לפני כשנתיים הגישה המועצה לישראל יפה, באמצעות ח"כ יוחנן פלסנר וח"כ אבשלום ווילן, הצעת חוק לטובת צמצום השימוש בשקיות פלסטיק. הצעת חוק זו, אשר שולבה ע"י ועדת הפנים והסביבה של הכנסת, עם הצעת חוק נוספת, הביאה לייצור שני תקנים - תקן לפלסטיק מתכלה ותקן לשקיות נשיאה. "לאחרונה נודע כי בכוונת משרד הסביבה להפוך דווקא את התקן לשקיות נשיאה (שנועד במקורו יותר לטובת לימוד ומיפוי שוק) לתקן רשמי ומחייב, מה שאיננו רק בבחינת צעד תמוה – אלא יש בו אף להכביר נזקים לסביבה. התקן לפלסטיק מתכלה, לעומת זאת, נותר לפי שעה ללא התייחסות המשרדים הממשלתיים" אומרים במועצה לישראל יפה

כלים

במכתבו מפרט מנכ"ל המועצה, אשל סגל, את היבטי הביקורת סביב תקן שקיות הנשיאה ומזהיר כי באופן פרדוקסאלי יביא אימוץ התקן לגידול בכמות פסולת הפלסטיק בשל הקביעה הגלומה בו כי שקית הנשיאה תהייה רב פעמית ולפיכך יגדלו עובייה ומשקלה.

עוד מדגיש מנכ"ל המועצה כי, למעשה, אין צורך בתקן לשקית נשיאה מוצר שאינו בעייתי, מוכר לכל, ומלווה אותנו שנים רבות; לפיכך נמצא התקן מגדיר גבולות גזרה שרירותיים, שפרט לכך שאינם מידתיים הם ניתנים לעקיפה בקלות. עצם הכינוי "שקית", מוסבר בפנייה, חורץ את דינה, באופן כללי, לפח: שקית, בהגדרה, נתפסת כמוצר חד פעמי, ואין בכוחן של מגבלות מלאכותיות לשנות זאת. כמו כן מצביע המכתב על התייחסות מופלגת בתקן להיבטים מיותרים, בצד העובדה שפרטים חשובים ובסיסיים ביותר נשמטו ממנו, ולדוגמא – אין כל התייחסות לחומר שממנו אמורה להיות עשויה השקית.

המועצה שבה וקוראת לשרים לאמץ את הפתרון המושכל והטבעי לבעיית הצריכה המופלגת של שקיות הפלסטיק בישראל: לפתרון זה שתי שכבות: א. בקופות המרכולים יוצעו לצרכן הן תיקים או סלים רב פעמיים והן שקיות מפלסטיק מתכלה בלבד כפתרון חד פעמי; ב. בכל מקרה לא תחולקנה השקיות בחינם וייגבה עבורן – לכל הפחות – מחיר עלותן.

"הפתרון האמור הוא, בעיקר, עולה בקנה אחד ומתיישב עם המגמה שמוביל השר להגנת הסביבה בתחום הפסולת המוצקה: החתירה להפרדת האשפה לשני זרמים. כאן מזמן לנו הפיתרון את השקית המתכלה בקומפוסט כזמינה ונגישה בכל מרכול, והיא זו שבה תיארז האשפה האורגאנית (ה"רטובה") בתהליך ההפרדה. לפיכך קוראת המועצה לשרים לאמץ את תקן הפלסטיק המתכלה הנחוץ להסדרת השיווק הבלתי מבוקר של מוצרים המתהדרים בתואר "מתכלה" בעוד הם אינם כאלה." אומרים במועצה לישראל יפה.