ככלל, מעסיקים המפרסמים מודעות דרישה לעבודה, מנסים להתחמק מקבלת נשים בהיריון לעבודה ככלל. הסיבה לכך היא כלכלית גרידא שכן אישה בהיריון, צפויה לעבור בדיקות רבות במהלך הריונה וכן צפויה להיעדר מהעבודה תקופות ארוכות לרבות ובעיקר, במהלך חודשי ההיריון האחרונים ובחופשת הלידה, מסביר עו"ד שלי נחום

כלים
מטבע הדברים, אף לאחר סיום חופשת הלידה, תידרש האישה לטפל בילדים לעיתים תכופות, דבר אשר יפגע ביכולת העבודה שלה וכמובן, בעסקו של המעביד.

מטבע הדברים, מעסיק יעדיף שלא לקבל לעבודה אישה בהיריון אולם, יש לדעת שהחוק אינו מתיר בידי המעסיק כל ברירה והוא אינו רשאי להפלות אישה בהריון שאם לא כן, הוא עלול לשלם לה פיצויים גבוהים ביותר.

מה קובע החוק בעניין זה?

סעיף 2 לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה קובע כי לא יפלה מעביד בין עובדיו או בין דורשי עבודה מחמת הריון, לרבות בשלב קבלתם לעבודה.

מה גובה הפיצוי אותו עלול לשלם מעביד?

בע"ב 303630/98, ד"ר עלמה לוי נ. רד רמות חממה לטכנולוגיות מתקדמות בע"מ, מוסיף עו"ד שלי נחום, לא התקבלה ד"ר עלמה לעבודה עקב הריונה. בית הדין קבע כי על המעביד לפצות אותה בסך של למעלה מ-150,000 ₪ ללא שעבדה ולו יום אחד. בפסק הדין חילק ביה"ד את סכום הפיצוי לשכר עבודה אשר הייתה יכולה ד"ר עלמה להרוויח לו הייתה מתקבלת לעבודה בסך של כ- 76,500 ₪ פיצוי בגין דמי לידה אשר היו משולמים לה לו התקבלה לעבודה בסך 30,000 ₪ וכן פיצוי בגין הפגיעה בכבודה ובגין ההשפלה שעברה בסך 50,000 ₪.

על מי מוטל נטל הראיה?

בעניין זה חשוב להדגיש כי נטל הראיה, כבדרך הכלל, הוא על העובדת התובעת את נזקיה להוכיח שדחיית קבלתה לעבודה נבעה מעובדת הריונה ולא עקב קבלתו לעבודה של מועמד מתאים יותר, מדגיש עו"ד נחום.

פיטורין של עובדת בהיריון - האם מותר לפטר עובדת בהיריון?

במידה ועבדת שישה חודשים, לכל הפחות, במקום עבודה הרי שבמהלך חופשת לידה או במהלך 45 הימים שלאחר השיבה מחופשת לידה, המעביד יאלץ לפנות אל משרד העבודה והרווחה על מנת לקבל אישור מיוחד לפיטורין. החוק קובע כי לא יינתן אישור לפיטורין אם הם קשורים להריון שלך. ללא קבלת היתר, הפיטורין אינם תקפים, כאילו לא אירעו והעובדת זכאית להמשיך לעבוד ולקבל שכר.

ומה לגבי הרעת תנאים בזמן היריון?

הרעה מוחשית בתנאי העבודה מאפשרת התפטרות כדין מפוטר, משמע, להתפטר כאילו פוטרת ולקבל אגב כך את כל הזכויות המגיעות למפוטר. חוק עבודת נשים אוסר על הרעת תנאי עבודה בזמן הריון ומחייב, כמו פיטורין בהריון אישור של משרד העבודה והרווחה לביצוע הרעת תנאי העבודה. יודגש כי פגיעה בהיקף משרתה של עובדת בהיריון תיחשב הרעה בתנאי עבודתה שכן זו תפגע בהכנסתה ופגיעה כזו, מחויבת באישור משרד העבודה והרווחה.

מה גובה הפיצוי?

בפסקי דין בהם פוטרה עובדת במהלך הריונה קבע בית הדין לא אחת הן פיצויים ממוניים, היינו הפסד שכר עבודה ודמי לידה אשר יכלה העובדת להשתכר לולא פוטרה והן פיצויים לא ממוניים בגין הפליה ופגיעה בכבוד העובדת עד לסך של 50,000 ₪.