אבחון מרחוק של שבץ מוחי - יוזמה חדשה של הכללית תחולל שיתוף פעולה בין המרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע לביה"ח יוספטל באילת. שבץ מוחי הינו הגורם השלישי לתמותה בעולם וגורם התחלואה הראשון לנכות. נתוני התחלואה והתמותה משבץ בעולם מצביעים על מגמה ברורה של עליה בשכיחות המחלה. הסיבה העיקרית לשבץ מוחי הינה חסימה של כלי דם במח כתוצאה מהיווצרות קריש דם. החסימה הפתאומית בכלי הדם גורמת לפגיעה באספקת הדם והחמצן לרקמת המח שמסופקת על ידי כלי הדם. כתוצאה מכך מופיעים חסרים נוירולוגים בהתאם לאזור במח שניפגע.

כלים

התוצאות המיידיות וארוכות הטווח של שבץ מוחי שונות בחומרתן. לעיתים הן יכולות לחלוף לחלוטין ולעיתים הן יכולות לגרום לנזק קשה ובלתי הפיך ואף למוות. שכיחותו של אירוע מוחי בישראל הינה בין 12-15 אלף מקרים בשנה, 75% מהחולים הם מעל גיל 65 שנה.

האוכלוסייה שבסיכון כוללת חולים עם יתר לחץ דם, מעשנים, בעלי עודף שומנים בדם, חולי סוכרת ובעלי עודף משקל ניכר. סיכון קיים גם באלו הסובלים מהפרעה בקצב הלב (פרפור עליות) ומהיצרות של עורקי התרדמה. במקרים בהם לקה אדם באירוע מוחי הטיפול היעיל ביותר הוא בתרופה הנקראת - TPA הממיסה את קריש הדם. מתן טיפול זה בטווח זמן של עד 3 שעות מתחילת האירוע המוחי משפר את הסיכוי להחלמה מלאה ל-50% ומפחית משמעותית את הפגיעה הנוירולוגית.

שירותי בריאות כללית מובילה יוזמה שנועדה להבטיח טיפול מהיר באירוע מוחי, גם לתושבי אילת והערבה באמצעות שיתוף פעולה בין רופאי בתי החולים שבבעלותה – סורוקה בבאר שבע ויוספטל באילת: רופאי בתי החולים עורכים התייעצות משותפת און-ליין, באמצעות וידאו קונפרנס כולל צפיה של היועץ הנוירולוג בסורוקה בחולה ביוספטל ומערכות המאפשרות צפיה מרחוק בבדיקות דימות, לצורך איבחון מהיר והתחלת מתן הטיפול ב- TPA במטרה להפחית ולמנוע את חומרת הפגיעה הנוירולוגית.

לדברי ד"ר אבי גולדברג, מנהל ביה"ח יוספטל באילת: "כאשר לביה"ח יוספטל מגיע מטופל עם סימנים המעידים כי לקה באירוע מוחי, רופא חדר המיון דואג לבצע בדיקת C.T. ובמקביל יוצר קשר עם הנוירולוג הכונן בסורוקה מדווח על המקרה ומתחיל תהליך התייעצות רפואית משותפת. תוצאות בדיקת ה - CT מועברות באמצעות מערכת לפענוח מרחוק של בדיקות דימות לסורוקה. במקביל מבצעים הנוירולוג בסורוקה והרופא ביוספטל הערכה משותפת לגבי מצבו של המטופל בשיחת ועידה באמצעות וידאו".

בהתאם לתמונה הקלינית המתקבלת מחליט הנוירולוג מסורוקה אם יש צורך במתן טיפול ב-TPA. את הטיפול יתנו הרופאים ביוספטל. במידה ומוחלט להעביר את המטופל לבית חולים אחר, ההעברה מבוצעת בהתאם לצורך תחת השגחה רפואית וכאשר המטופל כבר קיבל את הטיפול הנדרש.

לדברי פרופ' יצחק ווירגין, מנהל המח' הנוירולוגית בסורוקה: "הסימפטומים הראשונים עלולים לכלול: חולשה פתאומית, הרדמות של הפנים, בלבול פתאומי, קשיים בדיבור, בעיות ראיה פתאומיות בעין אחת או בשתי העיניים, סחרחורת, איבוד שיווי משקל או חוסר קואורדינציה,כאב ראש פתאומי וחמור מסוג שלא נחווה עד כה ומסיבה לא ברורה. בסורוקה פועל צוות מיומן של רופאים ואחיות לטיפול בשבץ חריף Stroke Team)). השאיפה היא שכמה שיותר חולים שחווים את הסימפטומים יעמדו בקריטריון הזמן ויתאימו לקבלת הטיפול".

לדברי ד"ר קרלוס גרוזמן, מנהל מחלקת שירותי אישפוז ב'כללית': "מדובר ביוזמה ראשונה מסוגה המבטיחה ניצול יעיל של זמן יקר ומיקסום יכולות רפואיות של שני בתי החולים לטובת המטופל. הדבר מתאפשר הודות לשימוש נכון ומושכל בטכנולוגיה העומדת לרשותנו. יוזמה זו קבלה את אישור וברכת משרד הבריאות. ההתייעצות המשותפת מבטיחה תחילת טיפול סמוך ככל האפשר לאירוע המוחי. כך תושבי אילת והערבה אינם מאבדים זמן יקר ואנו מבטיחים רפואה איכותית יותר, ובעיקר משפרים את נגישות הציבור לשירותים רפואיים.