לפי ההערכות בכנס רהט-אג'יק מכון הנגב שהתקיים ביום חמישי האחרון, הנגב נמצא לקראת משבר גדול בתחום הבריאות. יוהן אטלן, מנכ"ל מועצת הנגב: "תוחלת החיים בנגב היא הנמוכה ביותר בארץ, אנו נמצאים במחסור גדול של משאבים. מי שלא ידאג שתוחלת החיים שלנו תהיה שווה לזו שבמרכז הוא אויב שלנו". נציג משרד הבריאות: "הכסף כבר כאן והדברים מתחילים לזוז. מנכ"ל סורוקה בתגובה: "אם הכסף הגיע לנגב אנחנו לא ראינו אותו".

כלים
פאנל בריאות בכנס אג'יק. צילום יח"צ
פאנל בריאות בכנס אג'יק. צילום יח"צ

לדברי יוהן אטלן, מנכ"ל מועצת הנגב: "תוחלת החיים בנגב היא הכי נמוכה בארץ. לפי הערכות מומחים אנחנו עומדים לפני משבר בתחום הבריאות בנגב. אנחנו נמצאים במחצית מיטות האשפוז ביחס למרכז פר 1,000 איש, ישנו מחסור גדול מאוד של רופאים ואחיות ושירותי הבריאות בקהילה נמצאים במחסור אף הם. המשבר עוד יגדל עם יציאתם לפנסיה של הרופאים שהגיעו לנגב מברית המועצות בשנות ה-90. אנחנו לא אויבים של קופות החולים והרופאים, ובטח לא של הצוותים הקורסים שלהם, אבל לא ניתן לתושבי הנגב למות בגלל גירעונות שקופות החולים צברו מהתחרות במרכז. אבל אנחנו נצא לרחובות. לא מתוך איבה למישהו אלא כי מגיע לנו לקבל הזדמנות שווה. מגיע לנו שתוחלת החיים שלנו לא תהיה נמוכה משל שאר תושבי הארץ. לא ייתכן שתסיטו משאבים מהנגב למרכז המדושן ושאנחנו נשלם בחיינו על הקשיים התקציביים שלכם. לא ייתכן שתמשיכו לא להיות שקופים ושלא נדע איפה נמצא הכסף שמיועד לנגב ולאן הוא הגיע וכמה כסף מגיע לנגב לעומת מקומות אחרים. מי שלא ידאג שתוחלת החיים שלנו תהיה שווה לזו שבמרכז הוא אויב שלנו. שמענו בשבוע שעבר בכנסת את בכירי משרד הבריאות שאמרו שכ-50% מהבעיות הרפואיות בנגב לא נובעות מאחריות מערכת הבריאות, אלא מפערים תרבותיים. בטח, הבעיה היא בכלל אצלנו, או אולי - אנחנו. זאת התנערות מאחריות. אם יש לנו בעיות של מנטליות ופערים תרבותיים – תטפלו בהם. תעבדו קשה יותר."

ד"ר מנואל כץ - מ"מ רופא מחוזי דרום משרד הבריאות וחבר במועצה הלאומית לבריאות הקהילה, אמר בפאנל שעסק בבריאות לתושבי הנגב בכנס רהט-אג'יק מכון הנגב: " הכסף כבר נמצא כאן והדברים מתחילים לזוז. אני מבין שיש אינטרס פוליטי לתקוף את משרד הבריאות כדי להביא לכך שיזרימו יותר תקציבים, אבל המציאות היא שתקציבי הבריאות בנגב גדלים והכסף כבר כאן."

ד"ר אהוד דודסון - מנכ"ל המרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה הכחיש מכל וכל את דבריו של מנואל כץ. לדברי דוידסון: "הכסף לא כאן, ובמקום להשתמש בתוספת תקציב אנחנו מוסיפים מיטות על חשבון משאבים שלנו. אם הכסף הגיע לנגב אנחנו לא ראינו אותו". עוד הוסיף דודסון כי "החלטת הממשלה משנת 2014 על חיזוק בית החולים סורוקה והקצאת 118 מיטות עד סוף 2016 לא בוצעה. ממשלת ישראל לא העבירה אפילו שקל אחד כדי לבנות את המיטות האלה. פתחנו מספר מיטות בכוחות עצמנו אבל בלי לקבל את המשאבים שמדינת ישראל אמורה לתת. למרות שנאמר פה שלא רק חושבים ומצפים שהמדינה תיתן. הקמנו את מחלקת השיקום על חשבון משאבים שלא הוקדשו לדברים אחרים. עד לפני שנה לא הייתה מיטת שיקום אחת בנגב. אנשים נהיים נכים ונופלים לנטל על משפחתם וחייהם נהרסים. החלטנו שלא נחכה לממשלה כדי לפתור את העניין החיוני הזה. לתושבי הנגב אין תכנית אלטרנטיבית, הם תלויים לגמרי בבית החולים סורוקה."

הדברים נאמרו בפאנל בריאות לתושבי הנגב שהתקיים באירוע הפתיחה החגיגי של פארק התעשייה עידן הנגב, במסגרתו נפתח הבוקר כנס שוויון הזדמנויות בנגב שיזמו אגי'ק מכון הנגב העוסק בפיתוח פתרונות תעסוקה ופיתוח כלכלי לחברה הבדואית בדרום, עיריית רהט והמועצה האזורית בני שמעון. הכנס המתמקד בנושאי שוויון הזדמנויות בנגב בדגש על תחום הבריאות בהשתתפות בכירים כגון ח"כ איימן עודה, פרופ' אבישי ברוורמן, לשעבר שר המיעוטים, יאיר סרוסי – יו"ר דירקטוריון בנק הפועלים, ד"ר אהוד דודסון - מנכ"ל המרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה וראשי רשויות.