מה הקשר בין סולם, דגים ופריחת הזית? כולם מסוכנים! לקראת חג הפסח, הסביבה הביתית הופכת לזירה מסוכנת. מעבודת הבישול במטבח, דרך ניקיון האביב האופייני לתקופה זו וכלה בסכנות הטמונות בחופשת הפסח של הילדים, בחג הזה כולנו נזהרים

באלה הידיים

זיהום כתוצאה מניקוי דגים הוא תופעה מאוד שכיחה בתקופה הזו. אמנם בשנים האחרונות נמדדת ירידה בהיקף התופעה, אך עדיין, מידי פסח מגיעים לבתי החולים אנשים רבים שלקו בזיהום כיוון שנדקרו מעצם דג. לדברי פרופ' שלום שטהל, מנהל היחידה לכירורגיית כף היד בקריה הרפואית רמב"ם, ניתן להימנע מזיהום באמצעות מקדמי הגנה פשוטים: קניית דגים נקיים, ממקומות מוכרים בלבד, המקפידים על הנחיות ברורות בכל הנוגע להובלה בקירור, ולניקוי הדגים בצורה מקצועית לפני המכירה.

הגנה נוספת היא השימוש בכלים המתאימים לניקוי דגים, במידה ואתם נוהגים לנקות את הדגים בבית. במקרה כזה יש להשתמש בכפפות וסכינים מיוחדים, וכן מומלץ לקרר את הדגים היטב לפני הניקוי, פעולה שמפחיתה את אלימות החיידק.

"במקרה של דקירה על ידי דג או חפץ שהיה מעורב בניקוי הדגים", מסביר פרופ' שטהל, "יש לשים לב לתופעות חריגות. אם מתפתחת נפיחות, כאב לא ברור או רגישות, יש לפנות לרופא. במידה ויש החמרה בסימנים ומתפתח חום וכאב עז, יש לפנות לבית החולים הקרוב".

סכנה נוספת האופיינית לתקופה זו היא פציעות ידיים כתוצאה מנפילה מגובה. פרופ' שטהל מציין כי לקראת החג, ישנה עליה במקרים של נפילה על ידיים, בשל טיפוס לגובה לצורך עבודות ניקיון: "רבים מטפסים על סולמות או רהיטים גבוהים כדי לנקות חלונות, מעל הארונות וכו'. כאשר הם נופלים, הם משתמשים בידיים כדי לבלום את הנפילה", אומר פרופ' שטהל ומוסיף כי רבים מזניחים את הפציעות הללו ודוחים את ההגעה למיון, מה שעלול להחמיר את הפציעה.

"פציעה מסוג זה יכולה לגרום לקרע בגיד מבלי לשים לב", מדגיש פרופ' שטהל, "ראשית, יש להיזהר כאשר מטפסים לגובה. במידה ונפלתם, צריך לבדוק חבלות או חתכים קטנים. צריך לבדוק אם ניתן לכופף את האצבע ללא בעיה או אם יש הפרעה תחושתית כלשהי. במידה והתשובה היא כן, מומלץ לגשת לרופא ולבדוק את הפציעה".

יש כימיה

ניקיון הפסח הוא מבצע מורכב ומקיף, אך בלהט העבודה שוכחים לעיתים קרובות את הסכנות הטמונות בחומרי הניקיון הביתיים. הסכנות הן רבות ומגוונות: כוויות, נשימת חומרי אקונומיקה, ריאקציות, תהליכים דלקתיים לחומרי ניקוי וכו'. על פי נתוני המרכז הארצי למידע בהרעלות ברמב"ם, לקראת חג הפסח נרשמת מידי שנה עלייה בהיפגעות מחומרי ניקוי וכימיקלים, הן בקרב מבוגרים והן בקרב ילדים.

מדו"ח שפרסם המרכז לאחרונה, עולה כי בשבוע שלפני חג הפסח 2011, מספר החשיפות לרעלים עמד על 766, מתוכם כ- 45% חשיפות לרעלים היו בקרב ילדים עד גיל 6 שנים ( 338 מקרים). כמחצית מכלל המקרים הללו יוחסו למעורבות של כימיקלים. כאמור, בשל זמינות חומרי הניקוי בתקופה זו ובשל העובדה כי הילדים נמצאים בחופשת הפסח והוריהם עסוקים בסידורי החג, ילדים רבים בולעים חומרי ניקוי וכימיקלים שונים, נפט ותרופות.

