זו הפעם הראשונה שבה מכריזה ש"ס על תמיכה רשמית במינוי נשים למועצות דתיות. בעבר אישרה המפלגה מהלכים כאלה בלית ברירה במטרה לחסום מינוי נציגים רפורמים וקונסרבטיבים. רק לפני מספר שנים עוד ניסה נציג המפלגה לטרפד מינוי אישה למועצה הדתית בעכו.
מרגי שלח את מכתבו בתגובה ל"דו"ח חדו"ש – נשים במועצות הדתיות, המהפכה שלא הייתה" שפורסם בראשית מרץ האחרון לקראת יום האישה הבינלאומי שחל ב-8 במרץ. הדו"ח גילה ש-23 שנים לאחר פסק דין שקדיאל, שקבע שאין להפלות נשים במינוי מועצות דתיות, מכהנות במועצות רק 22 נשים. הן מהוות בסך הכל אחת מכל עשרים חברים (5%).
עוד מגלה הדו"ח, שאין שום יו"ר מועצה דתית אישה. בקרוב לחצי מהמועצות הדתיות מכהנים ממונים שמינה השר לשירותי דת, במקום יו"ר, כולם גברים.
בעקבות ממצאי הדו"ח הקשים, שלח מנכ"ל חדו"ש הרב עו"ד אורי רגב פניה ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד יהודה ויינשטיין ולשר הדתות יעקב מרגי, בו הבהיר שאם לא ינקטו צעדים משמעותיים להשגת שוויון בין המינים במועצות הדתיות בכל הדרגים תעתור חדו"ש לבג"צ. רגב כתב כי "אפליה כה חמורה, בהיקף כה נרחב, היא בלתי נסלחת ובלתי נסבלת ואין להשלים עימה".
במכתב התשובה כותב השר מרגי כי מינה מאז נכנס לתפקידו מינה 26 נשים למועצות דתיות. דו"ח חדו"ש גילה שמרגי מינה עד ראשית מרץ 20 בלבד. נראה שהשר כולל בחישוב גם מועצות שהרכבתן טרם הושלמה.
מרגי כותב כי "כמות כזו של נשים במועצות הדתיות בתקופה של כשנתיים ימים לא מונתה בכל ההיסטוריה של המשרד לגלגוליו השונים". השר מציין כי למשרד הנחיה הקובעת כי "מן הראוי שהרשויות מקומיות והרבנים יפעלו למינוי נשים במועצות הדתיות. בהערת אגב אציין כי הנחיה זו הינה גם על דעתו של הראשון לציון הרב עובדיה יוסף שליט"א". לדברי מרגי, פרשנות משפטית של חוק זכויות האישה מגבילה את יכולתו לכפות על מועצות ערים ורבנים למנות נשים.
מרגי עונה תשובה הרבה יותר בעייתית בנושא החשוב של מינוי ממונים למועצות דתיות שאין בהן הרכבים. לדבריו הוא מינה עשרים צוותי ממונים (של שני אנשים בדרך כלל) "בהתאם לכישורים אישיים של ניסיון והשכלה רלבנטית ולאחר קבלת המלצת הרשות המקומית".
מנכ"ל חדו"ש הרב עו"ד אורי רגב ברך על "פריצת הדרך בעמדותיהם של מנהיג ש"ס ושר הדתות". עם זאת אמר ש"העובדה שרק במועצה דתית אחת יש יותר מחברה אחת מלמדת שש"ס עדיין רואה בנשים קישוט ולא שותפות לקבלת החלטות, וכי הממסד הדתי טרם הפנים את עקרון שוויון מעמד האישה. ההסבר שמתוך עשרות ממונים לא מצא השר אפילו אישה אחת ראויה מביך ומופרך".
"עם כל ההערכה להתקדמות עליה מדווח השר", דורש רגב, "כי החיוב החוקי למנות נשים למשרות ציבוריות ייושם הלכה למעשה, ולא רק כעלה תאנה. חיוב זה שב והודגש על ידי בית המשפט העליון, והגיעה העת שגם הממסד של המועצות הדתיות יפנים את העובדה שנשים ראויות לכהן לא רק כמזכירות ובלניות, אלא גם כחברות מועצה ומנהלות. רגב ציין עוד כי חדו"ש וארגונים נוספים יעתרו לערכאות, אם השר והיועץ המשפטי לממשלה לא יישמו את הוראות החוק בעניין השוויון המגדרי".