כלים

החלפת מסתם ריאתי דרך צנתר בטוחה, מהירה ונוחה ומאפשרת להימנע מניתוח לב פתוח ומפתיחה חוזרת של בית החזה לילדים ולמתבגרים עם מומי לב מולדים

(צילום:מאגר מד-טרוניק)ד"ר יוסף דניאלי, מנהל שירותי צנתורים בבית החולים אדמונד ולילי ספרא לילדים, ביצע לראשונה בשיבא צנתור שבמהלכו הושתל מסתם ריאתי- "מלודי" של חברת מדטרוניק.

המסתם עשוי מוריד הצוואר של בקר, ופועל באותו אופן בו פועל המסתם הטבעי של הלב. הוא מבטיח את זרימת הדם מהחדר הימני אל הריאות ומונע חזרתו לתוך הלב, ובסופו של דבר אל יתר אברי הגוף. אל המסתם מתווספת מערכת הולכה ייחודית, הכוללת צנתר (צינורית ארוכה) המשמש להעברת מסתם המלודי דרך וריד ברגל אל המיקום הנכון בלב. הצנתר מכיל מערכת של "בלון בתוך בלון" המתרחבת וממקמת את המסתם במיקום הרצוי.

מחלת לב מולדת היא מום הלידה השכיח בעולם, שכיחותו הינה כ-0.8% מכלל הילודים. כ-20% מאותם תינוקות נולדים עם מומים המשבשים את זרימת הדם מהחדר הימני אל העורק הריאתי. אנשים הסובלים ממום מולד המשבש את זרימת הדם מהחדר הימני לעורק הריאתי מתעייפים בקלות רבה, מפני שהלב מגיע למאמץ יתר בניסיון להזרים דם לאברי הגוף.

מדובר בפריצת דרך עבור המטופלות- שתי צעירות ישראליות בנות 21 ו-25, שעברו בעבר מספר ניתוחי לב מורכבים, והפרוצדורה החדשה חסכה מהם כניסה להליך ניתוחי מורכב נוסף.

עד לאחרונה נעשה התהליך באמצעות ניתוח לב פתוח, אבל כיום, לראשונה בשיבא, הועבר המסתם "מלודי" דרך צינור שהוחדר דרך ווריד המפשעתי. שתי הנשים הצעירות חזרו להכרה מלאה כבר זמן קצר לאחר הניתוח, נשמו בכוחות עצמן, ולמעשה ניתן לומר שהן חזרו לשגרה כמעט מלאה ושוחררו לביתן כבר לאחר יומיים.

משך הצנתור הוא כשעה וחצי, לעומת ניתוח האורך בין שלוש לארבע שעות, ומצריך אחר-כך גם ימי אשפוז ארוכים. כמו כן, במהלך הצנתור אין צורך בשימוש במכונת לב- ריאה ואפשר להימנע מכל הסיבוכים האפשריים ולפעמים פרקטיים הקשורים בניתוח לב פתוח.

הצנתור בוצע בצוותא עם פרופ' ג'רום פטיט מצרפת. ד"ר דניאלי ופרופ' פטיט עובדים בשיתוף הפעולה מעל שנה ועד עתה ביצעו ביחד מעל 20 פרוצדורות להשתלת מסתם הריאתי במטופלים צרפתיים. כמו כן, נעשו מעל 200 פרוצדורות טיפוליות מורכבות בחולים עם מומי לב מולדים.

יש לציין שזהו ביקורו השני של פרופ' פטיט במרכז הבינלאומי למומי לב מולדים בבית החולים ספרא לילדים, בניהולו של ד"ר דוד משאלי. הביקור הראשון נערך לפני מספר חודשים וגם אז בוצעו פעולות ייחודיות אשר מנעו ניתוחים בילדים קטנים עם מומים מורכבים.

פרופ' פטיט ציין לשבח את עבודתם של הרופאים הישראליים ושיתוף הפעולה בין ד"ר דניאלי וד"ר ויקטור גויטע, מנהל שירותי קרדיולוגיה פולשנית מבוגרים, והביע תקווה להמשך עבודה משותפת ופוריה של שני המרכזים המובילים בישראל וצרפת בתחומי קרדיולוגית ילדים בישראל ובצרפת.