חוקרי ניסוי הבדיקה לגילוי סרטן-הערמונית, הריאה, המעי הגס והשחלה (PLCO) ממשיכים לטעון ששיעורי התמותה מסרטן הערמונית לא מושפעים מבדיקות PSA שגרתיות, כשהם מפרסמים תוצאות מעקב ארוכות יותר של המחקר שלהם, שנמצא כעת בשנתו ה-13, בכתב העת של מכון הסרטן הלאומי. הנתונים הראשונים שפרסמו ב-2011 היו הגורם המניע להמלצות השנויות במחלוקת נגד בדיקות PSA של כוח המשימה לשירותי מניעה של ארצות הברית (USPSTF).
המנתח הרובוטי ד"ר דייויד סמאדי הביע אז חשש מהתוצאות של ההכללות של כוח המשימה, והוא ממשיך השנה במאמץ נחוש לתמוך בבדיקת ה-PSA, כיום כלי הבדיקה היחידי לגילוי סרטן הערמונית. "מעטים הם המומחים שמכחישים את הצורך בבדיקה משופרת לגילוי סרטן הערמונית", אמר, "אבל בדיקת ה-PSA היא כלי מוכח ויעיל לאבחון סרטן הערמונית".
הטענה של PLCO היא שבדיקות PSA שנתיות נרחבות אינן מפחיתות את מקרי המוות מסרטן הערמונית. הממצאים האלה עומדים בניגוד מוחלט למחקרים אירופים, שתומכים ביתרונות של הבדיקה מבחינת התמותה. במיוחד, חוקרים בשוודיה ערכו מחקר על סרטן הערמונית שנמשך 14 שנים ומצאו הפחתה של 20% במקרי המוות מסרטן הערמונית באמצעות בדיקות PSA שגרתיות.
ד"ר סמאדי סגן יו"ר המחלקת לאורולוגיה וראש היחידה לרובוטיקה וכירורגיה זעיר פולשנית במרכז הרפואי "הר סיני", כמו רבים בתחום שלו, חושב שהנתונים של PLCO פגומים. "מטרת המחקר הייתה להעריך את היעילות של PSA על ידי חלוקת אוכלוסייה של גברים לשתי קבוצות – אלא שעברו בדיקות PSA שגרתיות ואלה שלא. במציאות, מחצית מקבוצת הביקורת, אלא שלא היו אמורים להיבדק, בפועל כן עברו בדיקות לא סדירות", ציין ד"ר סמאדי.
יתר על כן, ד"ר סמאדי מבהיר שלעולם לא יכול להיות מתאם ישיר בין בדיקות לגילוי מחלה והריפוי של אותה מחלה. "הם קופצים מ-א' ל-ת'", הוא אומר, "בלי להביא בחשבון את השעות, השבועות והחודשים שהחולים בסרטן הערמונית מבלים עם הרופאים והמשפחות שלהם ומנתחים גורמי סיכון, שוקלים אפשרויות טיפול ונלחמים בסרטן. כל אלה הם משתנים". ד"ר סמאדי מאמין שהתועלת האמיתית של בדיקת ה-PSA כשלעצמה היא ההזדמנות שהיא מעניקה.
"אבחון באמצעות PSA נותן לגברים סיכוי לנצח את סרטן הערמונית, אבל לא נותן להם תרופה", מזכיר ד"ר סמאדי. סרטן הערמונית היא מחלה מאתגרת עבור הגברים והרופאים שלהם משום שהיא יכולה להתקיים למעשה ללא תסמינים ומתקדמת בקצב בלתי ניתן לחיזוי. יש סרטני ערמונית שגדלים לאט ולא משפיעים באופן משמעותי, ואילו אחרים בשקט ובמהירות מתפשטים עד כדי גרורות. האגרסיביות של סרטן הערמונית של גבר לא ידועה באופן מוחלט בזמן האבחון, ועליו לשקול את סיכוני המחלה לעומת סיכוני הטיפול. אין אונות ואי שליטה בשתן הן הבעיות העיקריות הקשורות לטיפול.
"מעבר לאופן הטיפול", מוסיף ד"ר סמאדי, "המומחיות של המומחה ממלאת תפקיד חשוב בתוצאות הטיפול. בניתוחים רובוטיים להסרת הערמונית במיוחד, ההצלחה של הגבר להתגבר על סרטן הערמונית ולשמור על איכות חיים, תלויה בניסיון ובכישורים של המנתח שלו".
בעוד שהמחקר סביב בדיקת ה-PSA ללא ספק יימשך, ד"ר סמאדי ורבים מעמיתיו מאמינים שיש למקד מחדש את המאמצים בשיפור הבדיקה ולא לנטוש אותה. "בדיקת ה-PSA מפחיתה את מספר הגברים שנאלצים לקבל אבחון של סרטן ערמונית אגרסיבי. בשבילי, זה מצביע על הצלחה", הוא מסכם.