יום עיון במחלקה לאמנות רב-תחומית, בשיתוף היחידה ללימודי תרבות, שנקר
ביום חמישי, 19.6.14, בין השעות 16:15-18:45
אודיטוריום המחלקה לאמנות רב-תחומית, שנקר, בניין עלית, רח' ז'בוטינסקי 8, רמת גן
יושבי ראש: יוני גולד (המחלקה לאמנות רב-תחומית), עודד היילברונר (היחידה ללימודי תרבות)
סשה סרבר (המחלקה לאמנות רב-תחומית)
במקביל ליום העיון תוצג תערוכה חד פעמית בשם "תמונות של חולים" שתוצג לכל אורך היום ובה עבודות סטודנטים שנעשו במסגרת קורס פיסול שנה ב' (מנחה: סשה סרבר), וקורס ציור שנה ב' (מנחה: יונתן גולד), בעקבות מחקר שערך ד"ר עודד היילברונר אודות חולי נפש בהיסטוריה הישראלית.
תערוכת "תמונות של חולים" | 19/6 | 10:00-20:00 | המחלקה לאמנות רב תחומית שנקר | בנין עלית - ז'בוטינסקי 8 ר"ג | פתוח לציבור, פתיחה חגיגית בשעה 17:30
שאלת השאלות בתולדות קיומו של האדם היא מהי הנפש, ממה היא עשויה ומה מבדילהּ מן הגוף. עוד קודם לרצון להבין את מהות 'הארץ' ואת החומרים המרכיבים אותה, ביקשו בני אדם להבין את מהות רוח האדם ואת מערכת קשריה עם כוחות נעלים ממנה.
התשובות שהעלו בני האדם היו נעוצות כמובן בנסיבות חייהם בכל תקופה ותקופה. מהי תפיסת הנפש היום? כיצד משפיעה המציאות החומרית, החברתית, הכלכלית והטכנולוגית על האידיאולוגיות הרוחניות ועל התיאוריה של הנפש היום? אילו יחסים מתקיימים היום בין גופו המאוים והמפורק של האדם ובין נפשו? האם הדואליזם הלשוני, הפילוסופי והתאולוגי של גוף-נפש עדיין רלוונטי בעידן המידע והטכנולוגיה הווירטואלית?
באמצעות סדרת הרצאות מתחומי דעת ויצירה שונים ינסו בשנקר להאיר את מצב המחשבה הרב-תחומית היום ביחס למושג "נפש", ולבחון את השלכותיה על חיינו כיוצרים, כאזרחים וכבני אדם.
חשבון נפש – סדר יום
16:15 דברי ברכה - פרופ' ירום ורדימון, דיקן הפקולטה לעיצוב ואמנות, שנקר
לארי אברמסון, ראש המחלקה לאמנות רב-תחומית, שנקר
מושב ראשון - יו"ר: יוני גולד, המחלקה לאמנות רב-תחומית, שנקר
16:30 - מיכל גל - ראש היחידה ללימודי תרבות, שנקר - האם יש נפש?
16:50 - פרייה הרט - מורה בכירה ליוגה ופילוסופיה - יודע צדיק נפש בהמתו
17:10 - הרב יהושע אנגלמן - שומרי משפט-רבנים למען זכויות אדם - גוף ונפש: הילכו שנים יחדיו?
17:30 - הפסקת קפה ופתיחת התערוכה "תמונות של חולים"
מושב שני - יו"ר: סשה סרבר, המחלקה לאמנות רב-תחומית, שנקר
17:45 - עודד היילברונר - היחידה ללימודי תרבות, שנקר - נפשם של רוצחים: היינריך הימלר
18:05 - ערן דורפמן - לימודי צרפת, אוניברסיטת תל אביב - נפש מגולמת, נפש טהורה
18:25 - ערן סבאג - מוזיקאי, גלי צה"ל - 'ללכת עם השטן': בלוז ואתיקה
חשבון נפש | חמישי, 19.6.14 | 16:15-18:45 | שנקר - אודיטוריום המחלקה לאמנות רב-תחומית, בניין עלית, רח' ז'בוטינסקי 8, רמת גן
חשבון נפש - משתתפים ותקצירים
ד"ר מיכל גל - האם יש נפש?
ההרצאה תציג את המחלוקת הפילוסופית המרכזית העכשווית באשר לקיומה של הנפש וליכולת שלנו לתאר אותה ואת התכנים שלה, כמו מחשבות, כוונות ורגשות. היא תראה את שורשיה של המחלקות בפילוסופיה עתיקה ואת ביטויה כיום בתורות אינטרנליסטיות, שמגדירות את האדם כיצור שהנפש שלו מורכבת ומולדת והיא מקור זהותו, אל מול תורות אקסטרנליסטיות, שמציגות את האדם כיצור התנהגותי, גופני ופומבי, שאולי אפילו אין לו נפש.
