מחקר חדש של קבוצת אקס – בה חברים כלכלנים ישראלים ופלסטינים בכירים – הבוחן את ההשלכות הכלכליות של הפנייה הפלסטינית לאו"ם השבוע, קובע כי המשך הקיפאון המדיני עשוי להביא לקריסה כלכלית ופוליטית של הרשות הפלסטינית, להתערערות היציבות האזורית ואף להתחדשות העימות האלים. עוד קובע המחקר, אשר נכתב על ידי הכלכלנים יצחק גל ושווקי מחטוב, בהנחיית ראשי קבוצת אקס, סאיב במיה (לשעבר סגן שר הכלכלה הפלסטיני) ופרופ' אריה ארנון, כי הפנייה הפלסטינית לקבלת הכרה באו"ם היא הזדמנות לשבור את הקיפאון המדיני ועשויה להביא לחידוש המו"מ המדיני בדרך לפיתרון דו-צדדי

במחקר החדש, "ספטמבר כצומת דרכים", הכלכלנים של קבוצת אקס מנתחים את התוצאות וההשלכות הכלכליות העתידיות של המצב הכלכלי החדש שעשוי להחליף את הסטטוס קוו הקיים. המחקר חוזה כי היווצרותה העתידית של מערכת כלכלית חדשה שתכלול הסכם סחר חופשי בין ישראל לבין פלסטין, עשויה לשחרר את הפוטנציאל הלא ממומש לצמיחה כלכלית ארוכת טווח וברת קיימא של הרשות הפלסטינית. על פי המחקר, הסכם סחר חופשי, בתוספת הסכם ל"שיתוף פעולה מיוחד" עשויים לייצר תועלת ורווחים עצומים עבור הכלכלות הפלסטינית והישראלית. התמ"ג הפלסטיני צפוי לגדול בשיעור גבוה מאוד בעשור הקרוב וייצוא של סחורות ושירותים יהיה מנוע הצמיחה העיקרי שלה, בעיקר בהתבסס על התרחבות הסחר עם השוק הערבי הגדול.

מאידך, המחקר מזהיר מפני תוצאותיו הקשות של קיפאון פוליטי בתגובה ל"תהליך ספטמבר". על פי המחקר במידה ותהליך ספטמבר לא יוביל למגעים בין הצדדים ורק יעמיק את הסטטוס קוו המדיני, התוצאה עלולה קריסה של הכלכלה הפלסטינית. זאת, עקב מספר גורמים מבניים ופוליטיים, אשר רבים מהם נובעים ישירות מהסטטוס קוו הפוליטי, כמו למשל המגבלות שישראל מטילה על יצוא פלסטיני. על פי הנתונים הכלכליים המובאים במחקר, המומנטום של הצמיחה הכלכלית בגדה המערבית בשנים האחרונות, מתקרב לקיצו.

במקביל, הרשות הפלסטינית מתמודדת עם ירידה חדה ברמת הסיוע הבינלאומי שהיא מקבלת. השילוב בין המבוי הסתום הפוליטי הנוכחי והלחצים כלכליים הגוברים, מאיים לערער את היציבות הכלכלית והחברתית של הגדה המערבית. כותבי המחקר מזהירים כי ללא טיפול הולם, המצב עלול להידרדר למשבר פוליטי וכלכלי משמעותי, אשר עשוי אף להביא לקריסת או להתפוררות הרשות הפלסטינית, ולסבב חדש של עימות אלים רחב היקף בין ישראל לבין הפלסטינים. לאור התחזיות הקודרות שמספק הסטטוס קוו, החייאת המשא ומתן הוא חיוני. "תהליך ספטמבר" הוא ההזדמנות הטובה ביותר לאתחל את המשא ומתן לשלום, כאשר הפיתוח הכלכלי הפלסטיני הוא מרכזי לקיימות של מדינה פלסטינית עתידית.