בשנים האחרונות נרשמת מגמה של עליה בהארעות מקרי סרטן הלבלב וכן ירידה בגיל הופעתה של המחלה הקשה. הסיבות למגמה זו אינן ברורות דיין מסביר פרופ' עודד יורים, מנהל השירות המרחבי שהפעילה לאחרונה כללית לנושא זה, כמענה לתופעה במשולב במרפאות ובבי"ח כרמל

כלים
פרופ' עודד יורים עם חולת סרטן הלבלב שהציל
פרופ' עודד יורים עם חולת סרטן הלבלב שהציל

מדובר בעשרות מקרים בשנה, אך כל מקרה הינו מורכב ביותר וכרוך בסכנת חיים. נדרשת מיומנות גבוהה במיוחד באיתור המקרים, התאמת הניתוח המורכב באופן אישי, למטופל וביצועו במיומנות גבוהה, כך שהמנותח ישרוד את הניתוח ואת המחלה.

השירות החדש משלב את איתור החולים ומתן הייעוץ ע"י פרופ' יורים, שמשמש כתובת לכל רופאי הקהילה של כללית במחוז חיפה והצפון. פרופ' יורים אף יוצא למפגשים עם הרופאים במרפאות הקהילה ומייעץ לרופאי המשפחה באשר למקרים מורכבים המופנים אליו.

כאשר נדרשת התערבות ניתוחית, היא מבוצעת ביחידה הפועלת בכירורגיה ב' בבי"ח כרמל.

הדגש הוא על טיפול פרטני ובהתאמה אישית וקשר הדוק בין ביה"ח לרופאי הקהילה.

דוגמא ליתרונו של השירות, הוא מקרה בו הוזמן לבחון במרפאת כללית בקהילה מקרה של מטופלת בת 45, עובדת זרה מהפיליפינים. במקרה שלה נדרש ניתוח גדול ומסובך להצלת חייה והיא נותחה ע"י פרופ' יורים בבי"ח כרמל וריחפה בין חיים למוות והיה ספק אם תשרוד.

עתה, חודשיים לאחר שנותחה, שוחררה במצב טוב והיא מגיעה אך ורק למעקב, כשאין בפיה די מילים להודות לפרופ' יורים שהציל את חייה.