ד"ר מיכל גל היא מרצה בכירה וראש היחידה ללימודי תרבות בשנקר
פרייה הרט - "יודע צדיק נפש בהמתו"
על פי הגות היוגה הנפש היא נצחית, אינסופית והווה בכול. היא קיימת בכל יצור חי, החל מן הפשוט ביותר ועד למורכב ביותר. הגוף של כל בעל חיים נוצר, מתקיים וכלה, אולם הנפש מתקיימת לעד. חכמים לאורך הדורות ראו זהות בין נפש של פיל לנפש של נחש או חרק. הם הצליחו ליצור קשר ישיר ומיוחד עם בעלי החיים; והחיות חיפשו את קרבתם ומצאו בחברתם מפלט ומחסה. אנשים פגועים פיזית ונפשית יוצרים קשר מיוחד עם בעלי החיים ומחלימים בעזרתם. נפש חבולה של ילד, נער, מבוגר או קשיש עשויה למצוא מזור לאו דווקא בחברת בני אדם, אלא באמצעות בעל חיים קרוב שאתו היא יוצרת קשר של אמון ואהבה. אהבת נפש ואמון הדדי בין יצורים חיים מאפשרים להתגבר על מכשולים ומעניקים טעם ומשמעות לחיים.
פרייה הרט היא בעלת תואר בוגר בפסיכולוגיה ותואר מוסמך בלימודי הודו. פרייה היא מורה בכירה ליוגה, ומתרגמת ספרים העוסקים בפילוסופיה של היוגה. היא כתבה את הספרים הבאים: "יתרון מדומה", "גורו", "סוטרות האהבה של נארדה", ו"בנשימה אחת" . היא גרה עם משפחתה במושב בית זית ליד ירושלים
הרב יהושע אנגלמן - גוף ונפש: הילכו שנים יחדיו?
"נפש" בשפה המקראית משמשת גם במשמעות של גרון, אולי רמז למקום חיבור של השכלי עם הגופני. מאד פופולרי היום לדבר על גוף-נפש כיחידה בהשפעה הדדית, אחדותית. כדאי גם להיזכר במסורות מושרשות בתורה ובספרות יהודית שהדגישו את המרחק שבין גוף ונפש שאולי בלתי-ניתן לגישור ולהרמוניה. בפרזנטציה יילמדו כמה טקסטים מכוננים.
יהושע אנגלמן הוא רב, מוזיקאי, מורה ופסיכותרפיסט. שיעוריו עוסקים בתלמוד, חסידות וקבלה, עם פרשנות פסיכולוגית פילוסופית. עד שנת 2012 נמנה הרב אנגלמן עם הנהלת "שומרי משפט - רבנים למען זכויות האדם". אנגלמן נמנה עם חלוצי היוצרים במוזיקה החסידית העכשווית.
עודד היילברונר - נפשם של רוצחים: היינריך הימלר
ההרצאה תנסה לחדור לנבכי נפשו של היינריך הימלר שכפות ידיו הרכות, חיוכו המתמיד ושורות שיניו הלבנות והנפלאות שמשו אותו עת החליט על מסעות הרצח הנרחבים ביותר בעת המודרנית.
ד"ר עודד היילברונר הנו מרצה בכיר ביחידה ללימודי תרבות בשנקר, ומורה חוקר באוניברסיטה העברית. חוקר היסטוריה תרבותית ותרבות ויזואלית של החברות הישראליות והמערביות.
ד"ר עירן דורפמן - נפש מגולמת, נפש טהורה
במאה ה-20 זכה הקשר ההדוק בין הגוף והנפש לתיאור והמשגה בתחומים רבים ובהם הפנומנולוגיה, הפסיכואנליזה וזרמים ביקורתיים שונים. נדמה היה שכל ניסיון לנתק בין הגוף והנפש נידון לכישלון, והאדם הוא יצור פסיכו-פיזי ממהותו. אך המאה ה-21 שמה את היחס גוף/נפש בסימן שאלה מחודש, בין היתר בשל המצאות טכנולוגיות שונות המרחיבות מצד אחד את הגוף לעבר השדה הקיברנטי ומצד שני מייתרות אותו. בהרצאה זאת אסקור את התפתחות יחסי הגוף והנפש במאה השנים האחרונות ואנסה להבין מה עובר על הנפש כאשר הגוף והיחס אליו משתנים באופן מהיר כל-כך כפי שקורה בימינו.
ד"ר עירן דורפמן הוא חוקר בתחומי הפילוסופיה והספרות הצרפתית ומרצה בכיר בחוג ללימודי צרפת באוניברסיטת תל אביב. בעל תואר דוקטור מאוניברסיטת פריז 12. ספרו ללמוד-מחדש לראות את העולם (Springer, 2007) עוסק בלמידה תפיסתית בפנומנולוגיה ובפסיכואנליזה. ספרו יסודות היומיום עתיד לראות אור בקרוב בהוצאת Rowman & Littlefield International.
ערן סבאג - 'ללכת עם השטן': בלוז ואתיקה
אחד היסודות עליהם תורת הקיום של הבלוז נשענת מבוסס על מפגש מיתי של הבלוזיסט עם השטן. מפגש זה מתרחש בצומת חשוך ורחוק מקרבת אדם. במפגש זה חותם הבלוזיסט עסקה עם השטן, בה הוא מוכר את נשמתו ותמורה מקבל את הכישרון והיכולת הפלאית לנגן ולהשפיע על ליבות האנשים.
