שרי התמ"ת ופיתוח הנגב והגליל חנכו גם את מרכז התעסוקה הראשון במגזר הבדואי בישוב חורה – בשיתוף ג'וינט ישראל ואת אזור התעשייה המשותף להבים – רהט – בנישמעון. באתרים שהושקו והופעלו היום בלבד - בשגב שלום במפעל עוף עוז בחורה ובאזור התעשייה המשותף עידן נגב, נפתחים מקורות תעסוקה בהיקף של כ- 8000 מועסקים ישירים ועקיפים בתעשייה ובשירותים הנלווים, כמחציתם בטווח הזמן המיידי, בטווח של עד 3 שנים בתהליך מצטבר

כלים

שר התעשייה, המסחר והתעסוקה, בנימין (פואד) בן אליעזר חנך הבוקר (ג') במסגרת ביקורו בדרום את המפעל החדש "עוף עוז" ("עוף טנא" לשעבר) בישוב שגב שלום בהשתתפות סגנית השר, אורית נוקד מנכ"ל המשרד שרון קדמי בכירי המשרד, ראשי רשויות נכבדים מהמגזר הבדואי ובעלי המפעל.

מדובר במפעל חדש אשר יעסוק בשחיטת עופות לתעשיית המזון ואספקתם בעיקר לשוק המקומי. המפעל יעסיק 600 עובדים ישירים וכ- 1200 עובדים עקיפים רובם בני המגזר הבדואי, בהקמתו הושקע כ- 170 מיליון שקל. מדובר במפעל מחולל שינוי שיביא לקליטת מרבית המועסקים מהמגזר הבדואי – מה שלא היה בעשרות השנים האחרונות. היקף המענקים בגין השקעה זאת הינו – כ – 25 מילון ₪, במסלול המענקים הרגיל של מרכז ההשקעות. המפעל יחל לפעול תוך מספר חודשים. כרגע נמצא בשלב של עבודות פיתוח וחיבור לתשתיות.

עוד חנך שר התמ"ת בן אליעזר יחד עם השר לפיתוח הנגב והגליל, סילבן שלום את מרכז התעסוקה הראשון במגזר הבדואי, מבין שמונה מרכזים לתעסוקה בישובי הבדואים בנגב.

על פי הערכות מינהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת בראשותו של בני פפרמן, שיעור האבטלה לגברים ונשים במגזר הבדואי עומד על 9% ( גברים – 8% ונשים – 18%). עוד עולה מנתוני מינהל מחקר וכלכלה כי שיעור התעסוקה בקרב הבדואים עומד בממוצע כללי על 35%. מתוך הגברים הבדואים בגילאי 18-67 שיעור הגברים העובדים הינו 60% בעוד ששיעור הנשים הבדואיות עומד על - 10% .

בשנת ההפעלה הראשונה תוקם תשתית המרכז האזורי ושני מרכזים יישוביים בחורה ובשגב שלום, כאשר במהלך השנים הקרובות יוקמו מרכזי התעסוקה היישוביים בכל שבעת היישובים הבדווים בנגב ובמועצה האזורית אבו-בסמה. המרכז יהיה אחראי לכל נושאי התעסוקה של כלל האוכלוסייה הבדווית בנגב.

המרכז יספק סל שירותי תעסוקה (הכשרות מקצועיות, הכוונה וחונכות ליזמות עסקית), תשתית תעסוקתית (טיפול ויעוץ תעסוקתי לאוכלוסיה הבלתי מועסקת ולקהילה, בניית קשרי מעסיקים ומאגרי מידע), מנגנונים תומכי תעסוקה (פתרונות מימון לעסקים קטנים, הסעות, טיפול בילדים, תמרוץ להעסקת נשים) ועוד.

המרכזים הינם חלק מהתוכנית האסטרטגית לפיתוח הנגב (נגב 2015), והקמתם הינה פרי פיתוח משותף של משרד התמ"ת, המשרד לפיתוח הנגב והגליל וג'וינט ישראל ומופעלים באמצעות החברה למתנס"ים.

