כלים

כנס מדעי ראשון בנושא מאגרי רקמות לחקר הסרטן: רופאים, חוקרים, נציגי תעשייה וממשלה הגיעו לכינוס, בו הוצגו מחקרים שבוצעו הודות למאגר וכן החזון להקמת בנק רקמות לאומי

הכנס המדעי הראשון בנושא מאגרי רקמות למחקר בתחום הרפואה בכלל והסרטן בפרט התקיים לאחרונה בשיבא.

מטרתו העיקרית של הכנס היתה להגביר את המודעות לחשיבות קיומם של מאגרי דגימות ביולוגיות לצרכי מחקר רפואי וליידע על קיומם ופעילותם של מאגרי רקמות חלוציים ופורצי דרך בשיבא. כל זאת על מנת לאפשר ביצוע מחקרים יישומיים ע"י חוקרים ורופאים בשיבא, באקדמיה ובתעשייה. מחקרים אלו מובילים לעידן חדש של רפואה אישית בו לכל חולה מותאם טיפול משופר המתבסס על הנתונים האישיים שלו.

כמו כן, הוצג החזון להקמת בנק רקמות לאומי אשר יקיים שיתוף פעולה בין בתי החולים השונים בארץ. בכנס נכחו נציגים ממשרדי הממשלה הרלוונטים ומבתי חולים נוספים הפועלים לקידום אינטרס משותף זה.

לכנס הגיעו כ-200 איש מרחבי הארץ, כולל מדענים וסטודנטים מאוניברסיטאות שונות, בתי חולים, נציגים מהתעשייה, ממשרדי ממשלה שונים, מקרנות הון-סיכון ועוד. את הכנס פתחו בברכות פרופ' שלמה נוי, מנהל בי"ח השיקומי וסמנכ"ל מו"פ של שיבא וד"ר אמיר און, מנהל המרכז לאונקולוגית ריאות בשיבא.

ההרצאה הפותחת ניתנה ע"י המנהלת המדעית של בנקי הרקמות בשיבא, ד"ר יהודית כהן, ובה הוצג תהליך הפיכת החזון למציאות, תיאור הגדרת הצורך, החזון, המטרות והפעילות בפועל, תוך שימת דגש על איסוף דגימות לאחר קבלת האישורים המתאימים מוועדת הלסינקי וללא פגיעה במטופל עצמו.

פרופ' דרור חרץ, יו"ר ועדת הלסינקי, סקר את נושא האתיקה והרגולציה בתחום. בהמשך הוצגו עבודות של מדענים ורופאים אשר פועלים בשיתוף פעולה עם בנקי הרקמות בשיבא, ודנו בפוטנציאל הטמון בקידום המחקר הרפואי אשר מבוסס על דגימות כאלו.

המרכז הרפואי שיבא הינו הגדול ביותר במזרח התיכון וככזה, מאפשר ייצוג רבגוני של מטופלים, המאפשרים איסוף מגוון רחב של דגימות ביולוגיות למחקר. עד כה נאספו דגימות רקמה ו/או דם מיותר מ-1300 מטופלים. קיומם של מאגרי רקמות מוסדיים למחקר, דורשים מאמץ מרוכז של צוות רב תחומי הכולל מקצוענים בתחומי הרפואה, המדע והפרא-רפואה.