electricועדת הכספים של הכנסת אישרה הבוקר את בקשת שר האוצר ד"ר יובל שטייניץ, להעמיד ערבות מדינה בהיקף של עד 7 מיליארד ₪ ליצרני חשמל פרטיים, כלומר, גיבוי מאת הממשלה לתשלומים שלא ישולמו על ידי חברת החשמל, על פי ההסכם רכישת החשמל (PPA) לאורך כל תקופת הרישיון

כלים

לערבות המדינה יהיו זכאים בעלי רשיון יצור של 100 מגה וואט לפחות אשר יגיעו לסגירה פיננסית (הסכמי מימון) עד סוף 2011. הערבות תינתן, תמורת עמלה, על ידי יצרן החשמל הפרטי ותגלם את הפחתת סיכוני האשראי.

חברת החשמל מהווה כיום מונופול בהולכה, חלוקה וייצור של חשמל במשק, ומשמשת, נכון להיום, גם כ"מנהל המערכת" האחראי לגביית הכספים מהצרכנים והעברתם ליצרני החשמל הפרטיים. לכן נוצרה בעיית "לווה בודד", שעלולה להגביל את המערכת הבנקאית בהיקף האשראי שתעמיד לתחנות הכוח הפרטיות.

משמעות ההחלטה היא כי גופים שיעמידו מימון ליצרני החשמל הפרטיים לא ישאו בסיכון האשראי של חברת החשמל כיוון שהמדינה תגבה את סיכון האשראי של התשלומים האמורים. לצורך פתרון בעיית הלווה הבודד מתקיים שתוף פעולה בין החשב הכללי לפיקוח על הבנקים בבנק ישראל.

ייצור חשמל פרטי הינו כלי להגברת כושר ייצור החשמל במשק תוך פתיחת משק החשמל לתחרות והפחתת השפעתו של מונופול חברת החשמל. מדובר בנדבך נוסף המהווה חלק מתוכנית הממשלה לפיתוח משק החשמל.

מימון יצרני החשמל הפרטיים, על ידי המערכת הפיננסית אינו אמור להטיל, כביכול, נטל על חברת החשמל, שכן האשראי מועמד ליצרן החשמל הפרטי ולא עבור חברת החשמל. אולם, בשל מבנה משק החשמל הנוכחי בו חברת החשמל היא זו הרוכשת את רוב החשמל המיוצר ע"י היצרנים הפרטיים, נכלל המימון הבנקאי הניתן ליצרני החשמל הפרטיים במסגרת מגבלת הלווה הבודד של חברת החשמל, ויוצר נטל כפול – הן על מקימי תחנות כוח פרטיות והן על חברת החשמל, שתתקשה לממן באמצעות המערכת הבנקאית את תוכניות הפיתוח העתידיות שלה.

כתב הערבות יינתן לכל יצרני חשמל הפרטיים אשר שיקימו תחנות כוח, בהספק של למעלה מ- 100 MW, ובאנרגיה מתחדשת תחנות בהספק של מעל ל- 12 MW, שיגיעו לסגירה פיננסית לא יאוחר מה- 31.12.2011. כמו כן, הערבות לא תחול על מי שזכה במכרז של המדינה או שכבר הגיע לסגירה פיננסית. לבקשת חברי הוועדה הסכים החשב הכללי כי היה ועד 31.12.2011 לא ינוצלו ערבויות המדינה ויהיה בכך צורך יפנה לוועדה להארכת הערבויות.

שר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ, אמר כי "זהו צעד חשוב נוסף בפתיחת שוק החשמל לתחרות ולשילובם של גורמים פרטיים בייצור החשמל באופן מבוקר. ממשלת ישראל ומשרד האוצר נחושים להתקדם ברפורמה במשק החשמל, והיום אושר מרכיב נוסף במהלך".

החשב הכללי, שוקי אורן, הוסיף כי: "אישור הערבויות על ידי וועדת הכספים יסייע לקידום יצור החשמל הפרטי והגדלת כושר ייצור החשמל בישראל".