במועצה המקומית אפרת, בירת גוש עציון, יישוב שבו גרים קרוב ל9000 נפשות, פעלו עד כה במשך שנים רבות שתי תנועות נוער דתיות: בני עקיבא (שני סניפים) ועזרא, תנועת הנוער התורני לאומי. מבחינת פוטנציאל להשתתפות בתנועות הנוער מדובר בקרוב ל3000 ילדים ונוער, כאשר רק כשליש מהם חברים בפועל באחת מהתנועות המקומיות. מועצת אפרת, בראשותו של עודד רביבי החליטה לפנות לתנועת הצופים, במטרה לפתוח שבט של הצופים הדתיים ביישוב, ומתוך רצון לערב כמה שיותר בני נוער בפעילויות תנועתיות, בעיקר את אלה אשר אינם חברים במסגרות אחרות

אלדד וייל, מרכז ארצי של הצופים הדתיים נענה לבקשה והחל בקידום פתיחת שבט לבני נוער וילדים דתיים, אשר יהווה את השבט ה-12 של הצופים הדתיים בישראל. השבט החדש באפרת יהיה עם הקמתו השבט הדתי הראשון בישובי יהודה ושומרון. השבט הראשון של הצופים הדתיים בתחומי יו"ש אמנם הוקם בכפר אדומים, אך הוא פועל כסניף מעורב של דתיים וחילונים ולא פתוח רק לקהל הדתי.

השבט הראשון של הצופים הדתיים נפתח אתמול (יום ד') במעמד ראש מועצת אפרת, עודד רביבי והנהגת הצופים אשר הגיעו לגוש עציון בכדי לציין את האירוע. קרוב ל-200 איש השתתפו בטקס הפתיחה ובטקס האש המסורתי.

תנועת הצופים בישראל נוסדה בשנת 1919 ובמסגרתה פעלו גדודי צופים דתיים שכונו "צופי ציון". בל"ג בעומר 1930, ייסד אשר ריבלין, בוגר התנועה, את ארגון הצופים הדתיים הנושא את השם "זרובבל". עם הזמן קיבל הארגון את שמו המוכר לנו היום "עדת הצופים" או בקיצור "העדה". בשנת 1939 הצטרף הארגון ל"הסתדרות הצופים העבריים".

"עדת הצופים" נחשבת לחטיבה בתוך תנועת הצופים הישראלית ומחנכת לערכי הציונות הדתית, ולערכי תנועת הצופים תוך שאת אלה היא יונקת מתורת ישראל. באתר התנועה כתוב:

"'עדת הצופים' חרטה על דגלה את הרצון להוות גשר ואחדות בין דתיים לשאינם דתיים. הדגש המיוחד על מטרה זו ב"עדה" הוא שהצופים הדתיים והצופים הלא-דתיים כולם לובשים מדי-חאקי, עוברים את מערכי הפעולות הזהים ואמונים על המחנאות והצופיות המעשית ודוקא מתוך המכנה המשותף הם יוצאים לברור השונה."

"עדת הצופים" פתוחה לכל שומר מצוות באשר הוא, בשונה מתנועות נוער דתיות אחרות, המחייבות אורח חשיבה פוליטי או רוחני כזה או אחר. בהיותה חלק מתנועת הצופים הכללית, "עדת הצופים" אינה מקבלת כל תמיכה פוליטית והיא תנועה לא מפלגתית. האופי הדתי של "עדת הצופים" הוא אורתודקסי וחניכיו באים מן החינוך הממלכתי-דתי. במובן זה, "עדת הצופים" היא חלק בלתי נפרד ממסגרות החינוך הבלתי-פורמליות של הציונות הדתית ומכל זרמי המגזר הציוני-דתי מגיעים אליה.

עודד רביבי, ראש המועצה המקומית אפרת מציין כי הרקע להבאתם של הצופים הדתיים ליישוב הוא בשני רבדים: "החלטנו השנה באפרת לשנות גישה ביחס לתקציבים ופעילות הנוער; אם פעם רוב המשאבים הופנו לטובת ילדים בסיכון, החלטנו מעתה על 'מהפיכת הנוער' – רוב התקציבים לנוער יוקדשו לפעילות עבור הנוער הנורמטיבי מתוך מטרה שזה ימנע מראש את הפזילה לכיוונים לא רצויים".

רביבי מציין שה'נוער הנורמטיבי' באפרת מתחלק לשניים: אלה שמחוברים לתנועות הנוער ואלה שלא. "הבאת הצופים הדתיים לאפרת באה ליצור תחרות בריאה, בתקווה שהתחרות תגדיל את מספר המשתתפים בכלל תנועות הנוער.

"הסיבה השנייה שבגללה בחרנו את הצופים הדתיים, על פני תנועות אחרות שביקשו לפתוח סניף מקומי היא בגלל משנתם המיוחדת והייחודית, אשר מכשירה את המדריכים, בני הנוער, ברמה גובהה ומקצועית, וזה התאים מאוד למה שחיפשנו באפרת". רביב הוסיף כי הנהגת הצופים הדתיים יהיו מעתה אחראיים על הכשרת כלל מדריכי תנועות הנוער באפרת.