הצעת חוק מים אפורים של ח"כ ניצן הורוביץ וקבוצת חברי כנסת מכל סיעות הבית תעלה ביום א' הקרוב (04.07) לדיון בועדת השרים לענייני חקיקה ולאחר מכן להצבעה בקריאה טרומית בכנסת. לאחר חודשים רבים של מו"מ ותיקונים שונים, הביעו השבוע משרדי הממשלה הנוגעים בדבר הסכמות לחוק. בין הצדדים התגבשה פשרה שתאפשר החלת החוק בשלב הראשון על מבני ציבור, כדי להבטיח פיקוח ראוי על טיב המים והשימוש במערכות. לאור זאת גבר מאוד הסיכוי להעברת החוק, שעשוי לחולל מהפך בכל הנוגע לצריכת המים

כלים

"מים אפורים" מוגדרים כמים שמקורם בכיורי רחצה ומקלחות, מכונת כביסה ומדיחי כלים. שימוש במתקנים להשבת מים אפורים יכול לאפשר שימוש חוזר במים לצרכים כגון: הדחת שירותים, גינון ועוד, ועל-ידי כך להביא לצמצום ניכר בכמות הנצרכת של המים השפירים, אשר מהווים משאב במחסור בימים אלו.

החוק יאפשר שימוש חוזר במי המקלחת, הכביסה, הכיור וכו' ("מים אפורים") לצורך הדחת אסלות והשקיית גינות. מערכות לשימוש חוזר במים אפורים, הקיימות כבר בכל העולם, צפויות לחסוך עד שליש מצריכת המים של מבנה, ולהחזיר את ההשקעה על המערכת בתקופה של מספר שנים בודדות. בכך יחסוך הצרכן כסף רב, והמדינה תחסוך מים רבים לאורך זמן - כפי שכבר קורה בעולם מזה שנים.

ח"כ הורוביץ: "עליית מחירי המים הייתה המקל, חוק מים אפורים יהיה הגזר. כל יום שבו חוק מים אפורים לא עובר בכנסת, אנחנו ממשיכים לשפוך לאסלה אלפי ליטרים של מי שתייה יקרים. במקום להמשיך לגרור רגליים, על הממשלה לאמץ את החוק הזה במהירות ולנצל אותו לטובת חסכון אמיתי, יעיל ופשוט במים".

מבדיקה שעשתה מדענית המים של 'אדם טבע ודין', שרית כספי אורון עולה כי מיחזור מים אפורים לצרכי השקיה ולהדחת אסלות, מאפשר לחסוך 63 ליטר מים לנפש ביום בממוצע, או 23 מ"ק מים לנפש בשנה. אם, נניח, כי שליש מאוכלוסיית מדינת ישראל תתקין מערכת למיחזור מים אפורים, החיסכון הלאומי יגיע לכ-50 מיליון מ"ק של מים בשנה ואף יותר, כמות מים שוות ערך למתקן התפלה בינוני, או ל- 30 ס"מ במפלס הכנרת.

עו"ד נעמה אלעד מ'אדם טבע ודין': "נוכח משבר המים עימו מתמודדת מדינת ישראל בימים אלו והיותה של מדינת ישראל, מדינה חצי מדברית, קיימת חשיבות רבה לחסכון במים באופן מתמשך וקבוע. הצעת חוק מים אפורים, מהווה את אחד הצעדים החשובים להבטחת החיסכון במים כאמצעי ארוך טווח, כחלק ממדיניות ברת קיימא לניהול משק המים".

יש לציין כי מלבד היתרונות הסביבתיים של שמירת עתודות המים הלאומיות, צפוי חסכון כלכלי הן מעצם צמצום צריכת המים השפירים והן מהקטנת נפח הביוב הדורש טיפול. עם התייקרות המים והכנסת תעריפי מים חדשים והתקדמות טכנולוגית בנושא, יתכן ומיחזור מים אפורים יהיה כלכלי אף יותר.

פעילי מגמה ירוקה יקימו מיצג בשעה 12:00, בכניסה למשרד רוה"מ בירושלים שם יתקיים הדיון. במיצג יציבו פעילי מגמה ירוקה אסלה מול בית רוה"מ, כאשר פעיל המחופש לסגן השר ליצמן- היחיד המעכב כיום את החוק, שופך כמויות של מים אל תוך האסלה. שאר הפעילים המייצגים את אזרחי ישראל, יתפסו ברגליו וינסו למנוע ממנו להמשיך לשפוך מי שתייה יקרים.

לקראת המיצג שלח ארגון מגמה ירוקה ליו"ר ועדת שרים לענייני חקיקה ושר המשפטים, יעקב נאמן, מכתב המצפה ממנו לתמוך בהצעת החוק. במכתב מציין גיל יעקב, מנכ"ל מגמה ירוקה, כי "יש קונצנזוס לאומי סביב חשיבות היישום של פתרונות לחסכון במים.. לפיכך נכון וראוי להסדיר את השימוש במערכות מים אפורים בהקדם"

מיצג המחאה בא לדרוש מממשלת ישראל לקחת אחריות על פתרון משבר המים, במקום להטיל את האחריות כולה על האזרחים בקמפיינים כדוגמת "ישראל מתייבשת". הפתרון המשמעותי קיים בחוק מים אפורים. מגמה ירוקה דורשת מסגן השר ליצמן להסיר את התנגדותו חסרת ההיגיון הבריא והמנותקת מהמציאות, ולהצטרף למשרד להגנה"ס, למשרד התשתיות, לרשות המים ולמדינות מתקדמות שכבר מיישמות את החוק.

לצורך המחשה, בכל הדחת אסלה נשטפים לביוב 9 ליטרים של מי שתייה טהורים. בהסתמך על הנתון של רשות המים, לפיו הדחת מי אסלה מהווה כ-35% מצריכת המים הביתית, הרי שהטמעת מערכות מים אפורים בשליש מן הבתים בארץ תוכל לחסוך כ-75 מיליון קוב מים בשנה, להוסיף כ30 ס"מ לכנרת, לחסוך אלפי שקלים בשנה לכל משפחה ולחסוך הקמת מתקן התפלה בינוני.

"חשוב לציין כי שימוש במערכות לטיפול והשבה של מים אפורים נהוג במדינות רבות בהן קיימת מצוקת מים ביניהן אוסטרליה,יפן, ארה"ב וירדן. לאור כל הנתונים הללו, היעדר מנגנון שכזה במדינה כמו ישראל כמוהו כעיוורון וחירשות לפתרון שנמצא כבר כאן." אמרו במגמה ירוקה.