"האוכלוסייה הבדואית יכולה לתרום רבות לכלכלת ישראל, ועלינו למצות פוטנציאל זה", אמר שר התמ"ת בן אליעזר בדבריו הבוקר. "אחוז ההשתתפות הנמוך של אוכלוסיות אלו בכוח העבודה פוגע לא רק במגזר עצמו אלא גם במשק, בפוטנציאל הצמיחה שלו ומעל לכל בנו כמדינה. אי-השוויון התעסוקתי ההולך וגובר בין סקטורים אלו לשאר האוכלוסייה מציף סוגיות חברתיות משמעותיות ומסכן את האפשרות של חיים משותפים כאן בישראל. אני מקווה כי הקמת המפעל והפעלת מרכז התעסוקה יהוו את הבסיס לקראת השינוי המיוחל לחיים שוויוניים כאן בארץ ישראל".

מנהל מחוז הדרום בתמ"ת, סימן-טוב בנימין מסר כי "משרד התמ"ת מפעיל מגוון תוכניות וכלים לאוכלוסיה הבדואית, החל מהקמת מרכז תעסוקה דרך שיתוף בין רשויות ערביות ליהודיות בתחום התעשייה שבא לידי ביטוי בא.ת. משותף להבים-רהט-בני שמעון , תוך הפעלת שלוחת מט"י ייחודי למגזר הבדואי אשר ממוקם ברהט ונותן שירות לכל הישובים באזור". לדבריו מתקיימות גם הכשרות מקצועיות ייחודיות בתחומי תעסוקה נדרשים ע"י מימון נוסף של מלגות קיום והסעות שאינן ניתנות לאוכלוסיות אחרות וכן דרך הרחבת פריסת מעונות יום ומשפחתונים בישובי המגזר הבדואי. "משרד התמ"ת מתכנן הקמת קרן הלוואות לעסקים קטנים שתסייע לעסקים במגזר הבדואי אשר נמצאים בראשית דרכם".

מנהל המטה לפיתוח הנגב והגליל במשרד התמ"ת, אבי פלדמן מציין כי מרכזי התעסוקה לבדווים בנגב יהיו אחראים לכל נושאי התעסוקה של האוכלוסייה הבדווית בנגב המתגוררת ב-7 ישובי הקבע ובמועצה האזורית אבו-בסמה. המרכזים מיועדים לפעול תוך שיתופי פעולה עם כל הגורמים האזוריים/ארציים – מנהלות תעשיה, אקדמיה, מוסדות חינוך, גופי מימון ותכנון אורבאני וארגונים נוספים תפקיד המרכז לקדם את סוגית התעסוקה של הבדווים בנגב על כל היבטיה, מקידום מדיניות ממלכתית והסרת חסמים ועד לטיפול בפרט מחפש העבודה. הנחת היסוד היא שרק לפעולה סינרגטית וכוללת יש סיכוי להביא לשינוי משמעותי, מתמשך ובר קיימא.

במהלך השקת מרכז ההשמה בתעסוקה ביישוב הבדואי חורה אמר שר התמ"ת בנימין (פואד) בן אליעזר כי "ממשלת ישראל אמצה תוכנית זו והחליטה להקים את המרכז לקידום תעסוקה לבדווים בנגב תוך שיתוף פעולה עם ג'ויינט ישראל. המרכז יפעל במודל דומה למודל "מעברים" ויספק שירותים מגוונים לאוכלוסיה הפרוסה בשטח גיאוגרפי גדול עם קהילות יעד מגוונות: אוכלוסיה עירונית, עירונית כפרית וישובים בלתי מוכרים, נשים וגברים בגילאים שונים ואוכלוסיה גדולה מאד של צעירים העומדת להצטרף לשוק העבודה בשנים הקרובות. ללא ספק המרכז יהווה כלי משמעותי לקידום תעסוקת הבדווים בנגב.".

