"הנחת העבודה שלנו היא שכל מה שנמצא במחסנים הסורים עובר לחיזבאללה. לעיתים מדובר ב-100 משאיות ביום. חלקן נושאות ציוד אזרחי וחלקן צבאי", כך אמר היום (יום ג') אלוף פיקוד הצפון גדי אייזנקוט בסמינר של המרכז לחקר הביטחון הלאומי באוניברסיטת חיפה שנערך לזכר חללי מלחמת לבנון השנייה.
האלוף אייזנקוט התייחס בדבריו בעיקר לחזית הצפונית, אולם בפתח דבריו דיבר בכלליות על תפיסת הביטחון בישראל. "בעקבות הניסיון של השנים האחרונות אנחנו מבינים שמול טרור אפשר להילחם רק על ידי שליטה בשטח ולא על ידי הרתעה. מערכת הביטחון על שלוחותיה הצליחה להביס את הטרור ביהודה ושומרון וגם בעזה יש לנו הישגים גדולים", אמר.
לגבי החזית הצפונית אמר אלוף הפיקוד כי מצד אחד 4.5 השנים האחרונות הן השנים השקטות ביותר בתולדות מדינת ישראל, אולם מצד שני ברור שהיכולת הסורית לא נפגעה כלל מאז מלחמת יום כיפור וחיזבאללה התעצם מאוד מאז סיום מלחמת לבנון השנייה. לדבריו, הדרך המרכזית להשאיר את השקט על כנו היא דרך הרתעה חזקה של צה"ל. "אנחנו תפסנו את מלחמת לבנון השנייה כלא מספקת מבחינת התוצאות, אבל לא כך רואה זאת חיזבאללה. נסראללה לא העלה על דעתו שבתום המלחמה הוא יאלץ לוותר על כל המרחב שבין הכפרים לטובת חיילי האו"ם וצבא לבנון ושעליו להסתפק בהתכנסות בכפרים. תוצאות המלחמה השאירו אצלם רושם רב", אמר והוסיף כי מרכז הכובד האמיתי של חיזבאללה הוא האוכלוסייה השיעית בלבנון ולא איראן או סוריה וכי בעקבות העימות האחרון ברור לארגון כי הוא ישלם מחיר כבד במרכז כובד זה באיום נוסף.
"באירוע האחרון לפני מספר חודשים בו ספגנו אבדה קשה כשאיבדנו את סא"ל דב הררי הגבנו בירי טילים לתוך לבנון, טילים שפגעו גם בכפרים, וחיזבאללה עמד, לא התערב ואמר שזה לא עניינו. זה מראה מה חושבים עלינו בצד השני".
בהקשר לאירוע זה התייחס האלוף גם לאופן הפעלת הכוח של צה"ל בגיזרה הצפונית. "הפסקתי את הפעלת הכח בתחושה קצת לא טובה, כאילו הפסקתי אותה מוקדם מידי - תחושה שנבעה בגלל תפיסה מוטעית לגבי כמות הנפגעים בצד השני באותו רגע. רק אחרי שדיברנו עם חיילי האו"ם הבנו שהתחושה בצד השני היא שהשתגענו. מאז הם זהירים הרבה יותר", ציין.
בנוגע לשיטה הפעולה של חיזבאללה שכוללת הפיכת כפרים שיעים לבסיסי ירי לעבר ישראל אמר כי בדומה למלחמת לבנון השנייה, גם בעתיד יפעל צה"ל ראשית באופן נקודתי לסיכול האיום, לאחר מכן ידאג לפינוי האוכלוסייה ולאחר מכן ניתן יהיה להפעיל את כל סוגי החימוש לעבר אותו כפר. עוד הוא הוסיף כי בפגישות שהיו בין נציגי צה"ל לנציגי צבא לבנון בראש הנקרה בתיווך מפקדי יוניפיל הראו נציגי צה"ל מפה של ההתחמשות של חיזבאללה בתוך הכפרים. "אמרנו להם שכל זה נעשה בעצימת עין שלהם ובמידה ותהייה התדרדרות, התוצאה תהייה על אחריותם. אנחנו לא משתמשים באזרחים כמנוף, חיזבאללה כפה את המצב הזה בדרך ההתחמשות שלו", אמר.
בהתייחסות נוספת לכוח האו"ם וצבא לבנון הפרוס בדרום לבנון אמר האלוף כי התועלת של החלטה 1701 גדול מהנזק. "חיילי יוניפיל עושים עבודה טובה בעיקר בשטחים הפתוחים. מצבא לבנון לא היו לנו ציפיות והוא אכן לא עושה הרבה, אבל גם להם יש משמעות".
כשנשאל על החשש כי במקרה מלחמה, ערביי ישראל יכולים לשבש את מהלך גיוס הכוח לצפון ענה אייזנקוט, "ערביי ישראל הם אזרחי המדינה ואני לא רואה בהם אויב. לצה"ל יש תוכניות להתמודד מול כל מי שינסה לפגוע בגיוס הכוחות".
לסיום אמר אלוף פיקוד הצפון מאז מלחמת לבנון השנייה מצבו של צה"ל שונה: אם ביכולת המודיעינית, אם בהיקף המטרות, שלא היה כדוגמתו בעבר ואם מבחינת שיקום האמון הציבורי בצה"ל.