"המתכון למניעת עבריינות בקרב הנוער: השקעה במניעת נשירה, בתכניות חינוך, בהיצע של מסגרות לבילוי פנאי ובהקטנת ממדי העוני בקרב ילדים" - בני נוער הסבירו לשר לביטחון פנים ולמפכ"ל המשטרה מה באמת צריך לעשות כדי למנוע עבריינות בקרב הנוער

בני נוער ממסגרות קידום נוער בעיריית תל-אביב הסבירו היום לשר לביטחון פנים ולמפכ"ל המשטרה, בכנס באר שבע לשלום הילד, אשר מתקיים באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, מה באמת צריך לעשות כדי למנוע עבריינות בקרב הנוער.

במושב שהתקיים בנושא אחריות למניעת עבריינות נוער, פנו בני הנוער לשר ולמפכ"ל, אשר נטלו חלק בדיון, וטענו כי השקעה במניעת נשירה, בתכניות חינוך, בהיצע של מסגרות לבילוי פנאי ובהקטנת ממדי העוני בקרב ילדים הם המתכון הטוב ביותר למניעת עבריינות בקרב הנוער.

מנתונים שאספו לקראת הכנס, נמסר כי בשנת 2009, 31.5% מכלל הקטינים בני 12-18 בעלי תיקים פליליים- חיו במשפחות עם הורים גרושים. ל- 32.6% מבני הנוער בגילאים אלו בעלי תיקים פליליים- יש לפחות הורה אחד שהורשע בְּדִין. השכר החודשי הממוצע- ברוטו- של הורים לִיְלָדִים בעלי תיקים פליליים בגילאים אלו נמוך מזה של הורים לילדם בני אותו גיל מִכְּלַל האוכלוסייה.

נתונים נוספים של המועצה לשלום הילד מראים כי ניתוק ממסגרת לימודים או עבודה מַעַלֶה את הסיכוי להידרדר לעבריינות; ילדים שאינם נמצאים במסגרת לימודית הם בעלי סיכוי של פי ארבעה- להסתבך בִּפְלִילִים, מַאַשֵׁר ילדים לומדים. כרבע מכלל הקטינים בגילאי 12 עד 18 עם תיקים פליליים בשנת 2009 - היו ללא מסגרת לימודית.

עשרים ושבעה אחוז מִכְּלַל הקטינים עוברי חוק נוהגים לשוטט ברחוב ללא מטרה מוגדרת כצורת בילוי. לארבעים ואחד אחוזים מִכְּלַל הקטינים עוברי חוק יש קשר עם חברים עוברי חוק, בעלי עַמַדוֹת וַעַרַכִים אנטי חברתיים, המשתמשים בחומרים פסיכו-אקטיביים. כיום אין די תכניות מניעה וְעיקר המאמצים עדיין מושקע כיום בטיפול בבני נוער לאחר גילוי הפשיעה ולא טרם ביצועה.

השר לביטחון פנים, חבר הכנסת יצחק אהרונוביץ', אמר בתגובה לבני הנוער, כי הילדים ובני הנוער הם עתידה של מדינת ישראל. "יש לנו נוער חכם ונבון, ועלינו רק להפנות את המשאבים הנחוצים לנוער ולהאמין בהם. אני קורא לכל המערכות והגופים הנוגעים בדבר לשלב זרועות ולשתף פעולה כדי לטפל בבני הנוער בדרך זו נצליח להרחיק את בני הנוער מעבריינות והתנהגות לא רצויה".

מפכ"ל המשטרה, רב ניצב יוחנן דנינו, אמר גם הוא כי "יש לנו אחריות מיוחדת כלפי בני הנוער. עבריינות נוער איננה גזירת גורל ולא כוח עליון. יש לעשות הכל כדי לטפל בבני הנוער טיפול מונע, ורק לאחר שמוצו כל האפשרויות הטיפוליות, ניתן וצריך להשתמש בכוח ההרתעה של המשטרה ולמצות את הדין עם מי שעבר על החוק. המשטרה תקדם ותרחיב בשנה הקרובה פרויקטים של שיקום נוער בכל רחבי הארץ, גם בקרב אוכלוסיית המיעוטים, בשיתוף עם משרדי ממשלה נוספים. השתתפות בתכניות כאלו, תהייה מדד להצלחה של תחנות המשטרה".