המשנה לראש הממשלה, השר לפיתוח הנגב והגליל, סילבן שלום אמר במהלך חנוכת מרכז התעסוקה כי "שילובה של האוכלוסייה הבדואית בתחומי התעסוקה והחברה, הוא תנאי הכרחי לפיתוח הנגב. מרכז התעסוקה האזורי נבנה בתפיסה חדשנית שרואה לנגד עיניה את הסוגיות שיובילו לפריצת חסמים לצד עבודה נכונה עם הקהילה הבדואית. במקביל להקמת מרכז התעסוקה האזורי יתפתחו מרכזים יישוביים שיעבדו ברמה המקומית עם אוכלוסיות ספציפיות על המאפיינים השונים בכל אחד מהישובים. השילוב בין התרת החסמים, בניית תשתיות שיסייעו לשילוב האוכלוסייה בשוק העבודה, גיוס מעסיקים בניית תוכניות והכשרות, יביאו כבר בזמן הקרוב לשינוי במבנה התעסוקה במגזר הבדואי. שיתוף הפעולה בין המשרד לפיתוח הנגב והגליל, משרד התמ"ת, הג'וינט והחברה למתנ"סים כגוף מפעיל יעניקו את הכלים הנדרשים ויביאו לפריצת דרך בתחום".

מנכ"ל תב"ת, פרופ' יוסי תמיר אמר כי "ג'וינט ישראל, כארגון ששם לעצמו יעד לסייע לאוכלוסיות חלשות ובמיוחד אלו הנמצאות בפריפריה הגיאוגרפית והחברתית וליצור עבורן אפשרויות להשתלבות בעבודה ובחברה הישראלית, הסכים להצעת הממשלה לקחת חלק בישום ההחלטה להקמת מרכז התעסוקה, לנהל את תהליך הקמתו ולמממן חלק מעלותו.

הקמת המרכז מחייבת עבודת הכנה מדוקדקת ומורכבת ושנת 2010 מיועדת למטרה זו. בתקופה זו תוקם תשתית המרכז האזורי ושני מרכזים יישוביים, כאשר במהלך השנים הקרובות יוקמו מרכזי התעסוקה היישוביים בכל שמונת היישובים הבדואים בנגב לרבות אבו-בסמה."

כמו כן צפוי השר בן אליעזר לחנוך היום את אזור תעשייה משותף להבים – רהט – בני שמעון בהשתתפות ראשי הרשויות השותפות בתאגיד התעשייה ותעשיינים.

מדובר באזור תעשייה אשר היוזמה להקמתו הינה של משרד התמ"ת שהחלה ב- 1998 . עד עכשיו הושקעו בתשתיות כ- 20 מיליון שקל והמשרד מתארגן כבר לפיתוח של השלב השני בהשקעה של עוד 25 מיליון שקל נוספים.

שר התמ"ת בן אליעזר אמר כי אזור התעשייה המשותף ייתן מענה לנושא התעסוקה באזור ויהווה אבן שואבת למפעלים ועסקים אשר ירצו ליהנות מאזור תעשייה מפותח בעל תשתיות מתקדמות, נגישות תחבורתית נוחה וכוח עבודה מיומן ומגוון.

השר בן אליעזר הוסיף ואמר כי "אזור תעשייה זה ייתן גם אכסניה למבני ציבור כגון בית חולים שיוקם פה וכן בי"ס להכשרה מקצועית. אני משוכנע כי מבני ציבור אלו ישרתו נאמנה את אוכלוסיית הנגב וישפרו את איכות חייהם. אולם, חשיבותו של אזור התעשייה המשותף ללהבים, רהט ובני שמעון איננו רק בתחום הכלכלי והחברתי– אלא מהווה דוגמא ומופת לדו קיום ולהוכחה שבשיתוף פעולה של רשויות ומגזרים שונים בחברה הישראלית - ניתן להגיע לתוצאות אדירות ולהגשים את החזון של חברה ישראלית מלוכדת ושיוויונית. אזור התעשייה המשותף הינו גשר בין מגזרי אשר יספק תעסוקה ויקרב את האוכלוסיות השונות בנגב".