מפקחי החטיבה לשמירת הקרקע ברשות מקרקעי ישראל, משרד הפנים והסיירת הירוקה בסיוע כוחות משטרה ביצעו השבוע מבצע אכיפה מרוכז בנגב, במסגרתו נהרסו ופונו 28 מבנים בלתי חוקיים וניסיונות לפלישה אל אדמות מדינה שאותרו ברחבי הנגב. 13 מסיגי גבול מתוך ה- 28 העדיפו להרוס את המבנים ולפנות את הקרקע בעצמם כדי להימנע מתביעות כספיות על עלויות הפינוי. הישג זה ממשיך את המגמה הבולטת של גידול בשיעור הפינויים העצמיים, כאשר במבצע הקודם נרשמו 18 פינויים עצמיים מתוך 25 מבנים בלתי חוקיים שטופלו

כלים

במסגרת מבצע אכיפה מרוכז של מפקחי רשות מקרקעי ישראל, הסיירת הירוקה ומשרד הפנים לטיפול בתופעת הפלישה לאדמות מדינה ובנייה הבלתי חוקית בנגב, נהרסו 28 מבנים בלתי חוקיים שהוקמו ע"י פולשים ברחבי הנגב. ב- 13 מתוך 28 המקרים שטופלו החליטו הפולשים לציית להוראות המפקחים ולפנות את המבנים בעצמם - הישג נוסף למדיניות השמירה על הקרקע של מפקחי רשות מקרקעי ישראל.

באום בטין הרסו מפקחי הרשות מבנים בלתי חוקיים מתוקף צווי סילוק פולשים של הרשות והסיירת הירוקה. ברהט נהרס מתוקף צו סילוק מבנה בלתי חוקי עם רצפת בטון שנהרס בחלקו ע"י הפולש במסגרת פינוי עצמי, ובחלקו ע"י מפקחי הרשות שהשלימו את הפינוי. באיזור לקייה הרסו מפקחי הרשות שישה מבנים בלתי חוקיים מתוקף צוי סילוק פולשים של הסיירת הירוקה. מזרחית לתל שבע הרסו כוחות האכיפה מבנים וגדרות שהוקמו לאחרונה ע"י מסיגי גבול, וביישוב לקייה נהרסו 4 מבנים בלתי חוקיים נוספים מתוקף צוי משרד הפנים.

3 מבנים בלתי חוקיים נוספים ברמת בקע פונו ע"י מסיגי הגבול עצמם במסגרת פינוי עצמי, לאחר שהוצאו להם צווי סילוק על ידי הסיירת הירוקה. עוד 10 צוי פינוי של משרד הפנים ברחבי הנגב פונו אף הם ע"י הפולשים עצמם, שהעדיפו לפנות את הקרקע בפינוי עצמי ולהימנע מתביעות פליליות וכספיות המוגשות נגד מסיגי גבול.

"הפינויים העצמיים הם תופעה חדשה יחסית. תופעה זו נמצאת בעלייה מתמדת מאז שהרשות הקשיחה את מדיניות האכיפה נגד הפולשים לקרקעות המדינה והחלה לתבוע פולשים בתביעות כספיות על עלויות הפינוי הנגרמות לקופת המדינה. תביעות אלו מגיעות לעיתים לעשרות ואף מאות אלפי שקלים. בנוסף לכך מוגשת תלונה פלילית למשטרה על הסגת גבול במקרקעי ציבור, עבירה שדינה עד שנתיים מאסר בפועל. המפקחים מזהירים את הפולשים כי עדיף להם לפנות את הקרקע בעצמם וכך להימנע מתביעות, ובמקרים רבים הפולשים מבינים שמדובר באינטרס שלהם ומפנים את הקרקע לרמ"י לאחר שביצעו הריסה עצמית של המבנים. מדובר בשינוי משמעותי שגם מאפשר להגביר את קצב הטיפול בבנייה הבלתי חוקית בנגב וגם חוסך מיליוני שקלים לקופה הציבורית", אומר אילן ישורון, מנהל מרחב הדרום בחטיבה לשמירת הקרקע ברשות מקרקעי ישראל.