היום (27/04) התקיים דיון בוועדה לזכויות הילד, בנושא הפרעות ראייה בקרב ילדים ובני נוער – דרכי אבחון וטיפול. בדיון השתתפו משרד הבריאות, משרד החינוך, משרד הרווחה, איגוד רופאי העיניים, מועצת האופטיקאים בישראל, קופות החולים וארגונים נוספים

כלים
בפתח הדיון עלה נושא העלויות של משקפי הראייה לילדים, רווית תפוחי, אימא לילדה בת 13 מירושלים שמרכיבה משקפים מכיתה ב'. סיפרה כי המחירים למשקפים נעים בסביבות 2000 שקלים לחודש. "לפני ארבעה חודשים סיימתי לשלם עבור משקפי הראייה של בתי ועכשיו אני שוב צריכה לקנות משקפים חדשים כי הישנות כבר לא מתאימות יותר לצרכים שלה." גם לורן פוריס, אימא ל6 בנות סיפרה שההוצאות על משקפים מאוד גדולות ויש פער מחירים בין חנות אופטיקה אחת לשנייה.

לטענות הללו ענתה ד"ר ליזה רובין, מנהלת המחלקה לאם וילד במשרד הבריאות "שמשרד הבריאות מעניק מימון רק לילדים עם בעיות ראייה מאוד קשות".

יוני סנדורי, ממועצת האופטיקאים בישראל שמייצגת יותר מ-550 מועצת אופטומטריסטים בישראל הרים את הכפפה בנושא והצהיר כי הוא מוכן לקבוע מחיר סמלי והגון למשקפיים לילדים עד גיל 7 ולהעניק להם הנחה משמעותית ולאנשים מיעוטי יכולת הוא גם מוכן להעניק משקפים בחינם בתקן הגבוה ביותר.

לפי נתונים של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שנאספו במיוחד לדיון עולים הממצאים הבאים: "כ-5% מן הילדים סובלים מהפרעות ראייה בגיל הרך, הפרעות אלו הן על-פי רוב מולדות, בולי טיפול מתאים הן עלולות לגרום לראייה נזק בלתי הפיך. שיעור הסובלים הפרעות ראייה מגיע עד גיל 18 ליותר מ-20% מן האוכלוסייה.

עוד עולה כי בדיקת "החזר אדום" ליילודים נהוגה ברוב בתי-החולים, אך לא בכולם. משרד הבריאות טרם יישם המלצה של המועצה הלאומית לרפואת נשים, נאונטולוגיה וגנטיקה לכלול את הבדיקה בבדיקות השגרה שעל כל יילוד לעבור.

בטיפות החלב תינוקות אמורים לעבור בדיקת ראייה בשני מועדים. אין אחידות בבדיקות הראייה הנעשות במקומות שונים, הן באופן הבדיקה והן בגיל שבו היא נעשית. שיעור הכיסוי של בדיקות הראייה נמוך למדי – כ-50% מבני שכבת הגיל.

במערכת החינוך נהוגה בדיקת ראייה בכיתה א' ובכיתה ח', והיא נעשית על-ידי שירותי הבריאות לתלמיד. בשנת הלימודים תשס"ט היה שיעור הכיסוי של בדיקה זו יותר מ-90%. עם זאת, עולה כי המעקב אחר תלמידים שהופנו לבדיקת רופא עיניים בעקבות בדיקות השגרה והקשר בין האחיות העושות את הבדיקה לצוות בית-הספר לוקים בחסר. במחקר שערך משרד הבריאות לפני כשמונה שנים נמצאו פגמים באמינות הבדיקה הנעשית בבתי-ספר; המשרד טרם גיבש את המלצותיו בעקבות המחקר.

ח"כ דני דנון אמר בסיכום הדיון: "הנתונים מראים שהראייה של הילדים מתדרדרת משנה לשנה, אפשר להקטין את הנזק על-ידי אבחון מוקדם ובכוונתי לטפל בכשל החמור הזה. הוועדה קוראת למשרד הבריאות להקנות תקנות ברורות ואחידות לכל בדיקות העיניים בכל שלבי התפתחות הילד, ולחייב את כל בתי החולים בבדיקת החזר אור אדום - בדיקה אשר יכולה להציל את הראייה של התינוקות. בנוסף, הוועדה ממליצה להקים מנגנון שיבטיח שכל ילד לפני המעבר לכיתה א' יעבור בדיקה ראייה מקצועית בניגוד למצב כיום.

הוועדה גם קוראת למשרד הבריאות לערוך בדיקת עלויות למתן סיוע לרכישת משקפים כחלק מסל הבריאות. בכוונתי לבחון את הנושא לעומק ביחד עם סגן שר הבריאות, הרב ליצמן במטרה להקל על הנטל הכספי שיש על הורים ולשפר את חיי הילדים.