כוחות הצלה מישראל ומירדן השתתפו בימים אלה בתרגיל משותף שדימה הערכות אזורית לרעידת אדמה. התרגיל נוהל תחת העיקרון ש"כל המציל נפש אחת, כאילו הציל עולם ומלואו". האירוע יוצא הדופן אורגן בשיתוף מגן דוד אדום (מד"א) והסהר האדום הירדני (JRC), ונטלו בו חלק קרוב ל-200 איש, לרבות אנשי מקצוע מיומנים משתי המדינות וכן חברי הסגל האקדמי וסטודנטים מהפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון בנגב
הצוותים הקימו מחנה באזור תמנע עבור "מפונים פנימיים זמניים". "הצפייה באנשי הסהר האדום הירדני, מקימים אוהל בסיוע שתי סטודנטיות מאוניברסיטת בן-גוריון כאילו שהם עובדים יחדיו מאז ומעולם, העניקה לי תחושת סיפוק גדולה", אמרה ד"ר ברוריה עדיני, חברת סגל במחלקה לרפואת חירום של האוניברסיטה ואחת ממתכנני הפרויקט. "היתה כאן אנרגיה בלתי רגילה, כאשר הן הישראלים והן הירדנים מצאו שפה משותפת ועבדו יחדיו. שיתוף הפעולה היה אמיתי ולא משהו שרק מדברים עליו".
התרגיל התקיים במהלך הכנס הרביעי של הפורום לפיתוח ואסטרטגיה, שכלל גורמי מפתח בכירים ממד"א, הסהר האדום הירדני ואוניברסיטת בן-גוריון בנגב, המשמשת כפלטפורמה לשיתוף הפעולה האזורי. האירוע התקיים במעמד נציגים מהוועד של הצלב האדום הבינלאומי והאיחוד האירופי, התומכים ביוזמה המשותפת מאז היווסדה, לפני כשנתיים.
"אין זה מקרה שאנחנו נמצאים כאן קרוב לשתי הערים האחיות, עקבה ואילת" הסביר ד"ר דגן שוורץ, חבר סגל במחלקה לרפואת חירום באוניברסיטה ולשעבר המשנה למנהל הרפואי של מד"א. "הקרבה שלנו, משמעותה שצוותי ההצלה ייאלצו לעבוד יחדיו ובשיתוף פעולה, במידה ויהיה עלינו לתת מענה באופן המהיר והמקצועי ביותר המתבקש מאירוע כזה". התרגיל תוכנן זמן רב לפני האסון שהתרחש ביפן לפני כשבוע, ומארגני הסדנא ניצלו את צירוף המקרים הזה על מנת להגביר ולחזק את הרלוונטיות והחשיבות שלו.
ד"ר מוחמד אל-חדיד, נשיא הסהר האדום הירדני ולשעבר יו"ר הועדה המתמדת של הצלב האדום הבינלאומי, שהיה מעורב בקידום שיתוף הפעולה בין שני הארגונים, השווה את המצב ביפן לזה שבאירוע בהאיטי, בציינו כי "ניתן לראות את ההבדל כאשר מדינה ערוכה ומוכנה לאירוע כגון זה. "מה היה קורה" הוא תהה "אם אסון בהיקף כזה היה מתרחש במדינה "שבה תרבות המוכנות אינו מוטמע כמו ביפן".הוא הביע את דאגתו מפני העתיד, בהסבירו שהקיצוניות של שינויי האקלים עלולה להוביל בעתיד לעליה באסונות הטבע."בשנת 2010 היו 950 אסונות טבע מתועדים עם כ-300.000 הרוגים, נתון המשקף עליה משמעותית לעומת ממוצע שנתי של 785 אסונות טבע, לא כולל קונפליקטים מזוינים" אמר ד"ר אל-חדיד, כשהוא מביע את דאגתו מהעליה בהיקף האסונות ברחבי העולם, שתאופיין בהיעדר מענה הולם.
הוא שיבח את הפורום לפיתוח ואסטרטגיה ואת אוניברסיטת בן-גוריון בנגב על היוזמה. "הזרע שנשתל כאן על ידי אוניברסיטת בן-גוריון בנגב צומח לכדי עץ שיוביל לביסוס שמשיה שנוכל לשבת מתחתיה ואשר תגן עלינו בעתיד".
מנכ"ל מד"א, אלי בין, חזר על דבריו של ד"ר אל-חדיד, בהוסיפו כי יהיו אלה הקשרים האישיים שנרקמו אשר יעשו את ההבדל אם וכאשר אסון יתרחש. "התרגיל שביצענו כיום הינו קריטי ומשקף את היחסים והקשרים ארוכי הטווח שרקמנו עם הסהר האדום. העבודה המשותפת מסייעת לנו לקדם את האג'נדה המשותפת שלנו ולבנות את הבסיס לשלום בר קיימא באזור". אוניברסיטת בן-גוריון בנגב היא האוניברסיטה היחידה בישראל המעניקה תארים אקדמיים במסגרת תכנית לימודים ברפואת חירום, בראשותה של ד"ר לימור אהרונסון-דניאל, המהווה בסיס להקמת מרכז מחקר שיתן מענה בתחום חיוני זה.