בנק ישראל קיים אתמול קבלת פנים לרגל אישור החוק החדש של בנק ישראל. בארוע, שהתקיים בבנק ישראל, השתתפו ראש הממשלה, שר האוצר, יו"ר הכנסת, יו"ר ועדת הכספים, חברי הוועדות לבחינת חוק בנק ישראל (ועדת זוסמן וועדת לוין), בכירי בנק ישראל ואישים נוספים שלקחו חלק בתהליך גיבוש החוק והעברתו בכנסת. במהלך האירוע ביקש הנגיד, סטנלי פישר, להביע את הערכתו לכל אותם אנשים, בבנק ישראל ומחוצה לו, שעסקו בחקיקת החוק במשך יותר מעשור, ולהודות להם על תרומתם החשובה

חוק בנק ישראל הישן חוקק ב-1954, וכבר בשנות התשעים של המאה הקודמת ניכר היה שהחוק הקיים אינו מתאים למציאות הכלכלית המודרנית. שתי ועדות שישבו על המדוכה הגישו את המלצותיהן, ולמרות זאת תהליך החקיקה היה ארוך מאוד. בסתיו האחרון אישרה ועדת השרים לענייני חקיקה את תזכיר החוק, ובחודש פברואר החלו הדיונים בכנסת. לאחר סדרת דיונים מעמיקים בוועדת הכספים, עבר החוק את אישור הכנסת בקריאה שנייה ושלישית ב-16/3/10, וייכנס לתוקפו באופן רשמי ב-1/6/10.

נגיד בנק ישראל דיבר באירוע על החידושים החשובים שמביא עימו החוק החדש. ראשית, החוק החדש מגדיר במדויק את יעדי הבנק, תוך קביעת מדרג ביניהם, כהשגת יציבות מחירים, תמיכה במטרות אחרות של המדיניות הכלכלית של הממשלה – בעיקר צמיחה, תעסוקה וצמצום פערים חברתיים - ותמיכה ביציבות המערכת הפיננסית.

החוק החדש קובע בבירור את עצמאות הבנק בקביעת כלי המדיניות ואופן יישומם לשם השגת היעדים; זאת תוך שקיפות ואחריות-דיווחית (accountability) בפני הכנסת, הממשלה והציבור. החוק משנה את המסגרת בה מתקבלות ההחלטות העיקריות בבנק ישראל. על פי החוק הקודם, הנגיד קיבל לבדו את ההחלטות על המדיניות ועל ניהול הבנק. בהתאם לחוק החדש, ההחלטות על הריבית ועל המדיניות המוניטרית בכללה תתקבלנה בוועדה מוניטרית, וההחלטות הניהוליות, לרבות בכל הנוגע לשכר עובדי הבנק, תאושרנה במועצה מינהלית. בוועדה המוניטרית ובמועצה המינהלית יכהנו גם חברים חיצוניים, בעלי כישורים מקצועיים מתאימים.

החוק קובע גם את האופן בו יאושרו שינויים בשכר עובדי הבנק. לאחר אישורם על ידי המועצה המנהלית יועברו השינויים לאישורו של שר האוצר. במקרה שיהיו חילוקי דעות בין שר האוצר לבין הבנק הנוגעים לשכר הם יובאו להכרעתו של ראש הממשלה. כן קובע החוק החדש כי על שר האוצר וראש הממשלה, בהתייחסם לשכר עובדי הבנק, לשקול, בין השאר, את הצרכים הייחודים של הבנק ואת יחסי העבודה בו.

בבנק ישראל החלה כבר היערכות לוגיסטית לקליטת חברי הוועדה והמועצה, כך שמרגע שאלו ייבחרו על ידי ועדת האיתור שתקים הממשלה יוכלו הגופים להתחיל ולתפקד באופן מיידי.