את הנתון שמופיע בכותרת אפשר לצמצם בעזרת כלים פשוטים: טיפול תרופתי נכון ומודעות. מחקר בינלאומי, המתקיים בימים אלה ברמב"ם, בודק איך ניתן למנוע מוות וסיבוכים מיותרים בחולים ששברו את צוואר הירך, בעזרת תרופה וותיקה ותפיסה טיפולית חדשה. אתם מוזמנים לקחת חלק במחקר

כלים

שבר בצוואר הירך הוא אחד מגורמי התמותה המובילים בקרב קשישים, ובין הגורמים הבולטים לנכות באוכלוסייה הזו. סוג זה של שבר, הינו החמור ביותר מבין השברים שמהם סובלים חולי האוסטיאופורוזיס, כאשר הגיל הממוצע להופעתם הוא שנות ה-70 המאוחרות.

השבר בצוואר ירך זכה לכינוי "השבר של הנפש", זאת משום שלאחר האירוע עוברים החולים ניתוח ותקופת שיקום ממושכת. כ-20%-25% מהחולים נפטרים בשנה הראשונה לאחר השבר. כרבע נוספים הופכים לסיעודיים, ו- 25% אחרים נותרים עם מגבלה תפקודית כל שהיא. רק כרבע מהחולים חוזרים לתפקוד מלא לאחר אירוע השבר.

לאור הנתונים המדאיגים הללו, ארגון הבריאות העולמי הכריז על תופעת הנפילות והחבלות בקרב קשישים כמגפה בינלאומית. כחלק מהתפיסה הזו, חוקרים ורופאים רבים מנסים לאתר ולפתח שיטות, תרופות וטיפולים במטרה לצמצם את הבעיה והשלכותיה.

זירוז קצב ריפוי העצם לאחר השבר, היא אחת המטרות החשובות בטיפול בחולים אלה. בקריה הרפואית רמב"ם מתנהל בימים אלה פרויקט טיפולי בתרופה מאושרת ו-וותיקה בשם פורטיאו. הפרויקט הינו חלק ממחקר עולמי שמתבצע בארה"ב, באירופה ובישראל (ברמב"ם ובהדסה). התרופה הנה תרופה המשמשת לבניית עצם, והיא ניתנת בדרך כלל לחולים שסבלו משברים, לאחר טיפול ממושך בתרופות נוגדות פרוק עצם כגון פוסאלאן ואקטונל.

במסגרת הפרויקט הטיפולי העכשווי, התרופה (פורטיאו) תינתן לחולים מיד לאחר שבר צוואר הירך, ללא קשר לטיפולים קודמים שניתנו להם. "היות ומדובר בתרופה בונה עצם, אנו מקווים שהטיפול יזרז באופן משמעותי את איחוי השבר, יקדם את שיקומו של החולה ויקטין סיכון של נכות וניתוחים חוזרים, וייתכן אף יפחית תמותה", מסבירה פרופ' צופיה איש שלום, מנהלת היחידה למטבוליזם העצם והסידן ברמב"ם.

לדבריה של פרופ' איש שלום, בישראל, כ- 80% מהחולים המתאשפזים עם שבר צוואר הירך, לא קיבלו מעולם טיפול בתרופות למניעת שברים אוסטיאופורוטיים, זאת למרות שתרופות אלה מצויות בסל הבריאות בישראל מזה תריסר שנים.

חולים שיקחו חלק בפרויקט הטיפולי ברמב"ם, יקבלו טיפול בפורטיאו למשך חצי שנה, ולאחר מכן ימשיך החולה בטיפול שגרתי למניעת שברים אוסטיאופורוטיים, המצוי בסל הבריאות. במשך כל התקופה הזו, החולים יהיו במעקב צמוד תוך בקרת תגובתם לטיפול.

במחקר יוכלו לקחת חלק חולים שאושפזו בגלל שבר צוואר הירך, ועברו ניתוח ללא החלפת מפרק הירך. החולים יאותרו בתוך בית החולים, בתקופת האשפוז, היות וכדי שהטיפול יהיה יעיל יש להתחיל אותו תוך 14 יום ממועד אירוע השבר.

"ברפואה של היום אנחנו לא חותרים רק לאריכות ימים אלא גם לאיכות חיים", אומרת פרופ' איש שלום, "ללא טיפול מתאים, לשברים אוסטיאופורוטיים יש את היכולת לפגוע בשניהם. מרבית החולים חושבים שהם נפלו ושברו עצם, אך לא מבינים שיש להם מחלת עצמות, הדורשת התייחסות טיפולית ממושכת למניעת שברים וסיבוכים נוספים. אנו מקווים שבעזרת המחקר החדש נצליח לחולל שינוי טיפולי ותפיסתי לרווחתם של הקשישים".

ליצירת קשר בעניין המחקר, נא לפנות לטל' 04-8541533; דוא"ל: a_willaume@rambam.health.gov.il