עם החזרה לשגרת הלימודים ולבית הספר, צעירים רבים עוברים לעדשות מגע מסיבות רבות ומגוונות, וחשוב לדעת כיצד להשתמש בהן באופן נכון ומומלץ, למה ההורים צריכים לשים לב ועל מה כדאי להקפיד. לפניכם טיפים לשימוש נכון בעדשות המגע, מפי אופטומטריסטים מומחים של חברת בלואייז, יבואנית מוצרי האופטיקה של 'סאפלון' בישראל:

ילדים ובני נוער רבים עוברים להרכיב עדשות מגע בגלל סיבות רבות, החל מהורים המרכיבים עדשות מגע ורוצים להתאים לילדיהם פיתרון דומה, לחץ חברתי ודימוי עצמי ועד הרצון האישי שלהם לשפר את המראה החיצוני. עדשות המגע מסייעות לשיפור הביטחון העצמי של הצעירים והמתבגרים ומאפשרות להם חופש תנועה גדול יותר.

בשנים האחרונות ניתן לראות תופעה בולטת של מספר הילדים המרכיבים עדשות מגע, שהולך וגדל. נתונים מעידים כי הגיל הממוצע לתחילת השימוש בעדשות מגע הינו 18, כאשר כ-70% החלו את שימוש בעדשות עוד לפני גיל זה, וכ-20% אף מתחת לגיל 16. לפניכם טיפים ועצות כיצד הילדים הצעירים יכולים ליהנות מעדשות המגע תוך שימוש בהן בנוחות ובטיחות לבריאות העין:

כיצד להשתמש בעדשה?

להיעזר באופטומטריסט: הרכבת העדשה תיעשה בתחילה בסיוע אופטומטריסט, שינחה את הילד צעד אחר צעד ויסביר לו כיצד לפקוח את העין, להחזיק את העדשה ולהכניסה לעין. בהמשך, יוכל הילד להרכיב את עדשות המגע לעצמו.לנקות ולחטא: כדאי להקפיד לנקות ולחטא ידיים כדי לא להעביר חיידקים אל עדשות המגע. ניתן לצייד את הילדים במגבונים חד פעמיים לניקוי ידיים על מנת לאפשר פיתרון זמין ופשוט לילדים שמסתובבים בחוץ, בבית הספר וכד' למקרה חירום בו יצטרכו לגעת בעין כדי לסדר את העדשה. איך לנקות את העדשה?

שימוש בתמיסה: לעדשות מגע יש נטייה לספוח שומנים וחלבונים, ואם לא ננקה אותן חדות הראייה ונוחות השימוש בעדשות עלולות להיפגם. כיום יש מגוון תמיסות לניקוי עדשות מגע, ביניהן תמיסות חדשניות רב תכליתיות ללא חומר משמר, המותאמות לסוג העדשה, זמן ניקוי דרוש, סוג הניקוי ועוד.שטיפה למול חיטוי: חשוב לשים לב כי ישנן תמיסות שמיועדות רק לשטיפת העדשות (דוגמת תמיסות מי מלח – תמיסות סאליין) וישנן כאלה המתאימות אחסון, חיטוי וניקוי של העדשות (דוגמת תמיסה רב תכליתית). התייעצות עם אופטומטריסט תסייע בהתאמת התמיסה הנוחה והטובה ביותר. כיצד לאחסן את העדשה?שימוש במחסנית: מומלץ לאחסן את העדשות בתוך מחסנית המתאימה לכך, וגם אותה להחליף מעת לעת בהתאם להוראות היצרן. את המחסנית יש לנקות לאחר כל שימוש כדי לשטוף את השומנים והחלבונים שהוסרו מהעדשות במהלך תהליך הניקוי והחיטוי. כיום ישנן תמיסות מסוימות המגיעות עם מחסנית אנטי-בקטריאלית המסייעת למנוע התפתחות של רובד צמחיה ביולוגית ומאפשרת ביטחון נוסף למטופל.

ממה כדאי להימנע?

ללא רוק: לא להרטיב את עדשות המגע עם רוק, מאחר והוא מכיל חיידקים רבים המהווים מקור לזיהומים שונים.ללא מי ברז: לא לשטוף עדשות רכות במי ברז. מי הברז עלולים להכיל כלור, מינראליים וחלקיקי מתכת שעלולים להזיק לעדשות ולעין עצמה ע"י גרימת זיהומים. כמו כן, גם את מחסנית העדשות לא מומלץ לשטוף במי ברז.לא לחרוג מעבר מהזמן המומלץ: לא להשתמש בעדשות מעבר לזמן לו הן מיועדות, לדוגמא עדשות יומיות יש להחליף בכל יום, עדשות חודשיות להחליף לאחר חודש וכדומה. שימוש בעדשות זמן רב יותר מהמומלץ עלול להוביל לגירויים בעיניים או בעפעפיים, פגיעה באיכות הראייה ואף לנזק מצטבר בעתיד כתוצאה מהצטברות משקעים על פני העדשה. אצל ילדים הדבר חשוב במיוחד מאחר והם מרבים בפעילויות פיזיות המלכלכות את העיניים (משחק בחול, חוגי ספורט וכד').ללא חומרי ריסוס: כדאי להימנע מריסוס חומרים שונים בקרבת עיניים עם עדשות מגע, דוגמת ספריי לשיער, בושם, ספריי ריח וכדומה.

הורים - איך אתם יכולים לעזור?

- הקפידו להתעניין באופן שוטף האם הילד מחליף את העדשות, מנקה אותן, במשך כמה זמן הוא איתן לאורך היום, שאינו נרדם איתן בלילה.- הקפידו להגיע לביקורים אצל האופטומטריסט כדי שיהיה מעקב שוטף של איש מקצוע.- שימו לב לשינויים בעיניו של הילד – חדות הראייה אינה טובה, העין אדומה יותר מהרגיל, או כאשר הילד מדווח שהוא רואה הילות סביב אור.

עדשות מגע יכולות לסייע לילדכם במישור האישי והחברתי ואין כל חשש או מניעה לאפשר לו להשתמש בהן, כל עוד עושים זאת נכון, תחת הקפדה על הוראות השימוש ובפיקוח של אופטומטריסט.

הכותבים הם אורית גל ואלון נקר - אופטומטריסטים מוסמכים (B.optom) של יבואנית סאפלון בישראל.