כלים

גילוי מוקדם של של מחלת הסרטן, הוא אחד מהגורמים החשובים ביותר לריפוי המחלה. קיימות מספר בדיקות לזיהוי מוקדם של המחלה כגון: ממוגרפיה לגילוי סרטן השד, קולונסקופיה לגילוי סרטן המעי הגס, סי־טי לגילוי סרטן הריאות ובדיקות אולטרה־סאונד שונות. מחקר שנערך במרכז הרפואי סורוקה בראשותו של פרופ' יוסף קפילושניק, מנהל מחלקת המטואונקולוגיית ילדים, עוסק בפיתוח שיטה חדשה וייחודית המאפשרת לגלות סרטן בבדיקת דם פשוטה

במחקר קליני ראשוני שבוצע לאחרונה בשיתוף עם אוניברסיטת בן־גוריון, נבדקו כ־200 חולי סרטן ידועים וקבוצת ביקורת. דגימות דם קטנות בנפח סמ"ק אחד שנלקחו במהלך המחקר בבדיקת דם פשוטה מכל נבדק, נבדקו באמצעות קרני אור אינפרה־אדומות במכשיר מיוחד שפיתחו החוקרים.

על־פי התוצאות, הצליחו החוקרים לשער אם הנבדק חולה בסרטן ולאתר קרוב ל־90 אחוז מהחולים.

המאמצים לפתח את הבדיקה לזיהוי המחלה בשלביה הראשונים נמשכים והמטרה היא לפתח שיטה יעילה, זולה ופשוטה לגילוי כמה שיותר סוגים של סרטן. כאמור מדובר במחקר ראשוני שאינו מיועד בשלב זה לציבור הרחב.

פרופ' יוסף קפילושניק, מנהל המחלקה ההמטואונקולוגית במרכז הרפואי סורוקה: "זהו עדיין מחקר בניסויים קליניים קטנים וצריך אלפי אנשים כדי להגיד שהשיטה עובדת, אך עד כה אנו מרוצים מהתוצאות. בשלב זה אנו מתרכזים בסוגי סרטן נפוצים כמו סרטן הריאות וסרטן השחלה, אך הצלחנו לאתר גם סוגי סרטן נוספים. המטרה היא לגלות את הסרטן לפני שהתפשט בגוף וזה כבר ישפיע על הכל. פחות טיפולים, פחות סבל וחיים שיינצלו".