כ-150 הורים למתבגרים גדשו את הבית הסגול, מתחם הנוער בשוהם, להרצאת הכנה לקיץ. האנתרופולוג והפסיכולוג, תמיר לאון, מומחה לתרבות הפנאי של בני נוער, הכין את ההורים לקיץ, להתמודדות עם המחשבים, הסלולר, הטלויזיה, שעות השינה ותרבות הבילוי. ההרצאה התקיימה ביוזמת יחידת הנוער חמש ובשיתוף תיכון שוהם, חטיבת הביניים יהלום וחטיבת הביניים נחשון

כלים

ליאון סקר בפני ההורים את תרבות הבילוי של בני הנוער, הקודים התקשורתיים החבויים בה והסיכונים הכרוכים בה: שימוש באלכוהול, סמים, נרגילות וסיגריות, תרבות המועדונים והתמכרות המסכים. ליאון ניסה בהרצאה לפצח את סוד המנגנון של ההורה הדורש והסמכותי, לצד ההורה הפתוח, המאפשר והאינטימי. חלק ניכר מההרצאה עסק בנושא המסכים – טלויזיה, מחשב, פייסבוק, סלולר ומשחקי מחשב – וההתמכרות של בני הנוער אליהם. ליאון קרא להורים להוציא את המסכים מחדרי הילדים ולהעבירם למרחב הציבורי.

בתום ההרצאה נתנה נתלי רז, עו"ס נערים ומשפחות במחלקה לשירותים חברתיים בשוהם, להורים עקרונות מנחים בתקשורת עם הנוער, וזיהוי מצוקות. לשיחה עם נתלי הצטרפה גם בת-אל זיסמן, רכזת העצמה ומתאמת המאבק בסמים ואלכוהול של הבית הסגול, שהסבירה להורים על מהות סיורי הגנים, אשר ייערכו כל לילה ביישוב מתחילת החופש הגדול – ושסיורי הגנים הם האמצעי לתקשורת בלתי אמצעית עם בני הנוער. הורים רבים התנדבו בתום הערב לסיורי הגנים.

מחזיק תיק הנוער והצעירים, חבר המועצה, איתן פטיגרו: "המועצה המקומית שוהם, הנהלות בתי הספר, אגף חינוך וקהילה ויחידת הנוער והצעירים בחמש רואות חשיבות רבה במתן כלים להורים למתבגרים, להתמודדות עם דילמות שעולות בחיי היום יום. תופעות גיל ההתבגרות, שמועצמות בתקופת חופשת הקיץ, אינן פוסחות גם על שוהם ולכן חשוב שההורים ייערכו מראש ויהיו מודעים. אני מזמין את ההורים להשתתף בסיורי הגנים ואת הנוער באירועי הקיץ המגוונים שעליהם עמלו צוות יחידת הנוער והצעירים". מהמועצה וחמש נמסר כי לטובת ההורים עומדים כל העת צוות יחידת הנוער והעובדות הסוציאליות לנערות ונערים.

מיחידת הנוער חמש נמסר כי הקשר עם ההורים מתקיים באופן רצוף גם לאורך השנה, במסגרת קבוצות ההורים למתבגרים, שנפתחו במהלך השנה. לפני כחודש הסתיימה פעילותה של קבוצת הורים, בה השתתפו 5 זוגות הורים למתבגרים. במפגשים, בהדרכתה של לימור סגל, עובדת סוציאלית קלינית, בוגרת המסלול לטיפול משפחתי וזוגי, למדו ההורים מושגים מסייעים בהבנת התנהגות של מתבגרים, כלים מסייעים בשיפור דפוסי התקשורת בבית, זיהוי סימני משבר ומצוקה, והבנת השפעתם של הורים ערים ומעורבים על היחסים עם ילדיהם המתבגרים.

העבודה נעשתה באמצעות משחקי תפקידים, ניתוח דוגמאות אישיות, למידת מושגים ותרגילים שמטרתם העמקת המודעות העצמית של כל הורה. במסגרת הקבוצות התגלו נושאי התמודדות משותפים, בהם חיזקו ההורים זה את זה וקיבלו ייעוץ והכוונה כפרטים וכזוג.