10-20% אחוז מהאוכלוסיה סובלים מיובש בעיניים. ד"ר אליה לווינגר, רופא עיניים בכיר במרכז הרפואי איכילוב, מפרט את כל הסיבות להופעת הבעיה וכיצד מומלץ לטפל בה

כלים

הסיבות להתפתחות יובש בעיניים הן רבות: נשים במהלך גיל המעבר ונשים הסובלות מבעיות הורמונליות עשויות לסבול גם משינויים באיכות הדמעות, בני נוער המשתמשים בתרופות לטיפול בפצעי הבגרות אשר גורמות ליובש בעור עלולות לגרום גם ליובש בעיניים, חולים הסובלים ממחלות פרקים עלולים לסבול גם מפגיעה בבלוטות הדמע או חולים במחלות אחרות אשר גורמות לפגיעה ביצור המרכיב המימי בדמעות. בנוסף לכל אלה, יובש בעיניים עשוי להיגרם גם כתוצאה משימוש בעדשות מגע.

ד"ר אליה לווינגר, רופא עיניים בכיר במרכז הרפואי איכילוב, מומחה במחלות קרנית והעין החיצונית, מסביר כי למעשה יובש בעיניים מעיד על חוסר בדמעות או ירידה באיכותן. "יובש בעיניים מתבטא בצריבה, תחושה של גוף זר או חול בעיניים ולפעמים גם שינויים בחדות הראייה", מבהיר ד"ר לווינגר. "באופן כללי, עם השנים הולכת ויורדת היכולת של הגוף לייצר דמעות. הדמעות מכילות מרכיב מימי שמופרש מבלוטות הדמע ומרכיב שומני שמופרש מבלוטות חלב הנמצאות בעפעפיים כשהמרכיב השומני אחראי על כך שהדמעות לא יתאדו".

לדברי ד"ר לווינגר, אם המרכיב המימי נהרס או במידה ונרשמת ירידה באיכות הדמעות, יש צורך בטיפול, והוא מפרט את הדרך היעילה ביותר לטיפול נכון ביובש בעיניים:

"אם מדובר בבעיה בבלוטות החלב בעפעפיים, ניתן להניח עליהן קומפרסים של מים חמים. הקומפרסים מרככים את השכבה השמנונית שמצטברת וממיסים אותה.

בטיפול מומלץ לשלב גם שימוש בתחליפי דמעות. כדאי להשתמש בתחליפי דמעות שאינם מכילים חומר משמר או שהחומר המשמר בהם מתפרק למים ולחמצן ואינו עלול לגרום לגירוי ולתחושה לא נעימה בעיניים. על רשימת תחליפי הדמעות המומלצים לשימוש שקיימים כיום בשוק נמנים ג'נטיל של חברת נוברטיס, סיסטיין, הילוקומוד, ורפרש .

במידה והטיפות של תחליפי הדמעות לא עוזרים, מומלץ להשתמש בתחליף דמעות בצורת ג'ל משום שהוא סמיך יותר ונשאר בעין לאורך זמן רב. בין תחליפי הדמעות בצורת ג'ל שמומלצים לשימוש ניתן למצוא את הג'נטיל ג'ל, והויסקוטירס".

במידה והטיפולים שתוארו עד כה לא עוזרים, קיימת אפשרות של התקנת פקקים קטנים בתוך בלוטות הדמעות. "כך אנו מאפשרים לדמעות להישאר זמן רב יותר בתוך העין ולא להתנקז מהעין", מסביר ד"ר לווינגר. "זו פרוצדורה מאוד פשוטה שיש לבצע אצל רופא עיניים. יש פלגים זמניים שמתמוססים תוך שלושה חודשים ויש פלגים מסיליקון שאינם מתמוססים, מותקנים באופן קבוע ודורשים מעקב רפואי".