כלים

שק שינה, מטקות, מלחיות מעוצבות, מדפי ספרים ומפות שולחן, הכל מנייר עיתון: הסטודנטים במחלקת העיצוב התעשייתי בשנקר מצאו שימושים חדשים, מרהיבים וברי קיימא, לנייר העיתון. תוצרי הפרוייקט יוצגו בתערוכה "החומרים מהם עשויות המילים", בה עיצבו סטודנטים ממחלקות העיצוב בשנקר פרויקטים בעזרת גליונות מוסף "גלריה"

פרויקט "החומרים מהם עשויות המילים" עירב את הסטודנטים במחלקות העיצוב של שנקר –ביניהן, המחלקה לעיצוב אופנה, עיצוב מבנה וסביבה, תכשיטים, תקשורת חזותית והמחלקה לעיצוב תעשייתי – בעבודה עם חומר גלם לא שגרתי – נייר עיתון. במסגרת קורס סמסטריאלי ייחודי לשנה ד', נדרשה כל מחלקה לעבוד עם נייר מוסף "גלריה" של עיתון 'הארץ', כחומר גלם וכהשראה.

הסטודנטים במחלקה לעיצוב תעשייתי נחשפו במסגרת זו לראשונה לאחד מחומרי הגלם הזמינים ביותר בשוק – נייר העיתון, ולדרכים מגוונות לעצבו לאביזרים ביתיים שימושיים – על טהרת המיחזור. העבודה עם נייר העיתון הניבה לעיתים פריצות דרך עיצוביות של ממש, כמו למשל העבודה "מ-דף", של הסטודנטים אלעד ינאי, רותם אגמון ורותם בן- שלום, שיצרו מדף ספרים ראשון מסוגו, המכיל גומה גמישה משכבות נייר עיתון, ששוברת את הסטרוקטורה הקשיחה של מדפי ספרים ומקנה למשתמשים אפשרויות חדשות.

אגמון ובן שלום: "הטכניקה בה השתמשנו, של כבישת נייר עיתון, אפשרה לנו לחקור את המתח בין אזורים קשים ורכים באותו אובייקט. הכבישה יושמה רק בחלקים מסוימים של המבנה, כך שנותרו אזורים בהם העיתון נותר בתצורתו המוכרת. יתר על כן, חלוקת הכבישה על פני שטח המדף יוצרת הזדמנות לשינוי צורני בהתאם לקומפוזיציות של החפצים שמונחים עליו. גימור האזורים הכבושים חושף את טכניקת העבודה ואת שכבות העיתונים."

הסטודנטים שרונה מרלין וניצן טל פנו דווקא אל שולחן האוכל, ועיצבו מלחיות ייחודיות העשויות מנייר עיתון, שזכו לכינוי "מלח הארץ". מרלין וטל: "עיצוב המלחיות מושפע מהתכונות של נייר העיתון ומציג שילוב בין חומר רך לחומר קשה: גוף המלחייה עשוי נייר עיתון והמכסה ממתכת."

גם הסטודנטים הדר גורליק וקובי בוארון לקחו את העיתון לחדר האוכל: אצלם נייר העיתון הפך למפת שולחן אישית, דקורטיבית ורב פעמית, שמותאמת לשמש לאכילה בזמן קריאת עיתון. גורליק ובוארון: " בעידן בו דף הנייר מאוים על ידי הקדמה הטכנולוגית ומסכי המגע, ניסינו לשמר את זהותו המקורית של העיתון. בחרנו להתייחס לעיתון כמוצר לבחון את אופן השימוש בו ולהעצים את חוויית הקריאה בו."

הסטודנטים בן שרעבי ומאיה מן יצרו מהעיתון צורך בסיסי לא פחות: שק שינה מעוצב במראה צעיר ויוקרתי, שמשלב גם אמירה חברתית, גם חומר גלם ממוחזר, וגם, אומרים השניים, חוויית שינה נוחה להפתיע. את העבודה כינו השניים "אנשים מגולגלים בתוך נייר עיתון".

