מה עומד מאחורי התפיסה המיוחדת שלך את ניהול העבודה ואת העבודה עצמה?
"לאורך הלימודים והעבודה בשטח החלה להתגבש אצלי תפיסת העולם הנוגעת לאופן הביצוע של בניית בניינים. הבנתי שבתחום הבניה אין שיטות עבודה וניהול כמו שיש בתעשיות אחרות, וזאת בעיה גדולה. במהלך שנת 2006 החלטתי להקים עסק בתור קבלן מבצע עם אג'נדה ברורה, לבנות חברה קבלנית שתהיה מבוססת על שיטת בנייה וניהול ברורה וחיה."
"רק כך" לדבריו "ניתן לבנות בתים ראויים לאנשים ששמים את מיטב כספם על בית חלומותיהם."
למה אתה מתכוון שאתה מדבר על שיטת בנייה וניהול ברורה וחיה?
כשאני מדבר על שיטת ניהול חיה, אני מתכוון לכך שמתווספים בכל יום נהלים ואופני עבודה חדשים ומשתנים אחרים. זו שיטה ניהולית שמייעלת ומשבחת את העבודה והופכת אותה גם לנעימה יותר, כי שוב, מדובר באנשים".
"הקמתי את "ניר נווה (בגדדי)" בע"מ, המכונה כיום "נ. נווה", המבצעת פרוייקטים אזרחיים ציבוריים ברוח החזון הזה, כאשר במהלך שנת 2010 החברה החלה החברה לבצע גם בנייה רוויה. "בעבר בניתי בעיקר וילות, אבל רציתי תמיד לבנות בתים רגילים לאנשים רגילים, זה חלק מחזון גדול יותר. היום אני בונה בנייני מגורים, אבל בסטנדרט של וילות"
כיצד באה לידי ביטוי התפיסה הזו בשטח, אצל העובדים?
שיתוף פעולה, שביעות רצון של העובד, תחושת שייכות לעבודתו ומערכת יחסים תקינה, היא הבסיס האמיתי לבניית בניין עם מספר תקלות קטן ככל האפשר. כי בסופו של דבר מי שבונה את הבנין זה אנשים. וזה לא רק מס שפתיים, או הדרך שבה אני פונה לעובדים. לבד מביטוח תאונות עבודה שיש לכל עובד, אני לוקח על עצמי את מלוא תשלומי העובד הנדרשים בביטוח המנהלים. החברה חוסכת לכל עובד את סכומי הכסף שהיה אמור להפריש לביטוח. זה המס שאני משלם על עובדים מרוצים וכדי להיות מעסיק שרואה באמת את העובד. את המס הזה אני הכי אוהב לשלם. אני מאמין שאפשר להרוויח כסף גם אם אחרים מרוויחים, במיוחד העובדים שלי".
לתפיסתו, הלקוחות והעובדים הם קודם כל בני אדם, כמוהו. בענף הבנייה הוא נתפס כקבלן מסוג חדש, גם בשל היותו מהנדס וגם בגלל האופן המפתיע שבו מנהל נווה את החברה שלו, את היחס האמיתי והכנה שהוא מעניק לעבודה עצמה, שנתפסת על ידו כערך מוסרי, ובדרך שבה הוא תופס את הדיירים הגרים במבנים שבנה, גם אם הם אינם לקוחות ישירים שלו. נווה, רואה קודם כל בני אדם, כמוהו, בין אם הם עובדים או ספקים ובין אם הם לקוחות. לתפיסתו כולנו שווים, אך לכל אחד יש תפקיד ועליו לעשותו על הצד הטוב ביותר.
"העובדים שלי חשובים לי מאוד, זה לא באמת משנה מה המקצוע שלהם ומאיפה הגיעו, בעיני אין הבדל בין אנשים מכל סוג שהוא. וזה נכון גם לדרך שבה אני מכנה אותם. בבנייה יש מונח כזה שקוראים לו פועלים, אבל מבחינתי העובדים שעובדים בחברה שלי, הם לא פועלים שלי, הם עובדים יחד איתי, אנחנו צועדים דרך ביחד. " מספר נווה.
ניר נווה ("נ.נווה"), יליד רמת גן, נשוי לשרון ואב לשתי בנות שיר ורון, מתגורר בכפר סירקין, הוא דור שני למשפחת קבלנים. בצעירותו היה חבר בתנועת הצופים, שירת במסגרת גרעין נח"ל בקיבוצים קטורה ונאות מרדכי ולאחר מכן המשיך ללימודים במכללת אריאל, לימים אוניברסיטת אריאל, שם למד הנדסה אזרחית. לאחר לימודיו החל לעבוד בתור מהנדס ביצוע בחברות בנייה, כאשר במקביל השלים את הלימודים לתואר שני במנהל עסקים.
