הרעלה במושב בית יצחק: הרקע למעשה- נזקים שגרמו חיות בר לצינורות השקיה של גידולי צמחי נוי. תגובה מהירה של פקחי רשות הטבע והגנים מנעה אסון אקולוגי. אקולוג: הרעל שבו נעשה שימוש בהרעלות הזדוניות מסוכן ביותר גם לבני אדם

כלים

דיווח שהגיע בליל יום ראשון (25 באפריל) לפקח רשות הטבע והגנים חשף הרעלת חיות בר במושב בית יצחק שבשרון. פקחים שהוזעקו לאזור מצאו בתום סריקות, שנמשכו יום שלם, פגרים של 4 תנים, שועל, כלב בית וחתול בית. במהלך הסריקות נתגלה מקור ההרעלה, כאשר באחד מבתי הרשת ביישוב התגלתה כמות גדולה של פיתיונות בשר מורעלים בחומר ההדברה המסוכן "טמיק". כמו כן נמצאו קערות מים שגם בהן פוזר הרעל הקטלני. החקלאי לו שייך המשק הודה לאחר חקירה קצרה בביצוע ההרעלה ויוגש כנגדו כתב אישום. לטענתו פגעו חיות בר בצינורות השקיה שיועדו לגידולי אורליה- צמח נוי שאותו נוהגים להוסיף לזרי פרחים, ולכן פיזר את הפיתיונות. פגרי החיות והפיתיונות נאספו על ידי הפקחים והועברו לבדיקה במכון הווטרינרי בבית דגן ובעתיד, כאמור, יוגש כנגד החקלאי כתב אישום פלילי.

ד"ר יריב מליחי, אקולוג מחוז מרכז של רשות הטבע והגנים: "התגובה המהירה יחסית מנעה אסון אקולוגי גדול יותר, שכן שרשרת ההרעלות הייתה נמשכת ולולא נאספו הפגרים המורעלים מהשטח היו בוודאי נפגעים גם מינים נדירים של דורסים ויונקים נוספים שהיו ניזונים מהרעל. החקלאים צריכים להבין שהרעלות אינן יעילות לפתרון נזקי חקלאות והן יטופלו בחומרה. אני מקווה שהמסר יעבור לשאר החקלאים באזור- הרעלת חיות בר פשוט מחטיאה את המטרה מדובר ברעל מסוכן מאוד, שנועד במקור להזרקה ישירה לקרקע, ופיזורו בשטח עלול לפגוע גם בבני אדם- כמות מזערית של הרעל תהרוג בקלות ילד שיבלע אותה".

ד"ר נעם לידר, אקולוג ראשי של רשות הטבע והגנים ומי שהוביל את כתיבתו של דו"ח מיוחד בנושא ההרעלות, שהונח על שולחן הכנסת לפני מספר חודשים: "יש צורך היום, יותר מתמיד, בשינוי מערכתי ורב תחומי ביחס של מדינת ישראל לנושא ההרעלות. המציאות העגומה היא שהשימוש הלא חוקי ברעלים הללו פוגע באוכלוסיות חיות הבר בישראל, לרבות סכנת הכחדה של מינים נדירים, ועלול בהחלט להוביל גם לפגיעה קטלנית בבני אדם שייתקלו בפיתיונות מורעלים בשטחים הפתוחים. רשות הטבע והגנים משקיעה מאמצים ומשאבים רבים בטיפול בהרעלות ואף בנזקים הנגרמים לחקלאות, מתוך הבנה שנזקים אלו מובילים להרעלות, אך הפתרון האמיתי הוא באיחוד כוחות של כלל הגורמים אשר יש בכוחם להשפיע. אנחנו פונים לחקלאים בכל הזדמנות ומבקשים להיוועץ בנו במקרים של נזקים לגידולים- ולא לקחת את החוק בידיים. ניתן לפנות לפקחים דרך מוקד הסביבה 6911*, 24 שעות ביממה. מי שירצה לקבל עזרה- יקבל, אך מי שיבחר לפגוע בחיות- ייענש, ויש לקוות שבחומרה".