כלים

שוברים את מחסום הבושה: על פי סקר חדש שנערך לרגל אירועי המודעות לביישנות רפואית נשית - 72% מתושבות הצפון: "יש בעיות רפואיות מבישות שנשים אינן מדווחות עליהן"

מסקר חדש, שנערך על ידי מכון הסקרים TNS לרגל אירועי המודעות לביישנות רפואית נשית שייערכו בארץ בשבועיים שבין ה- 19.2.12 ל- 3.3.12, עולה כי 72% מנשות חיפה והצפון סבורות, כי יש בעיות בריאות שנשים מתביישות בהן ובעקבות זאת נמנעות מלשתף את הרופא המטפל, הבעל ואפילו את החברה הכי טובה.

בעיות בתפקוד המיני, קשיים רגשיים ונפשיים, בעיות ברצפת האגן כמו דליפת שתן ועוד, נמנות עם בעיות הבריאות שיחסן של נשים אליהן כרוך בבושה ובהכחשה, ואף הימנעות מטיפול כתוצאה מכך.

כדי לשבור את מחסום הבושה תקיים מחלקת נשים-יולדות במרכז הרפואי זיו, שני מפגשי בריאות לנשים בקהילה, ביום רביעי ה- 29 לפברואר ויום שישי ה-2 למרץ. המפגשים נועדו להעלות את המודעות לבעיות, לתת מידע ולהציג דרכי טיפול אפשריות בפני נשים החוות פגיעה בבריאותן ובאיכות חייהן, ובמסגרתם תינתן לנשים אפשרות להירשם לבדיקה וייעוץ ביחידה לאורוגניקולוגיה ללא צורך בהתחייבות. המפגשים מיועדים לנשים מעל גיל 40.

על פי תוצאות הסקר, שנערך בקרב מדגם מייצג של 800 נשים בארץ, אחת מכל עשר נשים בישראל טיפלה בהיחבא בבעיה רפואית אישית לפחות פעם אחת בעבר. בהשוואה לנתונים הארציים עולה, כי בקרב נשות הצפון המספר כמעט כפול, כאשר לא פחות מ-18% העידו כי טיפלו מספר פעמים בבעיה רפואית כלשהיא מבלי לשתף את קרוביהן.

עוד עולה מן הסקר, כי שליש מהנשים בישראל סובלת מדליפת שתן וכי אחת מכל חמש נשים בגילאים 40 עד 49 סובלת מהתופעה ואינה מטופלת. למעלה ממחצית מהן (51.5%) סובלות מדליפת שתן בעת מאמץ, בזמן התעטשות, ריקוד, שיעול או צחוק. 19% סובלות מדחיפות ותכיפות בהטלת שתן, ונאלצות לרוץ לשירותים לעתים קרובות. קרוב ל-30% סובלות מדליפה משולבת, המתבטאת גם בעת מאמץ וגם בביקורים תכופים בשירותים. מקרב הנשים הסובלות מתופעות אלו, 68% מודות כי אינן מדברות על הבעיה.

ארגון הבריאות העולמי הגדיר את בעיית דליפת השתן כאחד הנושאים הרפואיים האחרונים שיש עליהם טאבו, כך גם בישראל - ממחקר שנערך בקרב נשים בישראל שסבלו מדליפות שתן, התברר כי הן נטו לדחות את הטיפול בבעיה בחמש עד שבע שנים (!) בממוצע, מסיבות רגשיות.

ד"ר נעמה מרקוס-בראון, מנהלת ומקימת היחידה האורוגינקולוגית במרכז הרפואי זיו אומרת, כי במצב אידיאלי קרוב ל-50000 נשים בשנה היו עוברות ניתוח לדליפת שתן, אך בפועל מנותחות רק כ-2000. "רבות מן הנשים הסובלות מן התופעה חושבות שהיא תחלוף עם הזמן וחלקן לא מודעות לכך שניתן לטפל בנושא, הן לא ניגשות לטיפול והתופעה רק מחמירה עם השנים" אומרת ד"ר מרקוס-בראון.

עוד מוסיפה ד"ר מרקוס-בראון, כי תחום הניתוחים לדליפת שתן וצניחת אברי האגן התפתח מאוד בשנים האחרונות וכיום ניתן לבצע ניתוחים באשפוז יום, דבר המאפשר לנשים אשר לא מרגישות בנוח לחשוף את הבעיה מול משפחה וחברים לעבור את הטיפול בדיסקרטיות מרבית וזהו יתרון גדול מאוד.

מפגשי בריאות בנושא "ביישנות רפואית נשית"- יום רביעי ה- 29 לפברואר ויום שישי ה-2 למרץ, החל מהשעה 8:30 בחדר ההרצאות בקומת הקרקע במרכז הרפואי זיו. ההשתתפות אינה כרוכה בתשלום. ניתן להירשם למפגשים במרכז המידע הארצי בכוכבית 2711