בעקבות החלטת ועדת השרים לענייני חקיקה השבוע, לאשר את הצעת החוק לשימוש במים אפורים מזהיר גלעד יפה, מנכ"ל משתלות יגור, מפני הצטברות מזהמים ותמלחות בקרקע וחדירתם למי התהום: "אישור השימוש במים אפורים הוא צעד חשוב מאוד במצב החמור שבו אנו עומדים היום, אולם החוק חייב לכלול התייחסות מפורטת לנושא תחזוקת המערכות, בכדי למנוע נזק מצטבר ובלתי הפיך לקרקע"

כלים

יפה מציין כי במשתלות חשים היטב את תוצאות קמפיין 'ישראל מתייבשת' של רשות המים: "בכל קיץ יש ירידה טבעית בהיקפי הפעילות במשתלות, אולם בשנתיים האחרונות אנשים מחפשים פתרונות לחסכון במים וזה מתבטא בצמצום השטחים הירוקים והמדשאות, עניין גובר בצמחייה חסכונית במים המותאמת לאקלים הישראלי, או ייבוש חלקים מהגינה. גם מי שממשיך לשמור על גינה ירוקה, לפחות בחלקה, בהחלט חושב פעמיים ומגלה אחריות. הציבור בהחלט מפנים את המסר ונוהג בחסכון".

במשתלות יגור נערכו לתקופת היובש ולמחירי המים המאמירים והרחיבו את מחלקת אביזרי החסכון בהם טפטפות בספיקה נמוכה, תערובות שתילה חסכוניות במים המפחיתות עד 50% מדרישת ההשקייה, ובעתיד כשיכנסו החוקים לתוקף יוצעו ללקוחות גם אוגרי מי גשמים ומערכות למחזור מים אפורים.

יפה מאשר כי עליית מחירי המים הופכת את תחזוקת הגינה ליקרה מאוד. אז איך בכל זאת שומרים על מעט ירוק בעיניים בלי לפשוט את הרגל? במשתלות יגור מציעים את עשרת הכללים להשקיה נכונה וחסכונית:

  1. השקו את גינתכם בחכמה ובחסכון - השתמשו במחשב השקיה או קוצב מים. חלקו את הגינה לקבוצות השקיה תוך התאמת כמויות המים ותדירות ההשקיה לכל קבוצת צמחים ע"פ דרישותיה.
  2. השתמשו בטפטפות תוך התאמת ספיקתן לצריכת המים של סוגי הצמחים השונים. דאגו לנקות ו/או להחליף טפטפות סתומות באופן שוטף.
  3. השקו מדשאות ואזורים בהם מותקנת מערכת התזה לפנות בוקר. השקיה בשעות הקרירות כאשר אין משבי רוח, תקטין את ההתאיידות ואף תמנע מחלות עלים.
  4. הגדילו את מרווחי ההשקיה לצמחיה ולדשא. הדבר יגרום לעידוד העמקת השורשים ויצירת צמח חסון ושאינו מפונק, בעל יכולת מיטבית של קליטת מים מהקרקע.
  5. השתמשו במזלף או בצינור עם "טוש" להשקות צמחים בודדים המראים סימני צימאון, כמו גם קטעי דשא הסובלים עקב פיזור מים לקוי ממערכת ההמטרה.
  6. הצניעו בקרקע כמויות גדולות של קומפוסט, המשפר את אחיזת המים בקרקע, (עד 20 ליטר למ"ר), בכך תגדילו את כמויות המים העומדים לרשות הצמח.
  7. השתמשו בכמויות נדיבות של חומר חיפוי, כדוגמת שבבי עץ, כמעטה המונע התיבשות והתחממות הקרקע כמו גם נביטת עשביה, המתחרה על המים.
  8. העדיפו לשתול צמחים הידועים כצרכני מים נמוכים, דאגו לשתול צמחים בוגרים או מפותחים ובכך תחסכו זמן גידול ודרישות השקיה גבוהות.
  9. כסחו את הדשא לעתים תכופות להנמכתו. בנוסף, דילול בעזרת מדללת דשא ודישון מתאים יביאו לחסכון ניכר בצריכת המים.
  10. דאגו לגזום נוף מיותר של העצים והשיחים ולהקטין ע"י כך את איבוד המים.

ולסיכום - תכנון נכון של גינה לטווח ארוך צריך להתבסס על מספר צעדים: בחירת צמחים שעמידותם גבוהה יחסית בתנאי יובש, שימוש יעיל במים, טיפול יעיל ואחזקת גינה- למניעת יובש.

________________________________________________________________________________________