממצאים פורסמו בגיליון השבוע של כתב העת Nature

כלים

"הירח, אשר בדרך כלל נחשב כיבש לחלוטין, יש מים" אומר ג'ון איילר, פרופסור לגיאולוגיה וגאוכימיה בקלטק, ואחד מעורכי המחקר.

"העובדה שהצלחנו למצוא כמויות משמעותיות של מים במינרלים ירחיים מפתיעה באמת," מוסיף החוקר הבכיר, רמי בויס, פרופסור לגאוכימיה בקלטק, וכן חוקר באוניברסיטת קליפורניה, לוס אנג 'לס.

הצוות מצא את המים בתוך סלע בזלת שנאסף מפני השטח של הירח ע"י האסטרונאוטים של אפולו 14. ליתר דיוק, הם לא מצאו "מים" - מולקולת H2O - אלא במקום זאת, הם מצאו מימן בצורה של אניון הידרוקסיל, OH.

"הידרוקסיד הוא חומר כימי קרוב יחסית של מים", מסביר ג'ורג' רוסמן, פרופסור למינרלוגיה. "אם נחמם את החומר, היונים שלו יתפרקו וייצרו מים."

סלע הבזלת הירחי שבו המימן נמצא נאסף על ידי משימת אפולו 14 לירח בשנת 1971. הרעיון למקד את חיפוש המים בשיטות שיושמו על דגימה מסויימת זו הועלה על ידי לארי טיילור, פרופסור באוניברסיטת טנסי בנוקסוויל, ששלח את הסלע למדעני קלטק בשנה שעברה.