חוקרים מהדסה מצאו כי בנים בני 9-11 שביצעו פעילות גופנית מוגברת במשך שנתיים עלו במשקל פחות (פי 2.5) מילדים שהמשיכו בפעילות רגילה. המחקר פורסם בימים אלה בכתב העת המדעי היוקרתי European Journal of Clinical Nutrition

כלים

חוקרים מבית החולים הדסה שהנהיגו תוכנית התערבותית של פעילות גופנית מוגברת וייעוץ תזונתי בשני בתי ספר יסודיים במשך שנתיים לילדים בני 9-11 , מצאו כי בקרב הבנים שביצעו פעילות גופנית מוגברת העלייה במשקל היתה 3.2 ק"ג לעומת 8.4 ק"ג בבנים שהמשיכו בפעילות רגילה.

כמו כן, נמצאו הבדלים ברמת ה- BMI (מסת גוף). בקרב הבנות לא נמצאו הבדלים בעלייה במשקל או ב- BMI. את המחקר הוביל פרופ' מיכאל וילשנסקי, מנהל יחידת גסטרואנטרולוגיה ילדים בהדסה. בימים אלה התפרסם המחקר בכתב העת המדעי היוקרתי European Journal of Clinical Nutrition.

השמנת יתר בקרב ילדים ומבוגרים עלתה באופן משמעותי בשנים האחרונות. כיום 10% מכלל הילדים בעולם הם בעלי משקל עודף. בתי ספר הינם מקום אידיאלי להתערבות לצורך מיגור התופעה. ילדים נמצאים כמחצית מזמנם בבית הספר, שהם מקום טבעי לחינוך לחיים בריאים. מטרת המחקר הייתה לאמוד את ההשפעות של תוכנית פעילות גופנית התערבותית בבתי ספר למניעת השמנת יתר.

במחקר השתתפו 82 ילדים בני 9-11 משני בתי ספר יסודיים, בעלי מעמד סוציו- אקונומי דומה. 26 מתוכם היוו קבוצת בקרה והם המשיכו בשגרת שני שיעורי חינוך גופני בשבוע, 45 דקות כל פעם, כמקובל בבתי ספר. שאר התלמידים במחקר קיבלו פי 2 שיעורי חינוך גופני. כמו כן, הם קיבלו שיעורים בתזונה נכונה. המחקר נמשך שנתיים והיו שותפים לו בית הספר לבריאות הציבור בהדסה ועירית ליבנה המפקחת על תחום הבריאות במשרד החינוך.

הנתונים מהמחקר מראים כי הטמעה של פעילות גופנית מוגברת במסגרת בית ספרית עלולה להוריד את הסיכון להשמנת יתר בקרב ילדים. השפעה מוחלטת נמצאה בקרב בנים ופחות בקרב הבנות. לא נמצאה ההשפעה של התערבות תזונתית.

מסקנת המחקר הינה כי התערבות בקרב הגילאים הנמוכים הפחיתה משקל עודף בקרב בנים. "בעקבות המחקר אנו ממליצים על תגבור שעות חינוך גופני בבית הספר כחלק מהתוכנית הלימודית ככלי המשפיע על השמנת יתר", הדגיש פרופ' וילשנסקי.