כלים

קורס ייחודי המכשיר את בכירי הרופאים הכירורגיים בארץ לטיפול בפציעות טראומה מורכבות, התקיים בשבוע שעבר ברמב"ם. המטרה: גיוס הכירורגיה הכללית להצלת חייהם של הפצועים הקשים, עם הגעתם לבית החולים.

traumaCOURSE

במדינה שבה פיגועים, פציעות לוחמה ותאונות דרכים הן דבר שבשגרה, רפואת הטראומה הפכה לאחד הכלים המשמעותיים בהצלת חייהם של הפצועים. 34,000 פציעות טראומה, מטופלות בכל שנה בישראל. עשרה אחוזים מהחולים הללו מתאשפזים מידי שנה ברמב"ם, אחד מששת מרכזי העל לטראומה במדינה, והיחיד בצפון. מבחינה כמותית, רמב"ם מטפל מידי שנה בכמות פצועים קשים, הגדולה פי שניים מכל בית חולים גדול אחר בישראל. נתון נוסף המיוחס לרמב"ם, הוא העובדה שבית החולים מחזיק בתוצאות הטובות בארץ בכל הקשור להצלת חייהם של פצועים קשים המגיעים לחדר ההלם, ואלו שתי הסיבות העיקרית לכך שרמב"ם הפך למזוהה עם הצלת חיי נפגעי טראומה.

רפואת הטראומה הולכת ומתפתחת ברחבי העולם, מול הצורך ההולך והגובר ברופאים המיומנים בטיפול בפצועים קשים ומורכבים. מיומנויות אלו נשענות על שילוב של כירורגיה דחופה ומורכבת, כמו גם טיפול נמרץ כירורגי, ידע שקיים בעיקר אצל קומץ רופאים ישראליים שהוכשרו לכך. אולם מסתבר שלא די בכך. מספר פציעות הטראומה בישראל מצריך הכשרת רופאים נוספים להתגייסות במלחמה על חייהם של הפצועים הללו, ולשם כך חברו מספר גורמים בישראל, במטרה להכשיר את בכירי הרופאים הכירורגים במדינה לטיפול במקרי טראומה.

קורס ה-DSTC (Definitive Surgery Trauma Care) הינו תוכנית הכשרה המתקיימת מזה חמש שנים ברמב"ם, כחלק מתפיסת הטיפול החדשה בטראומה בישראל. הקורס שפותח על ידי האיגוד הבינלאומי לטראומה ולטיפול נמרץ כירורגי, ומתקיים במדינות רבות ברחבי העולם מאז 1993, "יובא" לישראל לפני חמש שנים והותאם לרופאים הישראליים ולצרכיהם. מאז החל הקורס לפעול בישראל, הוכשרו למעלה מ-120 רופאים לטיפול בפציעות טראומה מורכבות וקשות, הכשרה שבעבר היתה שמורה רק לאלו שיכלו לנסוע לחו"ל והגבילה את היכולת של בתי החולים בישראל להתמודד עם כמות הפציעות הללו.

בסופ"ש האחרון התקיים ברמב"ם קורס ה-DSTC, בהשתתפותם של 25 רופאים בכירים מכל בתי החולים בישראל, מספר הרופאים הישראליים הגבוה ביותר שלקחו חלק בקורס הזה אי פעם. הקורס מתנהל בעברית, ובמסגרתו נחשפים המשתתפים להרצאות, סדנאות מעשיות, דיונים וניתוחי מקרים, אותם מעביר צוות מומחי הטראומה של רמב"ם, כמו גם מומחי טראומה מחו"ל, ביניהם פרופ' ביל שכטר ופרופ' אשר הירשברג, ממובילי רפואת הטראומה בעולם. הקורס מתקיים בשת"פ עם החברה הישראלית לטראומה, בניהולו של ד״ר מיקי שטיין. הקורס מהווה שלב שני בהכשרה לאחר קורס ה-atls ומקנה כלים מתקדמים לניתוחי פצועים בכל סוגי הפציעות השונות, בשיתוף עם המעבדה לכירורגיה ניסיונית של הטכניון.

הקורס אורגן ע"י המרכז ללימודי טראומה רפואה דחופה ואר"ן ברמב"ם, שעל צוותו נמנים ד"ר משה מיכלסון, מנהל יחידת הטראומה ברמב"ם והמנהל הרפואי של המרכז, הגב' גילה היימס, מנהלת המרכז והגב' נורית נאה, מנהלת יח"צ של המרכז.

"משמעות ההכשרה הזו היא הצלת חייהם של רבים, הלכה למעשה", מסכם ד"ר משה מיכלסון, "אנו נתקלים לאורך כל השנה במאות פציעות קשות ומורכבות ביותר. למעלה מרבע מפצועי הטראומה ברמב"ם מוגדרים כמקרים קשים. הכשרתם של רופאים הכירורגים המסייעים לא אחת בטיפול בפצועי טראומה, לא כוללת את הידע ותפיסה הטיפולית שנדרשת במקרים הללו ומטרת הקורס היא לתת להם את הכלים המתאימים והכשרה ברמה הגבוהה ביותר לטיפול בפציעות רב-מערכתיות עם הגעתם של החולים לבית החולים".

רק 24 שנים חלפו מאז החלה רפואת הטראומה את דרכה בארץ וכיום נחשבת ישראל לאחת המומחיות הגדולות בתחום. מערך הטראומה הצפוני, שבמרכזו עומד רמב"ם, הוא אחד המובילים והידועים בעולם, זאת הודות לניסיון שצבר במהלך השנים בטיפול בפציעות לוחמה עקב הקרבה לגבול הצפוני של ישראל, ובשל קליטת מקרי טראומה קשים עקב היותו בית חולים-על של צפון המדינה.

המערך מורכב מבתי החולים הצפוניים, מד"א, חברות אמבולנסים פרטיות וצה"ל והוא המערך היחידי במדינה המשתמש בפינוי מוסק. ניסיונו של רמב"ם הפך את המרכז ללימודי טראומה רפואה דחופה ואר"ן, לגורם מרכזי בהנחלת ידע ברפואת הטראומה, ונציגיו נוסעים ברחבי העולם ומעבירים מניסיונם בקורסים שונים, כמו גם מארחים רופאים מרחבי העולם במסגרת קורסים ברמב"ם. אחת הדוגמאות הטובות ליוקרת המרכז וחשיבותו, היא קורס הטראומה שקיים ביה"ס השנה לאנשי רפואה המשתייכים למדינות נאט"ו.