שרעבי ומן: "בין יתר שימושיו, מזוהה העיתון עם שינה ברחוב. ברוח זאת תפרנו שק שינה מנייר עיתון ובמילוי גזרי עיתונים, כך שחומר הגלם משמש גם כחומר מבודד וגם כמעטפת. הגזרה והאלמנטים הגרפיים מבוססים על צללית מוכרת של שק שינה: בצד החיצוני משמש הדפוס שעל הנייר כדוגמה גרפית, בעוד שבצדו הפנימי בחרנו עיתון גולמי חלק."

סטודנטים רבים בחרו להשתמש בנייר העיתון דווקא ליצירת אביזרים המשמשים למשחק ופנאי. הסטודנטית סימה אורון בחרה להפוך את הנייר לכדורגל, בעבודה המכונה "כדורי נייר". אורון: "ההשראה ליצירה הגיעה מהתבוננות בכדורי משחק מאולתרים מנייר ומסמרטוטים. כך הגיע הרעיון לתפור כדורים מפיסות נייר, בהתאם לפרישה הקלאסית של כדורגל, ולמלא אותם בגזרי עיתון."

הסטודנט ארז קרמר בחר להפוך את נייר העתון, בדרך לא שגרתית, ללוח דארטס. קרמר יצר למעשה ספורט חדש – גלילי נייר העיתון מגולגלים כמו גליל נייר טואלט ענק שצידו מופנה אל השחקן, שאמור לזרוק את החץ כך שיינעץ בין שכבות נייר העיתון השונות. קרמר : "במהלך העבודה עם שכבות נייר, הבחנתי שבצפיפות מסוימת ניתן להחזיק חפצים דקים בין הדפים, כמו עפרון, סיכה, קיסם או מחט. מתוך גילוי זה, עלה הרעיון לעיצוב לוח דארטס. בתוך כך, התמונות והטקסט המודפסים על שכבות יוצרים טקסטורה חדשה לחומר ומעניקים אסתטיקה חדשה למוצר מוכר."

הסטודנטים דורון לבנה ובועז לוי בחרו להפוך את נייר העיתון לאביזר הספורט הישראלי ביותר: מטקות. העבודה " חבטת נייר", שיכולה בקלות לבשר על בואו של טרנד אופנתי חדש לחופי הים של ישראל, מהווה למעשה מטקה מעוצבת מנייר עיתון. לבנה ולוי: "החיבור האסתטי בין העיתון למטקה מתכתב עם תרבות הפנאי המקומית. כך נולדה ההשראה למטקה שמשטח החבטה שלה עשוי משכבות נייר עיתון הכלואות במסגרת עץ .יתר על כן, השימוש בכוח המתיחה של נייר העיתון מאפשר ליצור משטח יציב וחזק, כך שפעולת החבטה של הכדור מייצרת צליל חדש ומפתיע ."

הסטודנט חן שויצקי, לעומתם, בחר כיוון ספורטיבי פחות וביתי יותר, ויצר את העבודה המרהיבה "כלי/קיבול", סדרה של כלי קיבול בעיצוב חדשני לשימושי נוי בבית. שויצקי: מאחר שדף בודד של נייר עיתון לא יכול לשאת משקל או לשמור על יציבות, בחרתי ליצור כלי קיבול הבנוי מרצועות עיתונים. בחרתי בטכניקה של ריבוי רצועות נייר והצמדתן עד ליצירת מבנה תלת מימדי, נפחי ויציב. האסתטיקה של כלי הקיבול נוצרת מההתנהגות הטבעית של החומר כתוצאה מהעבודה עליו."

העבודות החדשניות והמרהיבות של הסטודנטים ממחלקות העיצוב בשנקר, 120 במספר, הכוללות בין השאר בגדים לבישים עשויים עיתון, יוצגו בתערוכה המשותפת לשנקר ולגלריה למשך שבועיים, בין התאריכים 1-15.3.12, במתחם G צמרת , בצפון תל אביב.