בשעה זו בבנייני האומה בירושלים מוענק ל10 כלות וחתנים פרס ישראל במעמד ראש הממשלה, נשיא המדינה, יו"ר הכנסת, נשיא בית המשפט העליון, שר החינוך וראש עיריית ירושלים. שר החינוך, גדעון סער, התייחס בנאומו לצורך בחשבון נפש ביום שמחתנו ואמר: "קיימות בעיות עומק בחברה הישראלית המחייבות התמודדות אמת. בראשן- הפילוג לשבטים, ההולכים ומתרחקים האחד מן השני"
בעניין זה אמר השר סער: "דומה שחומות של ניכור נבנות בין שבטי ישראל. חומרי הבניין הם בורות, אי הכרת האחר, העדר כבוד לזולת ולשונות, חוסר-סובלנות. שבטי ישראל הולכים ומתבדלים. הם פחות מתווכחים ויותר מתנשאים זה על זה. שוללים את עולם הערכים של האחר ואת אורח-חייו".
שר החינוך אמר: "אנו זקוקים היום לאמנה חברתית חדשה כדי שכולנו נבנה ביחד את ישראל של העתיד".
"ביסודה של אמנה זאת צריכים להיות", אמר השר סער, "תפיסה ממלכתית מחודשת; כללי משחק מובנים ומוסכמים; רצון אמיתי לשתף את כל בני-החברה בחיי המדינה ובקידומה; גישה שונה לאחר".
"ראשית, יש לכבד את מוסדות המדינה, את רשויות השלטון ואת שלטון החוק. אי אפשר לחנך לכיבוד הרשות השופטת, ע"י טיפוח והפגנת בוז לרשות המחוקקת והמבצעת. כיבוד המדינה, מוסדותיה וחוקיה צריך לשקף יחס עמוק, גם כאשר הפרט מתקשה להזדהות עם ההכרעות בנושא מסוים". אמר השר.
עוד אמר: "קיים אינטרס חברתי מובהק להסדיר את מערכת היחסים בין הרשות המחוקקת לרשות השופטת. חקיקת חוק יסוד: החקיקה, המגדיר את הליכי חקיקת חוקי יסוד, מעגן את הסמכות לפסילת חוק שהינו בלתי חוקתי וקובע את הנסיבות שבהן הרשות המחוקקת יכולה להתגבר על פסיקה כזאת – הינה חיונית.
שר החינוך הדגיש בנאומו כי הוא מתייחס לצורך העקרוני להסדיר את הנושא בחקיקה, ולא לפרטים שבמחלוקת בהצעה שמצויה בימים אלה בדיון ציבורי. "ככל שיחלוף הזמן – הסיכויים לחקיקת חוק כזה בחברה מקוטבת כשלנו – רק יקטנו. אמון הציבור במערכת הפוליטית והשיפוטית גם יחד – ימשיך להישחק" אמר השר סער.
שנית, אמר השר סער, יש לחתור לשותפות כלל הזרמים בחברה במערכות המדינה.
"נדרש שינוי עמוק בכיוון של הגדלת השוויון בנטל. אזרחי ישראל מכל הזרמים בעם צריכים וחייבים להשתתף בקיום החובות האזרחיות ובראשן – השירות הצבאי או שירות לאומי-אזרחי כחלופה במקרים המתאימים. זה צודק וזה מתחייב גם מהשינויים הדמוגרפיים בחברה הישראלית. כנסת ישראל תצטרך לגבש הסדר חקיקתי כזה, המשנה את המציאות הקיימת. נדרש מאמץ לשילוב מיטבי של כלל אזרחי ישראל בכלכלה, בשוק העבודה, בצמתי הכרעה, באחריות. מערכות המדינה חייבות לגלות גמישות וגם לסלול דרכים חדשות על-מנת לתת מענים מותאמים לאורח-חיים".