יצרנית שמן הזית זיתא, ממשיכה במאבקה כנגד הפקעת מחירי שמן הזית: פנתה לממונה על ההגבלים העסקיים בדרישה לפתוח בחקירה כנגד משרד החקלאות ומועצת הצמחים בגין תיאום מחירים וכמויות

בית הבד זיתא, יצרן ומשווק שמן הזית מהמובילים בישראל, ממשיך במאבקו כנגד משרדי החקלאות, התמ"ת והאוצר, בגין התנהלותם הגורמת להפקעת מחירי שמן הזית לצרכנים.

כעת, פונה בית הבד זיתא לממונה על ההגבלים העסקיים בדרישה לפתוח בחקירה כנגד משרד החקלאות ומועצת הצמחים בגין תיאום מחירים וכמויות של שמן זית בישראל.

בפתח הפניה נטען כי "די בהצצה חטופה אל הנעשה בענף זיתי השמן במועצת הצמחים על מנת להיווכח בקיומם, לכאורה, של הסדרים כובלים, הנוצרים בהובלתה של מועצת הצמחים ואשר לכאורה, אסורים בתכלית האיסור על-פי סעיף 2 לחוק ההגבלים העסקיים. עובדות חמורות אלו, מחייבות, לטעמנו, דרישה וחקירה על-ידי הממונה של פעולותיה הפסולות של ענף זיתי השמן במועצת הצמחים".

עיקר הטענה, כך על פי זיתא, נוגעת לעובדה, שענף הזית ומועצת הצמחים, מתאמים בראשית כל עונת מסיק את מחירי וכמויות שמן הזית. מחירים אלה הופכים בפועל ל"מחירי רצפה", בהם ימכרו שמני הזית ליצרנים.

למעשה, מחיר זה אשר הופך להיות "מחיר רצפה" של חומר הגלם, הוא פי 2 מהמחיר המקובל בעולם לשמן זית גולמי. פועל יוצא מכך, הוא שהצרכן הישראלי נפגע ישירות, שכן הוא נאלץ לשלם מחיר מופקע עבור שמן הזית אותו הוא רוצה לרכוש.

כזכור, לפני כחודש פנתה זיתא לבג"צ בנושא, וזה הורה, בין היתר, למשרד החקלאות ולמועצת הצמחים להשיב בתוך 60 יום. הפניה הנוכחית לממונה על ההגבלים העסקיים, מגיעה על רקע פתיחתה של עונת מסיק חדשה (אוקטובר), כאשר כל הסימנים מראים כי בכוונת הנתבעים להמשיך לתאם מחירים וכמויות ולהנציח את המצב הקיים הפוגע בצרכנים. משום כך, נדרשת התערבותו ובדיקתו המיידית של הממונה על ההגבלים העסקיים.

אמיר גור לביא, ממייסדי ענף שמן הזית בישראל, אשר הקים כבר לפני 20 שנה את בית הבד זיתא בגליל: "קיימת עובדה מקוממת, בה יושבים המגדלים וקובעים ביחד עם המועצה מהו המחיר המומלץ בו ימכרו את שמן הזית. התנהגות שכזו בכללי מינהל תקין, הייתה גוררת עונש חמור, ואילו כאן, הדבר נעשה בחסות המדינה. כשל שוק זה, גורם לפגיעה אנושה ביצרנים ובסופו של דבר גם בציבור הצרכנים, הנאלצים לשלם על שמן זית פי 2 מהמחיר המשלם צרכן במדינות מפותחות אחרות".

הפניה לממונה על ההגבלים העסקיים, שהוגשה באמצעות עוה"ד אלדד כורש, איה רייך-מינא, ושני צפרי ממשרד עמית, פולק, מטלון ושות' היא כאמור המשכה של העתירה של זיתא לבג"צ בחודש שעבר, במה שנחשב לצעד חסר תקדים, בו יצרן מזון פונה מיוזמתו לרשויות, בדרישה להוריד את המחיר לצרכן בגין המוצר אותו הוא מייצר. אז ציינה זיתא, כי הסרת תיאום המחירים והכמויות ע"י משרד החקלאות, תוזיל מיידית את מחיר שמן הזית בכ- 30% לפחות".