כלים

קרן קימת לישראל ומשרד התיירות ישיקו ביום שלישי, 21 בדצמבר 2010 את המצפור הצף "עופות המים" שבאגמון החולה. האירוע יתקיים במעמד שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב ויו"ר קק"ל, אפי שטנצלר. המצפור הצף "עופות המים" הוקם במימון משותף של קק"ל ומשרד התיירות, בתקציב של 2 מיליון ₪. שטחו של המצפור הינו 400 מ"ר והוא משתלב במסלול הטיול הטבעתי של האגמון, כחלק ממערך מצפורים ומסתורים המאפשרים מעקב וצפייה בציפורים ובבעלי חיים אחרים באגמון. המצפור הצף ממוקם בחלקו הדרומי של האגמון

mizprzafהמצפור הצף "עופות המים" הוא המצפור הראשון מסוגו בישראל ושונה משאר המצפורים בכך שהמבנה צף על גבי רפסודה ענקית המאפשרת צפייה מקרוב בעופות המים. המצפור, שתוכנן ועוצב ע"י האדריכל גדי פוליטי, נבנה תוך התחשבות מלאה בסביבת האגמון ובנופיו הייחודיים.

המצפור תוכנן כך שהוא מאפשר לצופה פרספקטיבות צפייה מגוונות, צפייה כלפי מטה בכיוון המים וצפייה כלפי מעלה בקו השמים וזאת ע"י תכנון מצחיות מוגבהות. המצפור מאפשר למבקרים חוויה ייחודית של התמזגות עם הסביבה והטבע - בייחוד עם אלפי עופות המים המשייטים סביבו ומדי פעם אף עולים עליו.

תכנון המבנה מתבסס על אלמנטים חדשניים ומורכבים ומזכיר בצורתו ציפור פרוסת כנפיים אשר משתלבת באופן טבעי בסביבה הנופית. דגש רב הושם על הנגשת המצפור באופן מלא על מנת שיהיה נגיש לקהל רב ומגוון.

בשנות התשעים בוצעה הצפה מחדש של חלק מעמק החולה, שכללה מערכת נרחבת של תעלות ניקוז ויצירת אגם קטן במרכז האגמון. פעולה זו הגדילה את אטרקטיביות האזור עבור הציפורים הנודדות ויצרה יחידת נוף בעלת ערך תיירותי ייחודי לצפרים ולאוהבי טבע ומים. בתוך כך הפך האגמון למוקד משיכה לפעילות פנאי ונופש, הנשען על מגוון אמצעי אכסון המצויים בדפנות העמק , בישובים ובקיבוצים.

הפוטנציאל הרב הטמון בפעילויות מסוג זה והצורך במתן חיזוק כלכלי על בסיס תיירותי לתושבי האזור, הביא בין השנים 2005-2001 לחבירת גופים שונים, משרד התיירות (באמצעות החמ"ת), המשרד לאיכות הסביבה, נציבות המים, המועצות האזוריות, נציגי ישובי האזור ועוד, אשר בהובלת הקק"ל היוו צוות היגוי לתכנית אב לפיתוח תיירותי, פיתוח הנוף והנופש בעמק החולה. בבסיס התכנית שהוגשה ב-2002 עמדו פיתוח תשתיות ציבוריות לנופש ותיירות תוך שמירה על ערכי הטבע, איכויות הנוף, איכות המים ושילוב תיירות עם חקלאות ואקולוגיה.

בתוכנית פיתוח תיירותי הומלץ על פיתוח ציבורי נקודתי וצירי, לרבות שבילי הליכה, טיילות נופיות, שבילי אופניים, מצפורים ומסתורים לצפרים, מוקדי שירותים ופעילות פנאי, פינות מנוחה, ערוצי מים לשיט ודיג, בשילוב עם מוקדי פיתוח אינטנסיבי בשולי השטח ואטרקציות תיירותיות לפיתוח.

משרד התיירות השקיע כ-2 מיליון ₪ באגמון החולה בשנים האחרונות: בשנים 2007-2005 השקיע משרד התיירות בשיתוף עם קק"ל כ – 1.5 מליון ש"ח להכשרת תשתית סלולה של שבילי אופניים באורך של 10 ק"מ, המשמשת גם לתנועת קלנועיות ונגישות לנכים. בשנת 2008 הוקצב סך של כ- 700,000 ₪ ממשרד התיירות + כ- 700,000 ₪ מקק"ל, ליצירת אי מלאכותי שישמש מצפור צף ייחודי, שימשוך קהל רב ובשנת 2009 הוקצב סכום נוסף של 150,000 ₪ עבור תכנון מרכז מבקרים חדש. בימים אלה צפוי להיחתם הסכם נגישות בשיתוף הביטוח הלאומי, באומדן של כ- 500,000 ₪, המיועד להנגשת המצפורים ומערך הכניסה לבעלי מוגבלויות.