חברי ועדת המשנה למוכנות העורף במצבי חרום בקרו ביום ראשון בצפת לבחינת מוכנות העיר. בביקור נטלו חלק ח"כ זאב בלסקי, אבי דיכטר ,אריה אלדד, וגדעון עזרא, וכן נציגים בכירים מפקוד העורף מרשות החרום הלאומית. הביקור בצפת, שבזמן מלחמת לבנון השנייה זכתה לכינוי המפוקפק "חרפת הצפון" בשל מחדלי הכנת העורף שהתגלו בה, החל במרכז הרפואי "זיו" שם נדהמו חברי המשלחת לשמוע כי עדיין לא החלו העבודות למיגון בית החולים " זיו" כחלק מלקחי מלחמת לבנון השנייה

ח"כ אריה אלדד אמר כי מצב שבו בית חולים בקו עימות ללא מיגון לחדרי ניתוח ולמחלקות אשפוז הוא תקלה חמורה. במיוחד לאור העובדה שאפילו בלוני החמצן במקום עדיין חשופים.

בביקור בעיריית צפת הייתה כבר אווירה אופטימית יותר כאשר חברי המשלחת הופתעו לגלות שיפור משמעותי במוכנות העיר.

"אנחנו יוצאים מצפת בהרגשה טובה. בשום מקום לא נעשתה עבודה כמו בצפת" אמר ח"כ בלסקי שלווה את צפת כיו"ר הסוכנות במלחמת לבנון השנייה וראה מקרוב את אוזלת היד בניהול העיר בחרום באותה מלחמה .

ח"כ אבי דיכטר שכיהן כשר לביטחון פנים במלחמת לבנון השנייה אמר כי הביקור בצפת נטע בו תקווה והוועדה תפעל מול משרדי הממשלה לסייע לצפת, להשלים חוסרים בציוד חרום ולקדם נושאים שהועלו בדיון.

בביקור עלה גם החשש מרעידת אדמה קשה העלולה לפקוד את הצפון. חברי הוועדה אמרו כי יש לוודא כי תוכנית חיזוק מבנים לרעש אדמה מופעלת גם בצפת וכל מבנה חדש עומד בתקנים תוך פתרון גם לעיר העתיקה. במהלך הביקור סקר ראש העיר אילן שוחט את מגוון הפעולות שנעשו במטרה לקדם תחושת הביטחון בקרב האוכלוסייה בחרום.

לדבריו צפת תורגלה בשנתיים האחרונות ארבע פעמים. בכל תרגיל ייושמו לקחים והורגש שיפור משמעותי. "העיר העתיקה של צפת חייבת פתרון מיגון שכן מדובר באוכלוסייה גדולה שמתגוררת באזור הכי פחות ממוגן, ויש לסייע לצפת למצוא פתרון למצב זה" אמר שוחט.

בכוונת העירייה לאכוף את הסדרת המקלטים בבתים משותפים בהתאם לחוק עזר עירוני שיאפשר קנסות לוועדי בתים שלא ידאגו לניקיון המקלטים ולפנוי ציוד. נציג פקוד העורף בדיון הודיע כי חברה אזרחית תסייע לצפת בהכנות לחרום כדי להקל ולזרז את המוכנות.

חברי המשלחת בחנו את מרכז השליטה (משל"ט)המנוהל ע"י אריה גור אריה והבטיחו לבחון תוספת תקציב למצלמות שיאפשרו שליטה טובה יותר על מגוון שטחים בעיר.