בדברי ההנמקה של האוניברסיטה נאמר כי התואר הוענק למורטינוס, כהוקרה על היותו מדינאי דגול, שר החוץ ושיתוף הפעולה של ספרד, "המוביל את ארצו אל עתיד מבטיח, בקדמו את הביטחון, הדמוקרטיה והשלום".כמו כן, נאמר כי הוא יקבל את התואר "בהערכה לדיפלומט רב פעלים, עטור אותות כבוד, אשר מילא במסירות רבה תפקידים רבים כנציג ארצו ברחבי תבל, והביא איתו ניסיון שלא יסולא בפז לתפקידיו רמי המעלה במשרד החוץ הספרדי".
מורטינוס היה הנציג המיוחד הראשון של האיחוד האירופי לתהליך השלום במזרח התיכון. במסגרת תפקידו זה הוא עשה ימים כלילות במאמץ למציאת דרכי שלום לסיום הסכסוך. התואר הוענק גם "מתוך נחישות ומחויבות עמוקה; מתוך הכרת תודה לידיד אמת של מדינת ישראל, מייסד בית ספרד-ישראל – גוף יחיד ומיוחד האמון על קידום התרבות והמורשת היהודית בהיסטוריה של ספרד – שהשקיע מזמנו וממרצו למען צירופה של ישראל לתכנית המסגרת למחקר ופיתוח של האיחוד האירופי ולאימוץ החלטת האומות המאוחדות בדבר קיום יום הזיכרון הבינלאומי להנצחת קרבנות השואה; ועל מאבקו הבלתי-מתפשר לקידום הבנה הדדית בין מדינת ישראל והאיחוד האירופי בכלל וספרד בפרט ולהעמקת שיתוף הפעולה, למען קידום הדור הבא בשתי המדינות, ובפרט הסטודנטים והחוקרים בהן".
באותו מעמד העניק האוניברסיטה תארי דוקטור לפילוסופיה לאות כבוד לחמישה אישים נוספים: לנשיאת הכבוד של הועד להנצחת השואה בצרפת, המדינאית סימון וייל, המדענית הרב-תחומית ד"ר מרטין רוטבלט, המדען חוקר האיזוטופים, פרופ' פיטר פריץ, איש העסקים והנדבן, אברהם בן דוד אוחיון, והנדבנית טובי ה' מאואר. נשיא האוניברסיטה לשעבר, השר לענייני מיעוטים, פרופ' אבישי ברוורמן, קיבל את אות מפעל חיים, על תרומתו לאוניברסיטה.