נווה לא שוקט על שמריו, על אף שהוא מנהל חברה עם עשרות עובדים ומפקח על מספר פרוייקטים במקביל, הוא מצליח גם לכתוב את הדוקטורט שלו על שיטות ניהול חדשות בתחום הבניה לחברות בניה.
ובנוסף לכל אלה אתה גם כותב דוקטורט בנושא?
"החלטתי שאת הידע המצטבר כדאי וראוי להעלות על כתב, לא רק במסגרת פנימית שלי אלא יש צורך אמיתי להוציא את המידע הזה לאור, לכן את עבודת המחקר שלי ואת הספר שאני כותב בעקבותיה, אני מתכוון לפרסם כדי שכל קבלן יוכל להשתמש בו. הבעיה היא ששיטות הניהול היום של חברות בניה מועתקות מהתעשייה, אין אפילו מקור אחד שיוכל לשמש כמדריך תיאורטי מצד אחד ופרקטי מצד שני לבניית בניין".
הספר, העוסק במערך הבקרה הביצועית בענף הבנייה, נכתב באופן שמאוד פשוט להבין אותו והוא מותאם לעובדים בענף – פועלי הבניין.
"מדובר בכלי ולכן צריך שאת הכלי הזה כל אחד יוכל להבין וגם להשתמש בו. אני כותב אותו בשיתוף פעולה עם מנהלי העבודה שלי וכמו שיטת הניהול שהוא מתאר, הוא חי וברור, אפשר למצוא שם חלוקת תפקידים ברורה, מי עושה מה ומתי. זה אולי נראה מאוד ברור ופשוט, הרי היינו מצפים שזה יהיה דבר מובן מאליו, כמו שיש מתכונים לאפיית לחם, ככה אמורים להיות מתכונים לבניית בניינים. אבל במציאות, אין. ענף הבניה לא עובד ככה בישראל ומה שדרוש זה ספר נהלים פשוט. הדבר מביא לחיסכון ענק במשאבים מצד כל הגורמים ומפנה זמן לכל הצדדים להשקיע את מרצם בפיתוח ולא בתיקון ליקויים ונזקים."
נ. נווה מעניקה לדיירים מגוון רחב של שירותים שקבלנים אחרים פשוט נמנעים מלהעניק או פשוט לא חשבו על כך. בין השירותים ניתן למצוא את אחד השירותים המעניינים ביותר שקבלן מבצע יכול להעניק, שירות לקוחות.
מאין נולד הרעיון להקים שירות לקוחות של קבלן מבצע?
"ככל שידוע לי, אנחנו החברה הקבלנית היחידה בישראל המעמידה לרשות הדיירים מענה אנושי למקרים של ליקויי בנייה ותקלות. זה נראה כל כך בסיסי במציאות הישראלית שבה יש לכל חברה שירות לקוחות, אבל בענף הבנייה, לאף קבלן, ככל שידוע לי, אין מענה כזה. כחברה קבלנית אנחנו עובדים עבור יזמים שהם אלו שמוכרים את הדירות לדיירים ולאחר סיום הפרוייקט, לקבלן המבצע אין קשר עם הדיירים, ואת הבעיות הם מפנים ליזם, שבד"כ כבר נמצא בפרוייקט אחר."
"במקרים שבהם יש איזשהו מענה לדיירים שמתלוננים על ליקויים ותקלות, מדובר במענה אנושי מוגבל, שאינו מתועד ומנוהל בצורה מסודרת. בפועל, דברים אינם מטופלים, עד שבעיות קטנות הופכות לגדולות, עם הרבה חוסר סדר ותסכול גדול מצד הדיירים. הבנתי שרק אם אני, כקבלן, אעמיד מערך שירות לקוחות מסודר, עם מערכת פניות ועובדים שיעברו בין הדירות ויטפלו בתקלות כמו רטיבות וסדקים, נחסוך חוליה אחת בשרשרת שהיא היזם."
"כך, נוכל להוריד את הבעיה מהראש של היזם וניתן מענה ישירות לדיירים. המשמעות היא קיצור זמן הטיפול בפנייה כי ממילא הפנייה היתה מועברת אלינו מהיזם. במקביל, מערכת הפניות דואגת לכך שכל בעיה מתוארכת ומתוזמנת לטיפול ובסופו של דבר מטופלת. מערכת הפניות היא חלק מתוכנה שפיתחתי שלמעשה מסייעת לנו לנהל את כל המערך כולל דיירים, בזמן הבניה ואחריה. לכל דייר יש תיק ובו פרטיו, כך שאם ישנו שינוי אנחנו יודעים זאת ומטפלים במידת הצורך. התוכנה מכילה גם נוהלי עבודה ברמת הספקים, רכש ובמקביל גם מספקת בקרה תקציבית. מבחינתי הכל מתחיל ונגמר בשירות לקוחות. אם הדייר מרוצה בסופו של דבר, אני את העבודה שלי עשיתי".