העסקה עם השטן איננה אך ורק אירוע היסטורי בחייהם של אבות הבלוז, אלא הווה מתמשך אשר הוא נחלת חלקם של כל בעלי נפש אנוש. מכאן צומחות הסוגיות המרכזיות, ובהן: כיצד נראית תורת קיום מוסרית שהאירוע המכונן בה הוא דווקא פגישה עם השטן; מה משמעותה של עסקה זו על תפיסת הטוב והרע על פי הבלוז; וכיצד תפיסה זאת הופכת להיות כלי מרכזי במאבקו הקיומי של האדם בעולם.
ערן סבאג, שדרן רדיו בגלי צה"ל (חיים של אחרים, ימים א'-ד' ב22:00). עוסק בהיסטוריה מודרנית של תרבויות-נגד ושל תנועות מהפכניות, בבלוז, במוזיקת Roots שחורה ובפילוסופיה של הדת.
חשבון נפש | חמישי, 19.6.14 | 16:15-18:45 | שנקר - אודיטוריום המחלקה לאמנות רב-תחומית, בניין עלית, רח' ז'בוטינסקי 8, רמת גן
תערוכת "תמונות של חולים" | 19/6 | 10:00-20:00 | המחלקה לאמנות רב תחומית שנקר | בנין עלית - ז'בוטינסקי 8 ר"ג | פתוח לציבור, פתיחה חגיגית בשעה 17:30
"תמונות של חולים": תערוכה חדשה בעקבות תערוכה מ-1958 נפתחת בשנקר
תערוכה מ-1958 של חולים מבית החולים הממשלתי לחולי נפש בעכו שגילה חוקר התרבות ד"ר עודד היילברונר משנקר, עומדת בבסיס התערוכה הנוכחית, בה התבקשו הסטודנטים ליצור את פרשנותם לתיאורי יצירות החולים שנמצאו בקטלוג התערוכה מ-1958, פרשנויותיהם המעניינות יוצגו בתערוכה החדשה שתוצג ביום חמישי 19/6 בין השעות 10:00-20:00 במחלקה לאמנות רב תחומית בניין עלית בר"ג.
תמונות של חולים | 19/6 | 10:00-20:00 | המחלקה לאמנות רב תחומית שנקר | בנין עלית ז'בוטינסקי 8 ר"ג | פתוח לציבור, פתיחה חגיגית בשעה 17:30
תערוכת עבודות תלמידי שנה ב' במחלקה לאמנות רב-תחומית, שנקר
אוצרים: סשה סרבר ויונתן גולד
במקביל ליום העיון "חשבון נפש: על שאלת הנפש בתרבות העכשווית" , תפתח במחלקה לאמנות רב-תחומית, שנקר, התערוכה "תמונות של חולים" , ובה עבודות תלמידים שנעשו במסגרת קורס פיסול שנה ב' (מנחה: סשה סרבר), וקורס ציור שנה ב' (מנחה: יונתן גולד).
במהלך מחקר בתרבות החזותית הישראלית, גילה חוקר התרבות ואיש היחידה ללימודי תרבות בשנקר, ד"ר עודד היילברונר, קטלוג של תערוכה שנאצרה בשנת 1958 בבית החולים הממשלתי לחולי נפש בעכו. בקטלוג כלולים תיאורים מילוליים של יצירות החולים, אך אין בו תמונות שלהן. הטקסטים הקצרים מתארים את ארץ המוצא של החולים-אמנים, את המחלה ממנה הם סובלים, את הדימויים ביצירותיהם ואת הסגנון בו יצרו.
התלמידים שהשתתפו בפרויקט קיבלו לידיהם את תיאורי היצירות, ונתבקשו להשלים ע"פ פרשנותם האישית את היצירות הנעדרות של החולים. במהלך הקורס נלמדה ההיסטוריה של יחסי הגומלין בין אמנות "גבוהה" ואמנות של אאוטסיידרים, למן המושגים "אמנות נאיבית", "אמנות פרימיטיבית" ו-"ארט ברוט", ועד להתעניינות העכשווית המוגברת באמנות של אאוטסיידרים, כפי שבאה לידי ביטוי בביאנלה האחרונה בוונציה (אוצר: מסימיליאנו ג'וני) ובתערוכה "במעגלים אחרים: אמנים אאוטסיידרים, נאיבים, אוטודידקטים", שנערכה בשנת 2013 במוזיאון חיפה (אוצרת: רותי דירקטור).
התערוכה "תמונות של חולים" תוצג ביום חמישי 19 ביוני 2014 בין השעות 10:00-20:00 במחלקה לאמנות רב תחומית בשנקר - בנין עלית ז'בוטינסקי 8 רמת גן.
ארוע פתיחה חגיגי יתקיים בשעה 17:30, בניין עלית, רח' ז'בוטינסקי 8, ר"ג