אורלי סילבינגר, מנכ"ל ארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים ופרופ' ידידיה בנטור, מנהל המרכז הארצי למידע בהרעלות, רמב"ם, מפרסמים כללי בטיחות בשימוש בחומרי ניקוי וכימיקלים: חומרי ניקוי יש למקם הרחק מטווח השגתם של ילדים - במקום גבוה או נעול. מיד בתום השימוש, יש להקפיד להחזירם למקומם ולסגור את המיכל, זאת כדי למנוע בליעה או שאיפה של חומרים רעילים וכוויות.

מומלץ לקנות חומרי ניקוי ותרופות באריזות קשות פתיחה לילדים. אין לערבב חומרי ניקוי, ובפרט לא חומצות ומלבינים, תערובות כאלו משחררות גזים רעילים ועלולות להיות מסוכנות ביותר במקרה של שאיפה.

יש להקפיד על השארת חומרי הניקוי והתרופות באריזתם המקורית תוך סגירת המיכל. אין לאחסן חומרי ניקוי בבקבוקי שתייה, גם אם מצוין על בקבוקי השתייה "חומר רעיל" - פעוטות אינם יודעים לקרוא.

אין לאחסן חומרי ניקוי בסמוך למוצרי מזון ולא בכוסות שתייה. קריאה קפדנית של הוראות השימוש במוצר, לפני השימוש בו, והקפדה בביצוע ההוראות עשויות להועיל למבוגרים ולילדים כאחד.

תרופות שאינן בשימוש או שפג תוקפן, חומרי ניקוי והדברה, צבעים ומדללי צבע שאינם בשימוש יש לסלק מהבית בצורה בטוחה מבלי שלילדים תהיה גישה אליהם.

בכל חשיפה או חשד לחשיפה לחומר רעיל פנו לסיוע רפואי או למרכז הארצי למידע בהרעלות, רמב"ם, בטלפון 04-8541900.

אביב הגיע

האביב הוא עונה של פריחה. במקרה של רבים מאיתנו מדובר בפריחה מסוג פחות מהנה. שכיחות האלרגיה האביבית בילדים הולכת ועולה מדי שנה, והיקף התופעה עומד כיום על כ-10% מכלל הילדים. האלרגיה מתבטאת לרוב בנזלת, אך לעיתים גם בקשיי נשימה, דלקות עיניים וגירודי עור.

לדברי פרופ' עמוס עציוני, מומחה לאלרגיה ואימונולוגיה ומנהל בית החולים לילדים בקריה הרפואית רמב"ם, כאשר הילד מפתח תופעות, כדאי לגשת לבירור אצל אלרגולוג כדי לנסות ולברר למה הוא אלרגי על פי תבחיני עור.

"שני הגורמים השכיחים ביותר לאלרגיה אביבית הם אבק ופריחת הזית", מסביר פרופ' עציוני, "יש מגוון גדול של תרופות חדשות, המספקות הקלה ללא תופעות לוואי רציניות. פתרון נוסף הוא חיסוני אלרגיה אותם ניתן לתת ביעילות כבר בגיל 6".

אוכלוסיה נוספת אשר סובלת עם בוא האביב, היא הקבוצה עליה נמנים גברים ונשים בשנות העשרה והעשרים, הסובלים מדלקת עיניים אלרגית. התופעה, שמקורה בעליה בכמות האבקנים בתקופה זו, גורמת לכאב בעיניים, עלייה בחום הגוף, הזעה מוגברת, אדמומיות והפרשות הגורמות להיווצרות דלקת בבלוטות העפעפיים.

ישנן מספר דרכים להימנע ולטפל בדלקות עיניים אלרגיות, ביניהם הימנעות משהייה באזור בו קיימים גורמים אלרגניים, הימנעות מאיפור והרכבת עדשות מגע וניקוי העפעפיים באמצעות תכשירי היגיינה המיועדים לכך.

לדברי דר' עידי מצר, רופא בכיר במחלקת העיניים בקריה הרפואית רמב"ם, כאשר האלרגיה כבר החלה לתת את אותותיה כדאי לזכור כי במרבית המצבים מדובר במצב שחולף בתוך פרק זמן קצר. "ניתן להקל על הגירוי והכאבים בצורה משמעותית על ידי שימוש בקומפרסים קרים ובטיפות", אומר דר' מצר, "יש לזכור כי עיניים מודלקות רגישות יותר לאור ולכן מומלץ להרכיב משקפי שמש. במידה ויש הפרשה מוגלתית או כאשר קיים חשד לכניסת גוף זר לעין, יש לפנות מיד לרופא עיניים".